Stå upp för den västerländska civilisationen!

KRÖNIKA
Vi går tillbaka 45 år i tiden, till en lördagsförmiddag 1973. På Kullagatan i Helsingborg delar den yngre delen av Moderata Ungdomsförbundet – Moderat Skolungdom – ut flygblad. Föreningen har utsett dagen till den ”Västerländska gemenskapens dag”. Det är också budskapet på flygbladen. Det är inget populärt budskap bland övriga politiska organisationer som finns representerade på gatan. Här finns Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna) som säljer Proletären, Sveriges Kommunistiska Parti (gamla KFML)som säljer Gnistan, Revolutionära Marxisters Förbund säljer sin tidning Internationalen, Marxist Leninistiska Kampförbundet (som bara gör sporadiska besök på denna åsikternas marknad) finns här med sin tidning Stormklockan och DFFG (De Förenade FNL-grupperna) säljer Vietnam-Bulletinen. Dt är många röda flaggor som fladdrar i snålblåsten tillsammans med den blåröda FNL-flaggan med den gula stjärnan.

Ungmoderaternas budskap om att de västliga demokratierna måste stå upp mot kommunismen och de kommunistiska diktaturerna hånas av de splittrade kommunistgrupperna. Det är en galen tid. Kalla kriget pågår och i Sverige är det vänstervindar som blåser. Kommunistiska boklådor och bokkaféer finns i alla större städer. Sveriges Radios och SVT:s vänstervridning är så öppen att man idag skulle häpna.

Olof Palme är Sveriges statsminister och trivs bäst med tredje världens socialistiska och kommunistiska diktaturer. Det är två år kvar tills han åker till Kuba och fraterniserar med Fidel Castro. https://www.youtube.com/watch?v=DUpMspjc-ZY

I Sovjet är det Brezjnev som bestämmer, i USA är Nixon president. I Kina styr Mao Tse-tung och på Taiwan sitter Chiang Kai-shek säker med stöd från USA. I Kambodja ska det dröja ytterligare några år innan de röda khmererna börjar sitt terrorvälde. Vietnamkriget pågår och det dröjer ytterligare en tid innan den kommunistiska diktaturen i norr lagt under sig hela landet. Vänstern och stora delar av borgerligheten pratar om och hoppas på ”Vietnams befrielse”. Det är inte många som vågar ha en motsatt uppfattning. Än idag är det kommunistpartiet som enväldigt styr diktaturen Vietnam.

Järnridån stark
I Europa är järnridån starkare än någonsin. Vid Berlinmuren skjuts flyktingar från Östtyskland av sina egna landsmän när de försöker ta sig till väst. De idéer som förenar den västliga världens demokratier hånas, förlöjligas och de som öppet ställer upp för dem får från gatans tappra röda krigare veta vad som väntar dem när revolutionen kommer.

Men det fanns grupper som vågade stå upp för just det som förenade de västliga demokratierna; mänskliga fri- och rättigheter, yttrandefrihet, rätten till att få delta och ställa upp i fria val, människors rätt att få röra sig fritt. Dessa krav gällde inte bara de kommunistiska diktaturerna i öst. Det gällde också diktaturerna i Portugal och Spanien. Det gällde överstejuntan i Grekland, militärdiktaturen i Chile och apartheidregimen i Sydafrika.

Aktionen ”Den västerländska gemenskapens dag” som genomfördes av en skolungdomsförening var modig och den var enkel; det var det goda mot det onda. Det borde fortfarande vara lika enkelt…

Hur många ställer upp runt västerländska värderingar?
Den fråga jag ställer mig nu är om vi idag år 2018 skulle kunna gå ut i en gemensam kampanj där vi ställer oss bakom de gemensamma västerländska värderingarna om frihet, demokrati, yttrandefrihet, rätten till fria val, alla länders rätt till självbestämmande och inte minst mänskliga fri- och rättigheter.

Detta i en tid då man på allvar menar att svenska medborgare som frivilligt deltagit i striderna på IS sida i det som nu händer i bl.a. Irak och Syrien, ska belönas med jobb och bostad när de kommer.

Detta i en tid då det tycks vara viktigare att förstå de terrorskyldiga gärningsmännen än att ha sympati med deras offer.

Detta i en tid då det är viktigare att hålla sig väl med den mäktiga diktaturen Kina än kritisera förhållandena i landet, ockupationen av Tibet och det allt hårdare styret över Hong Kong.

Detta i en tid då Sveriges statsminister inte vågar kalla Saudiarabien för en diktatur.

Detta i en tid när svensk media efter såväl fysiska som verbala angrepp mot judar och synagogor i Sverige är mer intresserade av vad dessa angrepp innebär för de muslimer som bor i Sverige. Det är märkligt att när angreppen och hoten drabbar judar att det primära ska vara att ta upp hotbilden mot muslimer. Ingen i Sverige ska behöva drabbas för vad andra människor av samma etniska ursprung, med samma religion eller politisk övertygelse gjort sig skyldig till. Men det hackar betänkligt i logiken när det är muslimer som grupp som framställs som offer när det är judar som utsätts för övergrepp.

Detta i en tid då Ryssland bedriver krig i Ukraina och kriget reducerats i såväl debatten som i media till ”händelser” och ”sammanstötningar”. Att det är ett krig som går ut på att annektera hela eller delar av Ukraina utelämnas.

Detta i en tid då kristna förföljs, dödas och förtrycks på allt fler platser i vår värld, i en tid när ”Islamiska Staten” slumpmässigt med de mest bestialiska metoder avrättar kristna, såväl som troende av andra religioner.

Värna den västliga civilisationen
Det finns anledning att ställa frågan igen. Skulle vi idag kunna gå ut i en gemensam kampanj där vi ställer oss bakom de gemensamma västerländska värderingarna om frihet, demokrati och mänskliga rättigheter? Vi både kan och bör göra det. Det är hög tid att säga ifrån. Det finns ingen anledning att skämmas för den västliga civilisationens tankar om frihet och rätt. Det finns all anledning att stå upp för och värna det vi tror på! Inte acceptera ingrepp och avsteg från det mest grundläggande som bär upp den västerländska civilisationen!

ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s