Häxjakten på Leif Östling inte värdig seriös media

KRÖNIKA
Som andra demokratiska och civiliserade länder har vi lagar och regler som medborgarna förväntas respektera. De flesta är också fullt rimliga. Bryter man mot dessa lagar kan man bli straffad. Följer man lagar och regler stiftade och beslutade av demokratiskt valda folkförsamlingar borde allt vara i sin ordning. Men så är det inte i Sverige. I Sverige finns det en makt, en domstol, en lagstiftare som står över vad som står i lagboken. Det är en till allt för stor del sensationslysten media som formulerar ”brottet”, som dömer och hänger ut ”förövaren” även när det inte är någon lag som överträtts. En häxjakt sätter igång som bygger på tillfälliga opinioner, fördomar, särintressen och möjligheter till höjda upplagor, högre tittar- och lyssnarsiffror och många besök på redaktionernas hemsidor.

När det gäller den så kallade Paradisläckan har kommersiell media och public service konkurrerat i indignation och i att plocka fram fördömanden av Leif Östlings, Svenskt Näringslivs ordförande, agerande. Bilden som mejslats fram har i mitt tycke varit orättvis. Leif Östling beskrivs som en person som inte tar sitt ”solidariska ansvar” och smiter ifrån sin skyldighet att betala skatt. Bygger bilden av Leif Östling på okunnighet är det dålig journalistik. Är det en medveten nidbild är det riktigt allvarligt. Media som vittne, domstol och verkställare av straff gagnar varken yttrandefriheten eller den enskildes rättigheter.

Leif Östling tjänar mycket pengar. Enormt mycket pengar. Men det finns ingen lag som förbjuder detta. Under de senaste sju åren har Leif Östling betalat 84 miljoner kronor i inkomstskatt och 23 miljoner i kapitalskatt. Under samma tidsperiod har han betalt 70 miljoner i skatt i Tyskland för pengar han tjänat där. De pengar som finns placerade i Luxemburg tjänade han under 80-talet då han bodde och arbetade i Nederländerna. Pengarna som finns på Malta härstammar från hans tid i Japan då han arbetade för Toyota. Om, eller när, han tar ut pengar från utlandet beskattas dessa enligt svenska regler och gällande dubbelbeskattningsavtal så länge han är skyldig att betala skatt i Sverige.

I Sverige får man inte tjäna väldigt mycket pengar om man vill bli opinionsmässigt accepterad. Undantag finns, men främst då för skådespelare, idrottsstjärnor och lotterivinnare. Men om man tjänar pengar genom idogt arbete, höga löner och kloka investeringar är man med automatik misstrodd och framför allt osolidarisk.

Efter den så kallade Paradisläckan har flera människor med pengar placerade i utlandet fått löpa gatlopp genom den svenska offentligheten. Inte för att dessa individer har brutit mot någon lag. Utan för att de valt att – helt lagligt – ha pengar på andra konton än svenska.

Att vänsterpotentater av olika dignitet och position ylat med i kören förvånar inte, det hör till. Men att moderaternas nye partiledare tog ton i samma kör är beklämmande. I Aftonbladet förklarade Ulf Kristersson att ”Det finns skäl att ifrågasätta hur han (Östling) ser på vår skyldighet att finansiera saker gemensamt.” Kristersson säger till samma tidning att han tycker Östlings uttalande där han ifrågasatte vad han får för sina skattepengar och lyfte fram köerna i den svenska välfärdsstaten var ”anmärkningsvärt”.  Ulf Kristerssons uttalande om Östling är om något anmärkningsvärt. Östlings uttalande var klumpigt och bevisligen sagt i affekt. Men frågorna han ställde var befogade och köerna finns där – trots det höga skattetrycket.
Det är de höga skatterna i Sverige som är vårt stora problem och hur våra politiker beslutar att medborgarnas pengar ska användas. Inte Leif Östlings skattevillighet eller de miljoner han de facto betalt in i skatt.

ROLF K NILSSON

 

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s