Regeringen, M och C saboterar Sveriges luftförsvarsförmåga

”Ekonomiskt sabotage, försvarspolitiskt sabotage och politisk ansvarslöshet på en och samma gång.”Gripen

/DEBATT/ När självgodheten, som de ingående partierna i den senaste försvarsöverenskommelsen nu präglas av, lagt sig något så kanske det finns de som inifrån dessa partier kan påpeka det försvarspolitiska och ekonomiska vansinnet i att skära ner det svenska flygvapnet till 60 flygplan och stoppa detta totala felgrepp. De hundra flygplan försvaret har idag är redan i kvantitet ett allt för litet antal för att täcka behoven, att försvara svenskt territorium och kunna bidra till internationella insatser.

Liberalerna och Kristdemokraterna hade det goda omdömet att ställa sig utanför överenskommelsen som presenteras som en försvarssatsning. Det är ingen försvarsatsning, det är ett försök att fylla några av de många hål som finns i försvaret. Men extrapengarna räcker inte till för att fylla alla. Och det blir sannerligen inte bättre av att socialdemokrater, mijöpartister, moderater och centerpartister kommer överens om att sabotera det svenska flygvapnet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet undrar liberalernas Jan Björklund och Allan Widman ”Vilken förändring i hotbilden motiverar denna massiva nedrustning av svenskt luftförsvar? Har Östersjöområdet blivit fredligare de senaste åren så vi nu kan sänka garden?”

De 100 JAS Gripen plan som flygvapnet idag förfogar över är moderna och fullt funktionsdugliga. Men nu varken duger eller behövs de längre enligt regeringen och deras borgerliga stödpartier.

Det är lika mycket ett ekonomiskt vansinne som ett försvarspolitiskt att skrota JAS-planen.

Bara en mindre del av de plan som flyger idag har flugit mycket mer än 1000 timmar. Planen har en medelålder på mellan sju och åtta år. Ett stridsflygplan är konstruerat för runt 8 000 flygtimmar och i väst används planen i mellan 30 – 40 år.  USA:s flygvapen har en medelålder på drygt 28 år för sina stridsplan. Israel flyger plan som är mellan 30 och 40 år gamla. Att plocka de runt 100 JAS planen ur verksamhet och ta vara på enstaka delar ur dem är rent sabotage. Ekonomiskt sabotage, försvarspolitiskt sabotage och politisk ansvarslöshet på en och samma gång.

I många av våra svenska kommuner finns det möjlighet för medborgarna att skicka in så kallade medborgarförslag som sedan fullmäktige måste behandla. I det läge vi befinner oss i nu skulle man önska att det fanns en möjlighet för varje enskild medborgare att kräva en förtroendeomröstning, en möjlighet att vissa missnöjet med de riksdagsledamöter som ställer sig bakom försvarsabotaget och slöseriet med skattemedel.

Det ligger en beställning från staten på 60 nya JAS-plan av modell E. En modernare, bättre och dyrare variant än de som nu flyger. Men vad som man än en gång glömmer bort är att när det gäller tillgången till vapen så är kvantitet också en fråga om kvalitet för ett modernt försvar. Det svenska flygvapnet behöver fler flygplan. Det enda raka att göra är att behålla de hundra flygplan som finns idag och fullfölja beställningen av 60 nya. Då får vi åtminstone 160 plan att förfoga över.

Björklund och Widman påpekar riktigt att det också behövs piloter, baser, verkstäder, beväpning, radarstationer och en hel del annat för att man ska kunna hålla dessa 160 plan i luften. Visst så är det och då måste de pengar som behövs för detta tillföras.

För 20 år sedan hade vi en försvarsbudget i Sverige på två procent av BNP. Då såg hotbilden helt annorlunda ut än idag. Och idag är vi på väg, om vi inte redan är där, mot under en procent av BNP.

Sverige behöver för att nå upp till en rimlig försvarsnivå avsätta 2,5 procent av BNP.

Regeringen och dess stödpartier vill tala om försvarssatsningar, medan det i praktiken fortfarande är en fortsatt nedskärning man kommit överens om.

Björklund och Widman skriver ”Att ha ett starkt försvar är en kärnuppgift för staten, det handlar i grunden om att skapa trygghet för oss alla som bor här, att försvara vår demokrati och vår frihet.” Och några rader längre ner fortsätter de ”Försvaret behöver mer. Ansvar är inte att fylla hålen i försvarsbudgeten. Ansvar är att stärka den svenska försvarsförmågan.”  Man kan inte annat än att hålla med.

ROLF K NILSSON
Medborgerlig Samling

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “Regeringen, M och C saboterar Sveriges luftförsvarsförmåga

 1. Lars Olsson

  Håller med gällande FM behovsbild. Dock är det magstarkt att politiker som Widman inte avgår självmant. Vederbörande har stor skuld i den exempellösa förstörelsen av det svenska försvaret. Widman var drivande i genomförandegruppen som inte bara försatte Sverige och dess folk i fara han är direkt skyldig till att systemen har brutits sönder.

  Sverige är värda en helt annan nivå av kurage på sina ledare. Jag hoppas att ni i medborglig samling kan finna en ny nivå.
  God kväll

 2. Gusten

  Det var väl Björklund som räddade kvar Leopard stridsvagnarna på Gotland.Hoppas han nu lyckas att rädda Gripenplanen.

 3. Staffan Oscarsson

  Så riktigt analyserat. Försvarsuppgörelsen är inte trovärdig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s