Mats Johansson 1951-2017

Mats Johansson

Mats Johansson, 1951 – 2017

Nåddes i förmiddags av budet om Mats Johanssons allt för tidiga bortgång. Tankarna går till Mats familj. Tankarna går också tillbaka till de tillfällen jag haft med Mats att göra.

Minns det tidiga 1970-talet då jag skickade insändare till MUF:s medlemstidning ”Moderat Debatt” där Mats var redaktör. Mina åsikter låg inte helt i linje med redaktionens så mina insändare refuserades. Jag stödde USA och Republiken Vietnam (Sydvietnam). Men de stämde inte överens med den rådande politiskt korrekta uppfattningen i landet som MUF-ledningen mer eller mindre slutit sig till. Men det var då det.

Träffade Mats personligen första gången på en MUF-konferens på 70-talet. Mats stack ut bland övriga deltagare iförd en illgrön, nästan självlysande kostym med bred krage och utsvängda byxben. Sedan har Mats funnits med. Någon man träffade på stämmor, kurser och konferenser. När jag på 1980-talet blev medlem i Högerpressens förening blev tillfällena vi träffades tätare.

Mats hade alltid minst två projekt på gång. Det ena mer intressant än det andra. Han var chef för tankesmedjan Timbro och han var chef för Näringslivets Presstjänst; NPT. Han blev politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet, var redaktör för Svensk Tidskrift och har skrivit böcker och småskrifter. Inte minst har han försökt göra upp med och förklara det galna, röda 70-talet för dem som inte var med.

På en moderatstämma våren 2006 träffades vi och konstaterade att vi båda stod på listor som kandidater till riksdagen. Inte något som direkt imponerade på våra journalistkollegor i pressrummet. Men när Mats sista dagen skulle bege sig hem vände han sig om i dörren, höjde handen till hälsning och halvskrek till mig så att alla tydligt kan höra honom ”Ses i höst Rolf, i riksdagen”. Det var nog inte många som trodde det. Men det gjorde vi.

Vi hade ungefär samma åsikter när det gällde utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik. Åsikter som inte alltid var desamma som partiledningens. Vi var skeptiska till det nya Ryssland, vi ville ha ett nära samarbete med USA, vi ville se Sverige som medlem i Nato.
Snart kom det till Mats kännedom att ledningen för den moderata riksdagsgruppen talade om att man skulle ”ta journalisten ur” var och en av oss fyra, fem journalister som blivit riksdagsledamöter för partiet. Sedan skulle vi lära oss bli som ”vanliga” riksdagsledamöter. Något intresse av att utnyttja våra kunskaper om media eller flera års erfarenhet av att skriva opinionsartiklar och analyser fanns överhuvudtaget inte. Tvärtom. Kritik och ifrågasättande var inte välkommet. Jag tycker inte dom lyckades ta journalisten ur någon av oss…

Mats Johansson har betytt mycket för att hålla opinionen inom moderaterna vid liv, och då inte minst i den moderata riksdagsgruppen när han satt där, när det gällde Ryssland,  Nato och ett gott förhållande med USA. Han glömde aldrig 1968, den följande röda tiden som han vid flera tillfällen beskrivit som galen. Det som hände då är något vi fortfarande lider av i Sverige.

Mats Johansson lämnar ett stort tomrum efter sig och hans insatser ska inte glömmas bort.

ROLF K NILSSON     

 

 

1 kommentar

25 juni, 2017 · 05:41

Ett svar till “Mats Johansson 1951-2017

  1. Jaha, då var den siste braa moderaten med kurage ur tiden gången. Och du har lämnat. Ett skräckscenario kommer att torna upp sig. Jag har inget emot rika människor för att de har pengar, men vet du varför ekonomin havererar med dem? Jag tänker inte svara på det själv, det är under min värdighet. Men jag vet varför och det borde du också göra. En ledtråd är att de säljer sig till makten för pengarnas skull. Till och med reklamen på TV är politiserad och följer efter. En annan ledtråd är folk i fina kostymer som körde mercedes och fick tefatsstora ögon under den förra krisen. Så hys inga förhoppningar om att ni kan åstadkomma så att andra får betala priset för eran ”det är inte förnedrande att förnedras-inställning” och ”ja men jag kommer ju från en fin familj med stamtavla, jag kommer inte att drabbas-politik”. Om man inte kan stå upp för sitt land i vått och torrt så får man vad man förtjänar. Men vi drabbas alla när de med pengar sjunker djupare ned i dyngan. Det är därför vi är ett land, en nation. Så jag tycker inte att det är bra när krisen kommer trots att somliga får vad de förtjänar. VAKNA UPP!!! Gäller inte Rolf förstås, även om han har lite skruvade PK-åsikter. Han har ju dragit sitt strå till stacken. Men övriga moderater är dödskallar. Jesus sade ”det är svårare för en rik man att komma in i himlen än för en kamel att komma igenom ett nålsöga”. Vad jag önskar att dessa människor fick lite vett bankat i huvudet på dem, då hade de inte behövt hamna i helvetet. Jag önskar också att de inte hade varit så nyttiga under andra bättre tider. Men nu är de det. Man kan inte göra sig av med dem, de är alldeles för nyttiga för det. För alla utom sig själva. Men är pengarna värt det? Att gå till helvetet alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s