Kan moderaterna hitta tillbaks till sina rötter? Eller vill man inte?

DEBATT På två månader har moderaterna tappat en tredjedel av sina sympatisörer enligt Demoskops mätningar och är nu nere på 16,6 procent. Detta innebär att gapet till socialdemokraterna är över elva procent, men ännu värre är att Sverigedemokraterna nu är större än moderaterna med sina 18,2.

Anna Kinberg Batra har misslyckats som partiledare. Moderaterna har misslyckats som det ledande oppositionspartiet. När Fredrik Reinfeldt tillsammans med Per Schlingmann tog bort ideologin som bas för den moderata politiken lade de grunden till det tapp i opinionssiffrorna vi nu ser. Detta kombinerat med bristen på ledarskap och ett envist fasthållande i den reinfeldtska toppstyrningsmodellen kräver nu sitt pris.

Trots ett i många stycken tappert kämpande KD har alliansen misslyckats med att framställa sig som ett regeringsdugligt alternativ till den sittande rödgröna regeringen. Decemberöverenskommelsens anda har fått styra även sedan man formellt sagt upp den. Det räcker inte med att prata borgerlig politik. Politiken måste också drivas med emfas, övertygelse  och en verklig vilja att förverkliga den. Detta saknas idag.

Kan moderaterna komma tillbaka som det stora oppositionspartiet? Tveksamt. Och ännu mer tveksamt om en comeback skulle innebära att man åter hamnar på en fast liberal-konservativ grund att agera utifrån.

Bristen på ledarskap, bristen på ideologi och bristen på vilja leder mot en kollaps för partiet. Att överge det ständiga strävandet efter sänkta skatter för att ge individen större frihet var ett katastrofalt misstag. Ett ännu större misstag var när partiet svek försvaret och vid makten istället ökade den socialdemokratiska nedläggningstakten. Ett starkt försvar och strävan efter sänkta skatter är delar av den moderata partisjälen som inte går att överge utan att partiet förändras i grunden.

Finns förmågan? Finns idéerna? Finns viljan hos moderaterna att med en stark borgerlig politik få alliansen att åter hamna i regeringsställning? Jag tror inte det. Inte hos den nuvarande ledningen. Inte med den nuvarande tillfällighetspolitiken och inte utan någon ideologi. Moderaterna måste hitta tillbaks till sina rötter och hålla fast vid dem.

Alliansen är fortfarande chansen till ett borgerligt regeringsinnehav. Men den blir allt mindre för vecka som vi närmar oss valet. Ansvaret ligger hos de borgerliga partierna – gör något! Snart kan det vara för sent.

Rolf K Nilsson
Helsingborg
f.d. riksdagsledamot (M), för Gotland

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s