Bloggarkiv

”Förväl till moderaterna” 2008 – 2014

Samlade krönikor, kolumner, reflektioner från 2008 till och med 2014. Majoriteten av texterna är tidigare publicerade i bloggen ”Tradition & Fason”  2008 – 2011 och i bloggen ”Kontur” 2012-2014.   Det finns också ett antal texter hämtade från mina personliga bloggar.  Texterna kan läsas här:  http://rokrini.se/Farv%C3%A4l%20till/text/index.html#page/1 En del II kommer med texter från perioden 2015 – 2016.

ROLF K NILSSON

 

Lämna en kommentar

16 augusti, 2017 · 12:48

Mats Johansson 1951-2017

Mats Johansson

Mats Johansson, 1951 – 2017

Nåddes i förmiddags av budet om Mats Johanssons allt för tidiga bortgång. Tankarna går till Mats familj. Tankarna går också tillbaka till de tillfällen jag haft med Mats att göra.

Minns det tidiga 1970-talet då jag skickade insändare till MUF:s medlemstidning ”Moderat Debatt” där Mats var redaktör. Mina åsikter låg inte helt i linje med redaktionens så mina insändare refuserades. Jag stödde USA och Republiken Vietnam (Sydvietnam). Men de stämde inte överens med den rådande politiskt korrekta uppfattningen i landet som MUF-ledningen mer eller mindre slutit sig till. Men det var då det.

Träffade Mats personligen första gången på en MUF-konferens på 70-talet. Mats stack ut bland övriga deltagare iförd en illgrön, nästan självlysande kostym med bred krage och utsvängda byxben. Sedan har Mats funnits med. Någon man träffade på stämmor, kurser och konferenser. När jag på 1980-talet blev medlem i Högerpressens förening blev tillfällena vi träffades tätare.

Mats hade alltid minst två projekt på gång. Det ena mer intressant än det andra. Han var chef för tankesmedjan Timbro och han var chef för Näringslivets Presstjänst; NPT. Han blev politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet, var redaktör för Svensk Tidskrift och har skrivit böcker och småskrifter. Inte minst har han försökt göra upp med och förklara det galna, röda 70-talet för dem som inte var med.

På en moderatstämma våren 2006 träffades vi och konstaterade att vi båda stod på listor som kandidater till riksdagen. Inte något som direkt imponerade på våra journalistkollegor i pressrummet. Men när Mats sista dagen skulle bege sig hem vände han sig om i dörren, höjde handen till hälsning och halvskrek till mig så att alla tydligt kan höra honom ”Ses i höst Rolf, i riksdagen”. Det var nog inte många som trodde det. Men det gjorde vi.

Vi hade ungefär samma åsikter när det gällde utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik. Åsikter som inte alltid var desamma som partiledningens. Vi var skeptiska till det nya Ryssland, vi ville ha ett nära samarbete med USA, vi ville se Sverige som medlem i Nato.
Snart kom det till Mats kännedom att ledningen för den moderata riksdagsgruppen talade om att man skulle ”ta journalisten ur” var och en av oss fyra, fem journalister som blivit riksdagsledamöter för partiet. Sedan skulle vi lära oss bli som ”vanliga” riksdagsledamöter. Något intresse av att utnyttja våra kunskaper om media eller flera års erfarenhet av att skriva opinionsartiklar och analyser fanns överhuvudtaget inte. Tvärtom. Kritik och ifrågasättande var inte välkommet. Jag tycker inte dom lyckades ta journalisten ur någon av oss…

Mats Johansson har betytt mycket för att hålla opinionen inom moderaterna vid liv, och då inte minst i den moderata riksdagsgruppen när han satt där, när det gällde Ryssland,  Nato och ett gott förhållande med USA. Han glömde aldrig 1968, den följande röda tiden som han vid flera tillfällen beskrivit som galen. Det som hände då är något vi fortfarande lider av i Sverige.

Mats Johansson lämnar ett stort tomrum efter sig och hans insatser ska inte glömmas bort.

ROLF K NILSSON     

 

 

1 kommentar

25 juni, 2017 · 05:41