Rysk TV slår fast: Sverige ska hämnas Poltava

”Pravda har nu i spalterna hävdat att Sverige ska skicka militär till Donetsk i Ukraina för att sudda ut förlusten vid Poltava 1709.”

KRÖNIKA
Man kan inte annat än beundra ryssarnas fantasirikedom och förmåga att sätta ihop bra historier. Men så finns det också en lång och erkända berättartradition i Ryssland. Jag har många ryska författare på min favoritlista med ”Krig och Fred” som en av mina starkaste läsupplevelser. Kanske för att jag var några och tjugo när jag läste den. Men jag tror inte det, jag skulle nog uppskatta den lika mycket idag. Men även om det nu inte handlar om Napoleon och hans misslyckade Rysslandsinvasion så ska det till viss del handla om en annan misslyckad invasion. Den som fick sitt slut i Poltava.

Den ryska desinformation skulle kunna vara en egen genre inom litteraturen. Den är fascinerade och når oanade höjder. Som någorlunda påläst medborgare i Konungariket Sverige kan jag inte finna texterna annat än ett utslag av viss humor som leker med historien. Men tyvärr är det inte humor det handlar om – det är verklighet och det finns människor som tror på det som skrivs och mer än gärna sprider det vidare. Det finns andra som inte tror på det – men gärna sprider det ändå.
Den sedan Sovjettiden för en del kända och för andra ökända publikationen Pravda har nu i spalterna hävdat att Sverige ska skicka militär till Donetsk i Ukraina för att sudda ut förlusten vid Poltava 1709. Nu ska Sverige i historieböckerna framstå som segrare…

Poltava var en svidande förlust för Karl XII:s härjningar. Men, vilket jag beklagar, är det allt färre i Sverige som kan koppla Poltava till Karl XII, till krig och en svensk förlust. Men i Ryssland är historien levande. Mycket levande. Inte minst att Sverige var fienden. Nämnas kan här också den kritik Carl Bildt fick från ryskt håll då han uttryckte sitt stöd för den ukrainsk självständigheten – enligt rysk media skulle han hämnas Poltava!
I sammanhanget måste man känna till att den ryska publiken, för vilken dessa nyheter är riktade,under många år fått ta del av den av staten underblåsta bilden av ett hotat Ryssland, ett Ryssland kontinuerligt utsatt för en västlig aggression. Ryssarna är uppmjukade för att kanske inte alltid ta till sig denna typ av desinformation – men inte heller avvisa den.
Nyligen ”avslöjade” den ryska TV-kanalen NTV en konspiration riktad mot Ryssland från USA. Amerikanerna har en hemlig plan där de tänker mörda den ”svagaste” av de kandidater som ställer upp i det ryska presidentvalet. Några bevis lades inte fram inte heller någon förklaring vad syftet skulle vara med ett sådant mord.
Från rysk sida pumpas ständigt ut uppgifterna att Ryssland är utsatt för västerländsk aggression planerad och genomförd av Pentagon, NATO och EU. Denna aggression ska ha orsakat den värsta krisen i förbindelserna med Ryssland sedan det kall kriget.
Det lömska syftet från västs sida är att förstöra, krossa Ryssland så att väst kan lägga beslag på Rysslands naturtillgångar utan att betala för dem.
Rysslands annektering av Krim och de ryska militära insatserna i östra Ukraina existerar inte som något problem.
Den som vill ha koll på rysk desinformation rekommenderas https://euvsdisinfo.eu/
ROLF K NILSSON

 

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Rysk TV slår fast: Sverige ska hämnas Poltava

  1. Max Hanemann

    En indoktrinering av det arma ryska folket så att de beredvilligt accepterar att redan skedda och framöver kommande annekteringar av f d sovjetkontrollerade områden är rent självförsvar.

  2. Simplicio

    Icke att förglömma, krigsförbrytardiktaurens i Kreml apologeter – Putins svenska brigad – vilka skamlöst sprider de ryska narraiven i svensk debatt.
    Att dessa personer fortsatt tillåts beredas oproportionerligt stort utrymme i svenska media – inte minst i public service – ter sig i sammanhanget rätt svårbegripligt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s