Inför aktiv totalförsvarsplikt för alla

(LEDARE) Det var rätt av regeringen att återaktivera värnplikten. Men man skulle tagit steget fullt ut och öppnat för en allmän aktiv totalförsvarsplikt för alla medborgare.

Något överraskande kom beskedet från regeringen att man aktiverar den vilande militära värnplikten. Den frivilliga tillströmningen för att besätta de vakanser som finns räcker inte till. (Vilket är ganska begripligt med tanke på de ekonomiska förhållandena och avsaknaden av civilt meritvärde.)

Försvarsmakten ställer sig positiv och personaldirektören tycker att det är ett utmärkt beslut.

Beslutet låter bra, men om man ser till vad det direkta utnyttjandet blir av detta återinförande är det i det närmaste löjligt. 13 000 ungdomar ska mönstra och sedan ska 4 000 väljas ut för militär utbildning. 2 500 plockas av frivilliga och resterande 1 500 av inkallade värnpliktiga. Detta för att ”stärka försvarsförmågan” och fylla de luckor som den frivilliga rekryteringen inte lyckats med.

Fyra tusen är bättre än 2 500. Och att försvarsförmågan stärks med 1 500 värnpliktiga kan förvisso vara riktigt. Men det avslöjar bara hur bristfälliga resurserna är. Finland ökar med 50 000 soldater. Det kan man kalla förstärkning.

Sverige behöver båda frivillig rekrytering och värnplikt. Vi behöver både heltidstjänstgörande frivilliga och värnpliktiga. Och vi behöver avsevärt fler soldater än de siffror som det nu bollas med. Återinför gärna värnplikten – men då ska den vara allmän, för alla. Inte att en bråkdel av de som är värnpliktsskyldiga kallas in för tjänstgöring med hjälp av en tvångslag.

Att med hjälp av lagen kalla in 1500 ungdomar att tjäna landet finner jag i det närmaste pinsamt. Värnplikten blir för dessa ett tvång ganska likt ett straff som en förödande stor majoritet av de aktuella årskullarna ”slipper”.

Vad våra politiker i flera år valt att bortse ifrån är att kvantitet också är kvalité när det fäller försvaret. Det miniförsvar vi har idag täcker inte det behov som finns. De antal vi talar om när det gäller behovet av soldater, stridsvagnar, stridsfordon, robotar, artilleri, flygplan, fartyg, handeldvapen, ja allt vad materiel man kan tänka sig är otillräckligt.

Det är få av våra politiker som vågar tala om hur mycket vi skulle behöva öka försvarsanslagen för att komma i närheten av det behov som finns. De svenska försvarskostnaderna måste fördubblas. Och värnplikten måste bli allmän och gälla för alla.

Sverige bör göra om den återuppväckta värnplikten till en aktiv totalförsvarsplikt med en väpnad del och en civilförsvarsdel. Det svenska civila samhället står lika oförberett som det militära och här krävs enorma resurser för att samhället ska fungera i kristider.

Det var ett enormt misstag att avrusta försvaret som såväl s-regeringar som alliansen gjorde. Och det var ett lika stort misstag att upphöra med den militära värnpliktstjänstgöringen.

ROLF K NILSSON

Gå in och ”gilla”  facebooksidan @jatillvpl

 

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Inför aktiv totalförsvarsplikt för alla

  1. ”Den frivilliga tillströmningen för att besätta de vakanser som finns räcker inte till. (Vilket är ganska begripligt med tanke på de ekonomiska förhållandena och avsaknaden av civilt meritvärde.)” Rolf K. Nilsson

    Desto mer förvånande att Allmänna FörsvarsFöreningen (AFF) tackade nej till att stödja min insändarartikel om att bygga ett monument här i Lund över stupade och förolyckade svenskar i Finska vinterkriget och fortsättningskriget, kriget i Norge mot tyskarna, kriget i Afghanistan, i Kosovo, i Kongo. Deras motivering var ytterst krystad, faktiskt så krystad att jag tror att det var en personlig makttripp och ett sätt att inte dela med sig av inflytande.

    Vederbörande ansåg att det var emot praxis eller regelsystemet på något sätt om civilsamhället visade sin uppskattning för våra försvarsmaktsanställda. ”Dessutom finns det ju redan ett monument uppe i Stockholm för våra förolyckade och stupade piloter” menade han. Han ansåg att våra veteraner skulle hedra sig själva och sina stupade kamrater. Jag anser att ett civilsamhälle som lämnar våra veteraner att hedra sig själva är inget hedervärt samhälle.

  2. Och förolyckade svenskar i tjänsten, oftast i Sverige, menar jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s