Varken förnuft eller frihet att upplåta hamnplats i Karlshamn till Ryssland

 ”Förnuft och frihet vann slaget om Karlshamn” kunde man läsa som rubrik över en ledare skriven av PM Nilsson i Dagens Industri i veckan som gått. Det handlar om Nord Stream. Men det var inte förnuft eller frihet som vann. Det var girighet. Girighet med rikets säkerhet som insats.

Oftast håller jag med PM Nilsson i hans åsikter som vi kan ta del av i DI. Men när det gäller Nord Stream så finns det inte mycket jag är ense med honom om.

PM Nilsson har så länge jag kan minnas ställt sig positiv till de ryska gasledningarna och ser det hela som ett friskt spel mellan olika konkurrerande företag i en värld av frihandel. Och är det inte den perfekta frihandelsvärlden så är det åtminstone lite av den – och det är bra. Jag ser det inte så. Inte alls.

Ett faktafel tycks också ha kommit med i PM Nilssons ledare. Han skriver om 700 fartyg med rysk anknytning i Karlshamn under ett år, men senare uppgifter hävdar att det handlar om 70. Onekligen en viss skillnad om nu antalet skulle vara ett skäl att låta Nord Stream/Gazprom använda Karlshamn som upplagringsplats.

Både kommunpolitiker i Karlshamn och på Gotland har agerat ansvarslöst, förblindade av möjligheten att bättra på sina kommuners ekonomi med pengar direkt eller indirekt från Ryssland.

Tungt ansvar
Gotlands ansvariga kommunpolitiker lyssnade på regeringen och sa denna gång nej till att upplåta hamnen i Slite till ryska intressen. Det är bra även om det kanske var mer påtryckning än ändrad uppfattning som fick de de gotländska socialdemokraterna att ändra sig. I Karlshamn är situationen en annan. Här går de 100 miljoner som Nord Stream vill betala före rikets säkerhet. Om mina uppgifter stämmer så var det bara moderaterna och en sverigedemokrat som röstade emot i kommunstyrelsen. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet röstade för. En Sverigedemokrat avstod från att rösta. Ansvaret vilar tungt på ja-sägarna.

Med Karlshamns beslut är friheten hotad och förnuftet satt på undantag. Ryssland är en stormakt som är beredd att ta till vapen för att driva igenom sina intressen. Det vet vi idag, det ser vi i det krig som just nu pågår i östra Ukraina. Gasledningen, eller gasledningarna, genom Östersjön är ett ryskt projekt där västerländska företag precis som Karlshamn ser en möjlighet att tjäna pengar. Men det är den ryska staten som bestämmer genom majoritetsägarskap i Gazprom och Gazprom som ensamägare i Nord Stream 2 och majoritetsägare i Nord Stream 1.

Redan när den förs gasledningen lades ner på Östersjöns botten fick vi från den ryska regeringen veta att med ledningen utökades de ryska intressesfären västerut ekonomiskt, politiskt och militärt. Putin lät också meddela att med gasledningen hade den ryska marinen fått ett nytt objekt att säkerhetsmässigt ansvara för.

Det svenska försvaret befinner sig under uppbyggnad. Såväl på Gotland som i Blekinge. Såväl Blekinge som Gotland är av strategiskt intresse för Ryssland redan idag. Än mer vid en konflikt med väst, med de baltiska länderna, med NATO.

Hotad rysk infrasatruktur
Om regering och riksdag inte kan få Karlshamn att ändra sig har vi en situation med ryska gasrör i Karlshamn. Ryska gasrör som ingår i ett större sammanhang. Enligt gällande rysk uppfattning är transporten av till exempel gas och olja en del av den ryska infrastrukturen. I de ryska krigsmaktens uppgift ingår att skydda och säkra den ryska infrastrukturen. Blir denna infrastruktur hotad i Ryssland – eller utomlands – kan presidenten i Ryssland skicka militär för att ”säkra ryska intressen”. Att man från rysk sida ser hot lite varstans där det behövs för att motivera en militärinsats har vi sett exempel på. Vad skulle hända om okända personer vid ett antal tillfällen saboterar gasrör som ligger i Karlshamn eller de fartyg de transporteras på och polisen inte finner några skyldiga? Är det en helt omöjligt att president Putin då konstaterar att rysk infrastruktur i Karlshamn är hotad och för att säkra den, och hjälpa de svenska myndigheterna, skickar han rysk trupp?

Till skillnad från ryssarna och framför allt ryska politiker så lever vi inte parallellt med vår egen historia. För Putin och hans supportrar är 1918 ett år man minns med stor sorg. Det var det år som Estland, Lettland, Litauen och Polen förklarade sig självständiga från Ryssland/Sovjetunionen. Det har under senare år vid ett flertal tillfällen kommit mycket tydliga signaler från Moskva om att man från rysk sida anser att dessa länders självständighetsförklaringar 1918 var olagliga. Putin har till och med förklarat Finlands självständighetsförklaring 1917 som olaglig. I den anda av nationell stolthet som Putin bygger upp i Ryssland och bland ryssarna kan man där acceptera att Estland, Lettland, Litauen och Polen 1918 ska kunna fira sina länders självständighet med fest och tillbakablickande på vem de gjort sig fria ifrån inte bara en gång utan två?

Det finns all anledning att det kommande året och in på 2018 har uppmärksamheten riktad åt vad som händer i dessa länder. Kommer det nyheter från Ryssland om övergrepp på och diskriminering av de ryska minoriteterna så är det signaler om vad som är på gång. Vi kan också tänka oss nyheter om bandigtgäng som tar sig över gränsen och trakasserar den ryska befolkningen. Detta är skäl för militär intervention. En militär intervention som skulle kunna underlättas med ryska stödpunkter i Blekinge och på Gotland. Må vi slippa detta!

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Varken förnuft eller frihet att upplåta hamnplats i Karlshamn till Ryssland

  1. Kolla vem som har slängt masken. Ser du vad det går ut på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s