Beklämmande rysspropaganda i DI från Anders Svärd (C)

DEBATT/ Läser Anders Svärds (C) debattartikel i Dagens Industri och blir både besviken och arg, men inte förvånad. Inom centerpartiet har det alltid funnits framträdande företrädare som hamnat fel när det gäller Ryssland. Från Skånska Dagbladets ledarsida till kommunpolitiker, riksdagsledamöter och nu – som en röst från det förflutna – centers gamle försvarspolitiske talesperson Anders Svärd. Centern har ett internt problem när det gäller ryssvänligheten. Ett problem som de försvars- och västvänliga krafterna som finns i centern måste ta itu med.

Redan i början av sitt proryska inlägg slår Anders Svärd fast att ”Sverige behöver en ny rysslandspolitik”. Och när han sedan skriver ”Att fortsätta underblåsa rysskräck är inte i något hänseende konstruktivt om vi vill förbättra våra egna säkerhetsförhållanden”, börjar det kännas riktigt otäckt. Gemensamt för den stora majoriteten av Putinvänliga debattinlägg, desinformationsartiklar i försvarsfrågan och anti-Nato inlägg är att hävda en påstådd ”rysskräck” i Sverige. Rysskräck anklagas alla för som varnar för Rysslands aggressiva utrikespolitik, territoriella krav på områden som ingick i det gamla Sovjet och hoten om att ta till vapen om man inte får som man vill. Hade jag inte vetat bättre hade jag trott att artikeln var ett beställningsjobb, i tid lagom för att misstänkliggöra storövningen Aurora 17 .

Jag må vara mindre kapitalist än vad Anders Svärd är men när han förordar att ”vi svenskar borde se Ryssland som en framtida exportmarknad” och vi därför borde anstränga oss för så goda relationer som möjligt blir jag beklämd. Att handel mellan två länder skulle öka det ena landets möjligheter att påverka politik och samhällsförhållande i det andra är inget annat än att försöka rättfärdiga pengahungern. Kina är ett bra exempel där fjäsk och självvald blindhet gör att handeln kan frodas och uppmuntras. Kina är ett exempel som inte bör följas.

Anders Svärd är kritisk till beskrivningen av Ryssland som ett hot och som enligt honom endast används som skäl för att stärka det svenska militära försvaret. Ett synsätt han inte finner ”värdigt” ett fritt land som Sverige.  Istället för denna, för honom uppenbarliga helt felaktiga Rysslandsbild, bör Sverige satsa på att utveckla ”goda relationer” med Ryssland. Inte ett ord om den ryska annekteringen av Krim, inte ord om kriget i Ukraina, inte ett ord om de ryska hoten mot sina grannar som tidigare ingick i det kommunistiska sovjetväldet, inte ett ord om de aggressiva ryska militärövningarna i Östersjön, inte ett ord om de ryska bombövningarna mot Sverige.

ROLF K NILSSON
Medborgerlig Samling

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Beklämmande rysspropaganda i DI från Anders Svärd (C)

  1. Anders Svärd vek väl ned sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s