Traditionell Jonas Sjöstedt först ut i Almedalen

Almedalen började med Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Det var en orolig och smått sarkastisk partiledare som framträdde i Almedalen. Han hade dock den goda smaken att hålla sig tämligen kort, knappt en halvtimme.
Att han skulle börja med att ta avstånd från Nordiska Motståndsrörelsens planerade närvaro i Almedalen på torsdag förvånar inte. Det finns nog inget av de närvarande riksdagspartierna som inte tycker att det hade varit betydligt angenämare om NMR lyste med sin frånvaro. Men riksdagens gamla kommunistparti missar sällan ett tillfälle att, även om det är långsökt, binda ihop partierna till höger om dem med nazister av olika schatteringar. Ofta tycker kommunisterna om att gå tillbaka i historien för att verkligen förankra sina anklagelser. Alltid glömmer man det egna partiets synnerligen vänliga åsikter om Hitler, Tyskland och vänskapspakten mellan Sovjetunionen och Nazi-Tyskland som höll i sig från augusti 1939 till juni 1941 då Tyskland anföll Sovjetunionen. Men det är historia. Historia, högst levande sådan, var det också när Jonas Sjöstedt avslutade sin inledning om NMR med några slagordsmeningar där han fick spontana applåder från publiken. Utom ett av dem. Och det var när han sa att judarna i Sverige skulle slippa se nazister på gatorna när det är minnesdag för Kristallnatten. En eller möjligen två par händer hördes slå ihop i applåder. Annars så tyst… Jag drar en snabb slutsats – kanske allt för snabb – att den vänsterpartistiska publiken förvisso inte gillar nazister men inte är lika angelägna att lyfta fram den judiska utsattheten. Jag hoppas jag har fel. Men det skulle inte vara första gången extremvänsterns kombinerade jude- och Israelhat förenas med nazisternas eller den islamska fundamentalismens.
I sitt anförande gick Jonas Sjöstedt till angrepp mot socialdemokraterna från vänster. Det är tydligt, föga förvånansvärt, denna linje vänsterpartiet valt inför valet nästa år. Och han gjorde vad han kunde för att underblåsa människors oro när de gäller vård och omsorg. Enda chansen för invånarna i Sverige att trygga den framtida sjukvården skulle då enligt Sjöstedt vara att ge vänsterpartiet större inflytande på svensk politik. Och givetvis ska all sjukvård vara offentligt ägd. Tänk om det vore så enkelt! Sjöstedt kom med ett konkret förslag och det var dygnet runt öppna vårdcentraler. Tanken är god, jag gillar den. Men hur ska det gå till rent praktiskt? Hur stort är behovet? Det finns mer angelägna områden att lägga skattepengarna på. Budskapet känns igen. Jonas Sjöstedt fullföljer den gamla kommunistlinjen med överbud, orealistiska förslag, svartmålning av sina motståndare och en skönmålning av vad socialismen har att erbjuda.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s