-Ganska enkelt säga nej till förtryck och diktatur

Ett nästan helt nytt år ligger framför oss. Politiskt är det mer oroligt och instabilt än på väldigt länge. I Sverige blir de politiska gränserna än mer otydliga. Nya partier kommer till och gamla är på väg ut. Det gör att tankarna så här i början på det nya året lätt vandrar tillbaka i tiden för att jämföra hur det var förr, och gärna till då man var ung, klok och visste hur allting borde vara.
Jag tillhör inte dem som med fuktiga ögon och något drömskt i blicken ser tillbaka på 1970-talet och vittnar om mitt engagemang i FNL-rörelsen, som stoltserar med sitt USA-hat och svärmande runt kommunismen. (Idag är det lite chict för 60-plussare att lägga in denna detalj i sina livsberättelser.)

Nej till diktaturerna
För mig och för många av mina dåtida åsiktsfränder var politiken och den politiska kamp vi förde ganska enkel. Vi gillade USA – och jag tror de flesta av oss gör så än idag, även om vi inte jublar över den nuvarande presidenten. Det som styrde oss var två nyckelord. Och det var frihet och demokrati. Det var en självklarhet att säga nej till de då existerande diktaturerna, oavsett politisk färg, och lika självklart att säga nej till rasism.

Läs hela texten:

http://rokrini.se/F%C3%B6rtryck%20och%20diktatur.pdf

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “-Ganska enkelt säga nej till förtryck och diktatur

  1. Fredrik

    Alltså bör vi inte åka till diktaturen Thailand då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s