Skickligt av statsministern!

LEDARE Motvilligt känner jag en beundran för statsministerns skickliga agerande i hur han hanterade oppositionens förberedelserna för misstroendeförklaring mot tre av hans ministrar. Han har nu vridit vapnet ur händerna på inte minst alliansen.
Vad händer nu? Det dummaste som allianspartierna kan göra är att fortsätta driva frågan och begära att riksdagen ska extrainkallas för att misstroendeförklara försvarsminister Peter Hultqvist.

Det statsministern sa på presskonferensen var bra. Han argumenterade bra och säkerligen övertygande för en mycket stor del av det svenska folket. Om alliansen driver frågan vidare framstår den som ansvarslös, bråkig och slösaktig. Argumenten må vara fel – men det är så väldigt många uppfattar det.

Sedan finns det några frågor att ställa; är det bra för Sverige att driva frågan vidare? Är det bra för alliansen? Är det rätt mot försvarsministern?

Nej, det är inte bra för Sverige. Det är inte bra för alliansen. Och rätt mot försvarsministern ? Låt konstitutionsutskottet få göra sitt arbete.

De två  ministrar med till synes den största ”skulden” har fått lämna regeringen. Peter Hultqvist har varit en bättre försvarsminister än någon av alliansens – det är tyvärr bara att erkänna. Att sedan den socialdemokratiska försvarspolitiken, som är nästan identisk med alliansens, är förkastlig är en annan fråga. Det svenska försvaret behöver betydligt större tillskott än vad såväl regeringen som alliansen är beredda att ge – men, som sagt, det är en annan fråga.

Är det någon som skulle ställas till svars är det statsministern som uppenbart inte har full kontroll på sina ministrar. Att han inte kände till vad som hänt är inte trovärdigt. Om han nu har sammanträden med sitt säkerhetspolitiska råd är det extremt märkligt om frågan inte varit uppe där.

Det finns anledning för KU att granska såväl försvarsministern om vad han visste och inte visste och varför han i sin egenskap som just försvarsminister – om nu så är fallet – inte blivit informerad. Samt givetvis varför ansvariga ministrar inte informerade statsministern – om de nu inte gjorde det. Om dom gjorde det – ja då är det statsministern som ska röstas bort och därmed hela regeringen. Vågar alliansen anta den utmaningen?

ROLF K NILSSON

 

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Skickligt av statsministern!

  1. Nisse Johnsson

    Vi är nog många som ställer oss bakom dina värderande ord. Hultqvist är definitivt en av de skarpare politikerna i dagens regeringskonstellation och mer kompetent, jämfört motsvarande allians diton. Han har baxat igenom flera tunga överenskommelser, bl a på det internationella planet.
    Sedan må det vara så att vi har lång väg att vandra avseende återtagningen
    av vår försvarsförmåga, till en nivå som kan betraktas som rimlig för vår nation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s