Dagens Industri ställer upp på kinesiska maktambitioner

KOMMENTAR:
Ledaren i Dagens Industri den 5 januari om de kinesiska planerna på att bygga en hamn i Lysekil förvånar. Tidningen tar tydligt ställning för det kinesiska hamnbygget och helt viftar bort säkerhetsaspekten. Det är beklämmande läsning.

Skribenten gör de kinesiska planerna till vilken investering som helst. Och berömmer regeringen för att satsa på att locka investerare från Kina till Sverige och kallar uppgifterna om den kinesiska regeringens politik att få kontroll över bland annat infrastruktur, som hamnar, runt om i världen för ”alarmistisk”. Skribenten får också in något om att det skulle vara ”protektionistiska” vindar som ligger bakom och ställer sig förvånad till att kommunen tvekat att slå till. Det är rätt, menar DI, att släppa in kineserna av ”kommersiella” skäl.
Och som lite extra krydda i texten så menar DI att även övriga delar av Sverige borde välkomna de kinesiska planerna.
Ledarens raljerande med försvaret är i det närmaste osmaklig. I ledaren kan vi läsa ”En hamn är dock känsligare, särskilt nu när totalförsvaret åter är på modet”. Försvaret är ”på modet” i DI. Arma enfald! Förhoppningsvis är det inget annat. Resonemanget att det är bra att det kommunala självstyret får gå så långt att staten inte kan ingripa ens när det gäller riksintressen som handlar om den nationella säkerheten är enligt DI helt i sin ordning. Nej, för DI gäller istället att dra nytta av den kommunistiska enpartistatens investeringsiver.

Att ägaren till det kinesiska företag som vill bygga och äga en hamn i Lysekil är nära knuten till såväl det kinesiska kommunistpartiet som till den kinesiska militären är inget att bry sig om. En kinesiskt ägd hamn i Lysekil skull bli ytterligare en bricka i en världsomfattande politisk och militär strategi som Kina nu håller på att förverkliga.
Kinas ekonomiska makt är redan idag så stor att stabila demokratier väljer att stå med mössan i hand, tacka och ta emot när de får möjligheter att göra affärer med denna stormakt. Demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet är försumbart. Det är tydligen vad som ska gälla i framtiden.

Den prokinesiska linjen från DI:s ledarsida kunde vi ta del av redan den 6 juli förra året. Då i en ledare med rubriken ”Hög tid att hoppa på det kinesiska tåget”.
Planerna om den kinesiska hamnen i Lysekil ska enligt uppgift beslutas i februari i år. Rent lagstiftningsmässigt kan uppenbarligen inte staten gå in och stoppa bygget eftersom den nya lagen som skulle kunna göra detta möjligt ännu inte ha börjat gälla.

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Dagens Industri ställer upp på kinesiska maktambitioner

 1. Vi vet inte om det beror på hot och utpressning och om de erbjuder ett ekonomiskt ”bidrag” eller muta om man så vill, till personerna som ska försvåra för personerna att anmäla ägaren i ett senare skede. Det man kan göra är att kolla upp personernas ingående banktransaktioner för att se om så är fallet. Skurkaktighet och oärlighet i affärer från kinesernas sida är ett växande problem. Förr var det bara kvaliteten på varorna som var tvivelaktig, nu får man vara glad om de kommer på posten, så som de säger från de kinesiska företagen att de ska ha gjort eftersom de enligt dem har skickat varorna. Film på DVD, som förmodligen har sitt ursprung i Kina, kan lika gärna visa sig vara tomma diskar. Jag köpte tre sådana filmer häromdagen på Stora COOP i Lund. ”Error” stod det bara när DVD:n försökte läsa dem. Det är inte hållbart i längden med en sådan politik, det borde de inse.

  Samtidigt dammsuger amerikanska investerare den svenska marknaden för att köpa upp små och medelstora företag med framtidsutsikter. Förvånansvärt många säljer i tron att pengar har ett bestående värde i egenskap av att de består av papper eller ettor och nollor. De kanske köper ett hus i Spanien eller Portugal och flyttar dit för att leva livet? De kanske blir utsatta för en liknande utpressning där företagarna varnas för att de kommer att utsättas för svårigheter om de försöker att utveckla företaget på egen hand?

  Jag skulle önska att det fanns fler människor med kurage i det här landet. Människor som bryr sig om landet. Men det verkar som om de får ordet ”Patriotism” presenterat för sig att de tror att det är frågan om en delikat fiskrätt som de serverar på sin favoritrestaruang på Grand Hotel. ”Vad är det? Går det att äta?” säger de. Och om du tror att jag skämtar så kan jag förklara för dig att ungdomar idag aldrig har hört talas om ordet patriotism. Jag har frågat unga personer, de har det inte i sitt vokabulär. När hörde du sist någon nämna ordet patriotism på TV eller läste det i en tidning? Ja om det inte rörde sig om en amerikansk film förstås. Men det är inte bara ungdomar som felar! Vuxna män saknar viljan att lägga ordet och dess mening på minnet och misstar det för en delikat fiskrätt om och om igen när de hör det, hur många gånger de än hör det.

  Det lutar åt att det snart kommer en stor kris som får 90-talskrisen att verka som en västanfläkt. De som har pengarna bär den största skulden. Det är därför som finansmarknadens ägare kraschar samhällsekonomin. Men illuminati är för stora för att gå omkull själva. Ju högre upp du är rankad i samhället desto större sannolikhet att du överlever finanskrisen. De tenderar att gå ihop med makten. Personligen stöder jag Wallenbergarna eftersom jag tror att de är patrioter och därför agerar i samhällets tjänst. Men utöver dem vet jag ingen som inte agerar utifrån girighet och personlig makt. Girighet är en drivkraft, men det är inte den bästa drivkraften. Det är det patriotismen som är.

  En del har socialism som drivkraft, men de agerar inte i folkets intresse, åtminstone inte det svenska folkets. De inser inte att det är dem själva som skulle ha blivit utrensade av Lenin. Jag vet för jag känner en sådan rik person på vänsterkanten.

  Jag känner en f.d. företagsledare i ett av de största amerikanska företagen i norden på 1970- och 1980-talet. Han är inte rik längre, men han är sin egen lyckas smed och måttligt framgångsrik. Men jag skulle inte lita på honom om det rörde sig om min flickvän eller min spargris, om jag hade någon och om han var snyggare. Det kvittar att han är gift. Han är en self made man, och det var därför som amerikanarna valde honom, han kände inte kungen. Illiminati är lika inavlade som adeln var. Känner man inte kungen så är man ingen. Har man inte ärvt sina pengar eller sitt företag så är man ingen. Så var det i alla fall då.

  Jag träffade på Bofors VD på 1950-talet (tror jag att det var) som bodde på Österlen. Ja inte då utan på 1990-talet träffade jag honom ett antal gånger. Pensionär var han då och jag jobbade i hans trädgård för en femtiolapp åt gången. Han var en helt annan person och generation. Omutlig, bjöd på saft och bullar som hans fru hade bakat, eller hans fru bjöd på det. En helt annan person än dagens industriledare. Illuminati fanns inte på den tiden, nittonhundrafemtiotalet alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s