Krönika

DÖ är en mjuk palatskupp

27 april 2015

Moderaterna i Östergötland sa på lördagen nej till december-överenskommelsen. Med bred marginal fick riksdagsledamoten Finn Bengtsson stöd för sin motion. I en kommentar till Dagens Industri förklarar Finn Bengtsson att det var ”en seger för demokratin och en kraftig markering mot en lomhörd toppstyrning av politiken från Östgötamoderaterna, en uppfattning som han inte är ensam om. Någon rösträkning behövdes inte. DI uppfattade förhållandena till cirka 75-25 för och emot motionen. Motionen går nu vidare till den moderata partistämman i höst.

Starkt motstånd mötte motionen från östgöten Andreas Norlén, moderat riksdagsledamot och ordförande i Konstitutionsutskottet. Efter hans långa inlägg för DÖ valde östgötamoderaterna istället att rösta emot den. Norlén har sin egen förklaring till DI om resultatet. ”Vi som tycker att decemberöverenskommelsen är det bästa sättet att hantera ett besvärligt parlamentariskt läge har en uppgift att beskriva varför. Debatten har förts väldigt mycket på kritikernas villkor. Det har varit väldigt lite diskussion om de alternativ som finns”. Än en gång får vi veta att om man idag är negativ till DÖ så ändrar man uppfattning om tillskyndarna bara får möjlighet att ”förklara” hur bra den är. Men så är det inte. Vi har hört resonemanget och vi har läst överenskommelsen. Vi behöver inte höra detta upprepas gång efter annan. Vi har en annan uppfattning – vi vill inte ha något DÖ. Respektera detta och vi kan få en vettig debatt. Att debatten skulle ha förts på kritikernas villkor har jag väldigt svårt att se. Riksdagsledamöter och partimedlemmar ställdes inför fullbordat faktum: Så här ska ni tycka! Någon debatt eller diskussion har inte förekommit. Det har handlat om ordergivning – inget annat.

DÖ gör att våra politiker, våra folkvalda fråntas sina grundlagsskyddade rättigheter – och skyldigheter – som valda representanter för Sveriges folk. De partiledare som skakade hand i december 2014 och därmed bekräftade att deras riksdagsledamöter inte ska utnyttja de rättigheter – och skyldigheter – väljarna gett dem har utan vapen, utan våld genomfört vad som bäst kan beskrivas som en palatskupp där Riksdagen är ”palatset”. Riksdagen och dess ledamöter har fråntagits sina rättigheter fram till och med valdagen 2022.

Det finns ett mycket enkelt sätt att återupprätta ordningen – och det är att riksdagsledamöterna vägrar acceptera palatskuppen och utför sina uppgifter på väljarnas uppdrag och som det är tänkt i riksdagsordningen. Kanske ville man något bra när DÖ planerades. Men på vägen dit har demokratin åsidosatts å det grövsta. Det ligger ett ansvar på varje riksdagsledamot att bestämma i vilken grad han eller hon vill bli styrd, och ifråntagen sina rättigheter och skyldigheter som folkvald.

 

23/4-2015
En kolumn eller en krönika…

Jag tror att redan innan jag utbildade mig till journalist så ville jag bli krönikör på en tidning. Ha min egen spalt med en bild där jag ser lagom tänkande och förhoppningsvis klok ut. Min första fasta krönika hade jag i en tidning som kom ut i Göteborg i slutet av 80-talet och i början på 90-talet – Morgonposten. Jag började på tidningen som redaktionssekreterare när den kommit ut i tre månader. Jag skrev om händelser i vår omvärld under rubriken ”Världen i fokus”. Varje vecka i sex år. Det blev några välfyllda pärmar med klipp. Efter några år i frilansdjungeln hamnade jag som kombinerad ledarskribent och kulturredaktör på Västernorrlands Allehanda. Med en intresserad och förstående chefredaktör kunde jag här efter några års uppehåll fortsätta med min krönika ”Världen i fokus”. Med åren på Gotlands Allehanda som först redaktionschef och sedan chefredaktör fick jag möjlighet att till stor del själv styra mitt arbete.
Det blev en hel del krönikeliknande alster som fick utrymme i tidningen. Men inge så varaktig, återkommande med egen specialdesignad byline som ”Världen i fokus”. Jag saknar min krönika. Det hade varit roligt att ha en fast krönika i en, eller gärna flera, tidningar. Att än en gång få möjligheten att bygga upp en relation till en återkommande läsekrets. Men i brist på detta så drar jag nu igång denna ännu icke namngivna krönika som jag tänker distribuera via mail till intresserade.

Då kommer vi fram till frågan om det heter krönika eller möjligen kolumn. Jag söker lite slumpmässigt på nätet om där finns en snabb och enkel förklaring. Den första beskrivningen jag hittar förklarar att ”…en krönika är en löst sammanhållen återkommande artikel skriven av en kolumnist.” Vad är då en kolumnist. Förklaringen är strålande enkel: ”en kolumnist är en person som skriver krönikor”. En kolumnist skriver krönikor. Kan då en krönikor skriva kolumner? Jag ska inte gå djupare på detta.

Kolumnist är vad det handlar om. En kolumnist och krönikor. Krönikor om vår samtid, kanske något historiskt nedslag och kommentarer om den politiskt märkliga och sett till omvärlden hotfulla värld vi lever i.

Det finns oerhört mycket att diskutera och spekulera kring. I Sverige har vi två frågor som säkert finns med i debatten lång tid framåt. Jag tänker då på Decemberöverenskommelsen och på det svenska försvaret. Båda finns anledning att ge minst var sin krönika tämligen snart. Jag hymlar inte med att jag är stark motståndare till Decemberöverenskommelsen. Jag har läst den, jag har förstått den och jag tycker intensivt illa om den!
Jag ifrågasätter hur den kom till, vad den innehåller och vad den betyder i det praktiska politiska arbetet. Att några få människor med en handskakning kan beröva landets riksdagsledamöter de rättigheter och de skyldigheter de har som förtroendevalda hör inte hemma i en demokrati. Om möjligt ännu märkligare i mina ögon är att riksdagsledamöterna, med några få undantag, accepterar att deras möjligheter att utöva sitt riksdagsledamotskap inskränks. Det är den svenska demokratin som monteras ner. Ju snarare DÖ läggs ner desto bättre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s