Chamberlain 1938 – Trump 2018?

Mötet mellan president Trump och Nordkoreas arvsdiktator Kim Jong-un var historiskt. Om det torde det inte råda något tvivel. Men resultatet av mötet vet vi ännu inget. Möten och uppgörelser mellan demokratiskt valda ledare och diktatorer brukar inte sluta med fördel för den demokratiskt valde.

Lyckas Trump med att få bort Nordkoreas kärnvapen har han åstadkommit oerhört mycket. Men hur blir det med diktaturen? Risken är uppenbar att konsekvensen av mötet och kommande eventuella förhandlingar mellan USA och Nordkorea resulterar i att diktaturen förstärks – med materiellt bistånd från USA –  vilket blir priset för en nedmontering av kärnvapnen.

Trumps översvallande positiv ord om Kim Jong-un efter undertecknandet kändes helt fel. Att prisa den nordkoreanske diktatorn känns inte rätt någonstans.

Det finns all anledning att se framtiden an utan några större förhoppningar. Trump ser till vad som är bäst för USA – och det är att kärnvapnen försvinner. Kim Jong-un ser till vad som är bäst för den nordkoreanska diktaturens fortlevnad. Detta kan sluta i katastrof för omvärlden, för Sydkorea och inte inte minst för människorna i Nordkorea.

Det går inte att ”lägga historien bakom sig” vilket tycks vara de båda ledarnas officiella uppfattning.  Lyckas Donald Trump få mötet med Kim Jong-un och den fortsättning som följer till att resultera i något positivt för alla inblandade går han till historien för detta. Men ingenting talar egentligen för ett lyckligt slut. Jag vill ha fel och jag vill bli positivt överraskad.

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Chamberlain 1938 – Trump 2018?

  1. Trump hade att välja mellan kärnvapeneskalering USA-Nordkorea, och en starkare Kim Jong-Un på hemmaplan. Vad skulle du ha valt? Sedan att Trump looks out for Trump and the USA och i andra hand sina föredragna allierade Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland är en annan sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s