”Svedjebruk inte lämpligt för partiskötsel”

KRÖNIKA Jag befinner mig i en situation som jag inte har gjort på många år. Jag har inga förtroendeuppdrag för moderaterna. Och jag har inte betalt in min medlemsavgift för innevarande år. Det var många år sedan jag var här förra gången. Jag var kritisk mot partiets utveckling då och idag är jag mer missnöjd än någonsin. Men att bara avsluta ett partimedlemskap som varit i 47 år det gör man inte. Det finns ett hopp om tillfrisknad, även om det blir mindre för var dag som går.

Och när funderingarna är som starkast kommer Tove Lifvendahl med sin ledare i SvD den 19 mars. Hon är klok Tove Lifvendahl. Och hon har modet att inte förtiga den bistra sanningen om hur illa det verkligen förhåller sig med moderata samlingspartiet. Det är en ren avrättning av den politiska linje som moderaterna slagit in på och den utförs av befälhavaren på det moderata tidningsslagskeppet Svenska Dagbladet! Och det känns bra, mycket bra. Vi är många som ignorerats av den moderata ledningen som avvisats som illojala och gärna lite dumma för att vi inte accepterat och förstått de intelligenta förutseende planer som smitts runt partiledaren.

Tove Lifvendahl börjar sin ledare med att referera till den gamla högeraffischen från 1953 om att Högern var att lita på. Oavsett om man var medlem, sympatisör eller motståndare kunde man räkna ut var högern, och senare moderaterna, åsiktsmässigt skulle befinna sig långt innan det kom ett pressmeddelande eller uttalande från partiledaren. Företrädare för partiet kunde tala öppet och skriva debattartiklar utan att riskera att hamna i motsatt uppfattning till ”partiet” eller partiledaren därför straffas med allt från att ”glömmas bort” till anklagelser, utfrysning, nonchalans m.m. Listan kan tyvärr göras lång.

Tove Lifvendahl skriver om vad som krävs för att man ska gilla ett parti:
”1) En tydlig principiell inställning gällande medborgarens relation till staten och till andra medborgare som går att känna igen i de olika sakfrågor partiet tar ställning i. 2) Uthållighet i positionerna: samma grundläggande ståndpunkt behöver vara synbar i frågor över tid. 3) En trovärdig och transparent förklaring i de fall där partiet byter åsikt.”

Lifvendahl konstaterar att moderaterna har misslyckats med alla tre. Hon skriver:
”Att det stora borgerliga partiet triangulerade Socialdemokraternas politik möjliggjorde maktinnehavet. Men priset Moderaterna fick betala för åtta år vid makten var skyhögt. Flera kommandohöjder övergavs; problemformuleringen från vänster fick gälla även för högern.” Och jag håller med! Det är lika bra att fortsätta citera denna utomordentliga ledare:

”Utöver de kraftiga och djupt ideologiska omsvängningarna i synen på arbetsmarknaden, ägandet i samhället och synen på offentlig sektor, ska också nämnas försvarspolitiken, en kärnfråga som Moderaterna övergav. Dessa omsvängningar har varit av en karaktär att de inte har gått att försvara, utan har fått kärnväljare att bli förbannade.” Så rätt, så rätt. Försvarspolitiken är enligt min uppfattning det största förräderiet moderaterna gjort sig skyldiga till under sin socialdemokratiska era.

Tove Lifvendahl konstaterar vidare att ett ledarskap som det nu har beskrivits är ryggradslöst och frestar på tålamodet. Hon minns också att det när moderaterna stod på topp under regeringsåren så hette det ”det Anders Borg säger är alltid rätt”. Och kritiken är än en gång så korrekt den kan vara:
”När sådan intern religiositet tillåts få fäste blir lätt den principiella hederligheten det första offret, förutsatt den som ges samma makt som en sektledare inte är hängivet bokstavstrogen idéprogrammet. Det var nu inte Anders Borg.”

Det är länge sedan jag läst en så naken och rakt på-sak-ledare som utan minsta sentimentalitet avrättar de Nya Moderaterna under Anna Kinberg Batras ledning. Moderaterna svajar och det finns tre frågor där partiet borde kunna komma med bättre lösningar än socialdemokraterna tycker Tove Lifvendahl. Och då handlar det om: Det yttre försvaret, det inre försvaret och integrationen. Det är lite trist att inte ha några invändningar mot en ledartext så lång som denna. Men jag håller med, igen. Denna gång är läsningen ren njutning, från början till slut! Eller vad sägs om det här konstaterandet:

”Moderaternas tapp i opinionen är därför förväntat och dessvärre välförtjänt. Under regeringsåren brände man den idémässiga marken. Men svedjebruk är inte en lämplig metod för partiskötsel. Hanterar man idéer, människor och väljarrelationer som alla behöver en långsiktig omsorg, är det dumt att sätta eld på fundamenten.”

Hade jag haft någon i min direkta närhet just nu hade jag tvingat vederbörande till att lyssna på mig när jag högläser Tove Lifvendahls ledare i Svenska Dagbladet från i söndags.

Har ni inte läst Tove Lifvendahls ledare så gör det! Det finns på nätet! Och jag är knappast mer motiverad att betala in medlemsavgiften efter att ha läst ledaren.

ROLF K NILSSON

 

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s