Ligger desinformation bakom oroligheterna i Sverige?

”Det finns de som inte vill att den demokrati vi byggt de senaste hundra åren också ska vara verklighet i framtiden.”

 

KRÖNIKA
Sverige är en bricka i ett större politiskt sammanhang som vi ännu kanske inte riktigt förstått. Vi lever i en falsk trygghet som håller på att krackelera. En trygghet som många inte vill, eller vågar, erkänna håller på att försvinna. En trygghet som vi för var dag som går känns allt mer avlägsen. Vi kan inte skylla på andra, det är vi själva som satt oss i denna situation. Men när vi själva monterade ner våra såväl inre som yttre säkerhetssystem fanns där andra som inte missade tillfället att påskynda nedmonteringen av det Sverige vi trodde var oss givet för evighet.
Vi kan dagligen se hur grupp ställs mot grupp. Hur åsikter förvrids och medvetet misstolkas för att sprida och öka hat som genererar konflikter och får ett misstroende att gro och växa hos svenska folket när det gäller politiker, polis, räddningstjänst och andra nödvändiga samhällsfunktioner.
Vi har under 1900-talet gemensamt byggt vår svenska demokrati och formulerat kraven på medborgarna i vårt land för att det vi värdesätter och tror på ska fungera. Yttrandefrihet, människovärde, vetskapen att vi kan leva tryggt i våra hem och att vi kan göra det utan att riskera att främmande makter och intressen planerar och förbereder att ta ifrån oss vår rätt till ett anständigt liv, att bestämma över oss själva och över vårt eget land har blivit självklarheter som hotas.

Det finns de som inte vill att den demokrati vi byggt de senaste hundra åren också ska vara verklighet i framtiden. Det sorgliga i sammanhanget är att dessa krafter också finns representerade inom rikets gränser. De finns i de högsta av kretsar, de finns bland våra politiker, inom näringslivet, i kulturvärlden och direkt i vår närhet där vi kanske minst anar.

Hetsar befolkningsgrupper mot varandra
Exempel från USA har visat att utomstående påverkan inom inte minst sociala medier har lett till konfrontationer befolkningsgrupper emellan. Mindre konflikter har blåsts upp med hjälp av helt lögnaktiga uppgiften men också mer kvalificerad desinformation. Under 2017 har fem, så kallade ”Kremlvänliga” falska nyheter spridits till och i Sverige enligt ”East stratcom task force”, en enhet inom EU som bevakar denna typ av destruktiv verksamhet riktad mot EU och EU:s medlemsländer.

-Den 15 februari hävdade den tjeckiska sajten protiproud.parlamentnilisty.cz att Sveriges regering tre år tidigare fattat beslutet att hoppa över det nästkommande valet och inte genomföra ett val till riksdagen förrän 2022. Detta som en egen extra twist på Decemberöverenskommelsens i sig förödande innehåll.

-Svobodnaya Pressa skriver den 27 september att Finland och Sverige ”huvudsakligen” avvisar ryska mor- och farföräldrar – en policy som direkt riktar sig mot ryssar. Detta jämföras med migranter som kommer från Afrika och Mellanöstern som utan några hinder får ta emot sina mor- och farföräldrar.

-Inforwars, en konspirationssajt i USA, berättar att muslimska grupper i Sverige utövar påtryckning mot den svenska regeringen för att den svenska flaggan ska bytas ut mot en med halvmåne och stjärna.

-Den tjeckiska nyhetssajten ac24.cz förmedlade den 9 december att våldtäkterna i Sverige ökat med tusen procent sedan 2015 efter migrantvågen tagit sin början.

-Den 25 december förra året ”avslöjade” Ria Novosti att förslaget till ”samtyckeslag” kommit till för att migranter i Sverige gör sig skyldiga till så många våldtäkter.

Med förhållandevis enkla medel pågår det ett desinformationskrig mot Sverige, mot Finland, mot länder som inte sympatiserar med eller är kritiska mot det Ryssland idag sysslar med.

MSB har nyligen kommit med en rapport som slår fast att man från rysk sida försöker splittra den svenska befolkningen i migrationsdebatten genom att göra den allt mer konfrontatorisk. Syftet är tydligt – att rikta om fokus från internationella frågor där Kreml vill sätta agendan. Enligt MSB handlar det om att söndra och härska.
EU har sammanlagt en lista på runt 3 500 fall av desinformation från Kreml som riktar sig mot väst. Många handlar om Sverige och om migration. Från rysk sida har man ett riktat intresse mot Sverige. Det började 2013 och det har ökat.
Från MSB tar man upp fyra så kallade narrativ, fyra verklighetsbilder, som man från rysk sida vill sprida. Och de är att lag och ordning inte upprätthålls i Sverige, att Sverige är moraliskt dekadent, att Sverige styrs av USA och att vi alla i Sverige är russofober (att vi alla lider av rysskräck). I desinformationen ingår också att hävda ”sanningen” att satsningarna på det svenska försvaret beror på ett av dolska krafter (USA, Nato, den svenska försvarsindustrin och rysshatande politiker) påhittat hot från Ryssland. Den svenska upprustningen ska inte användas i försvarssyfte utan är en del av en internationell konspiration mot Ryssland.
Ett av de ryska målen, kanske det främsta för tillfället, är att splittra EU. Man kan inte annat än erkänna att det är en smart taktik. Precis som partier på ytterkanterna i sina program ofta har krav som många håller med om så blandar man i desinformationen in verklig fakta som många känner till med egenproducerade sanningar som har ett helt annat syfte än att informera mottagaren.
Medvetet eller omedvetet får denna desinformation medhjälpare i Sverige som sprider påstående vidare vilka vi näst intill dagligen ta del av på tidningarnas insändarsidor, på nätet och i etermedias åsikts- och debattprogram.

Påverka riksdagsvalet
Samtidigt som MSB kommer med sin information varnar SÄPO för kommande ryska försöka att påverka det svenska riksdagsvalet i september genom påverkansoperationer och elektroniska angrepp. Därför uppmanar SÄPO allmänheten till att vara kritisk till varifrån nyheterna kommer.
Manipuleringar av själva valprocessen anser man vara väl svårt att genomföra, däremot är det realistiskt att förbereda sig på försök utifrån att påverka valrörelsen och de frågor som tas upp i den. I SÄPOS årsrapport kan man läsa: ”Det går inte att utesluta att främmande makt kommer att utnyttja den svenska valrörelsen för att stärka motsättningar i samhället och försöka försvaga det demokratiska styrelseskicket”, står det i rapporten.
Det är Ryssland som pekas ut. Enigt SÄPO ser man inte att det är någon stat som vill påverka valresultatet däremot vill Ryssland påverka enskilda frågor som har en strategisk betydelse för Ryssland. För att detta inte skulle räcka har SÄPO beredskap på hur extremistgrupper ser en möjlighet att flytta fram sina positioner under valåret. Det handlar då om vitmaktgrupper, autonoma extrema vänstergrupper och våldsbejakande islamistiska grupper eller enskilda.
Det är dags att kliva ur Sörgårdsbubblan!
ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Ligger desinformation bakom oroligheterna i Sverige?

  1. ”I desinformationen ingår också att hävda ”sanningen” att satsningarna på det svenska försvaret beror på ett av dolska krafter (USA, Nato, den svenska försvarsindustrin och rysshatande politiker) påhittat hot från Ryssland. Den svenska upprustningen ska inte användas i försvarssyfte utan är en del av en internationell konspiration mot Ryssland.” Rolf K. Nilsson

    Jag tror att det är nästan så. USA har oss i sin ficka och det kan vi tacka de okritiska Natonördarna för. Det kanske är du? Vi ska tex köpa ett sämre val av luftvärnssystem bara för att det är amerikanskt. Ett luftvärnssystem som kräver två olika typer av robotar för att kunna möta både aerodynamiska hot och ballistiska hot. En enda av den billigare aerodynamiska målstopparen PAC-2 kostar 3 000 000 dollar. Med Aster-30 hade vi behövt bara en robottyp för att den ska vara funktionell och den är kanske hela 20 procent billigare än en PAC-2. Varför har vi valt Patriot då? Vi var i krig för Amerikas skull också.

    Jag tror inte att du är en mafioso, Rolf. Men landet vårt styrs av Mafiosos. Om någonting så vill Putin att vårt land ska fortsättas att styras av dessa mafiosos eftersom det blir vår undergång. Eller vad tror du?

    Jag lovade dig ett par gratis böcker i min bokserie ‘Caught up in the game’, men de har inte tryckts ännu. Är du intresserad fortfarande så mejla mig din snigelpostadress på rogerklang1965(at)gmail.com

    Hälsningar Roger M. Klang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s