Behåll Archer, skrota inte Jas C/D!

Archer

Svenska försvaret kan få ett behövligt tillskott med 24 Archer. Tveka inte ta emot dem!

Det går inte att satsa på ett effektivt och tillräckligt försvar utan att satsa de miljarder som behövs för detta. Försvarsbudgeten måste kraftfullt förstärkas. Det handlar om vårt självbestämmande, vår frihet och vår demokrati!

Sveriges försvar, illa och ansvarslöst skött av de politiskt tillsatta, kan nu få ett behövligt tillskott. Det är 24 ”överblivna” Archer som Norge egentligen skulle ha, men sedan beslutade sig för att avstå. Dessa 24 Archer söker ägare. Egentligen borde frågan aldrig ställas. Det borde för alla vara en självklarhet att de ska stanna i Sverige. Sverige behöver vapen. Sverige behöver soldater. Nu kan vi få vapen. Vapen vi tycker är bra och fungerar. Det vore i det närmaste landsförräderi att låta dessa pjäser lämna landet.
Protester har kommit om att Sverige inte har råd. Det kostar enligt uppgift runt en halv miljard om året att hålla igång dem. Men då får det kosta! I det läge Sverige och Sveriges försvar befinner sig nu har vi inte råd att avstå!
Lika kortsiktigt, dumt, ansvarslöst – välj själv – är det att fullfölja planerna att skrota de nuvarande stridsflygplanen JAS 39 Gripen C/D. Man må kalla det ”utfasning” men det gör inte misstaget mindre. Det handlar alltså om 97 Gripen C/D som ska ersättas med 60 stycken Gripen E. Skrotas planen, förlåt ”fasas ut” är det något av en intill kriminell kapitalförstöring. Bara ett fåtal av de ”gamla” planen har varit i luften mer än 1 000 timmar. Planen är konstruerade för att flyga minst 8 000 timmar! Andra länder uppgraderar sina stridsplan även om de är lite äldre. I debatten förekommer påståendet att utbytet av plan långt före att livstiden är slut beror på att hålla den svenska  stridsflygplansindustrin igång. Av försvarsskäl är det viktigt att hålla vår inhemska vapenindustri igång. Men det får aldrig gå ut över försvarsförmågan. Vad försvaret ska ha för utrustning ska inte beslutas av vapenindustrin. Det är behoven som måste styra. Sverige behöver inte färre stridsflygplan även om de är modernare. Vi behöver fler i vilket fall. Få politiker vågar ställa krav på fler stridsflygplan men det är vad som behövs. Sverige har en stor yta som ska övervakas. Vi har internationella engagemang att ta hänsyn till. Och sedan ska ingen tro att om vi har ett visst antal plan så är dessa i luften. Reparationer och underhåll håller många på marken.

Om planerna på ”utfasning” fullföljs betyder det inte bara att billigare plan ersätts av färre dyrare och förvisso modernare. Det betyder också att flygvapnets operativa förmåga drabbas negativt. Detta måste undvikas! Jag är för svensk vapenindustri och för att den utvecklas och ligger i framkant när det gäller teknik och prestanda. Men det betyder inte att det svenska försvaret måste byta ut allt gammalt så fort det kommer något nytt. Denna vurm för det nya, för det toppmoderna har fått konsekvensen att vi kanske har det bästa när dt gäller teknik – men i en otillräcklig omfattning. Vissa vapen och vapensystem kan förvisso bytas ut mot ett färre antal eftersom prestandan är så mycket bättre. Men det är inte allenarådande.

När det gäller såväl vapen, vapensystem, flygplan, båtar, stridsvagnar som soldater är det inte bara kvalité som gäller. Det handlar också om kvantitet. Kvantitet är också kvalité. Kort och koncist; vi behöver mer vapen och fler soldater. Konstigare än så är det  inte. Resonemanget att vi när de gäller vapen och soldater ska ha precis ”så många som behövs” är obegripligt och ansvarslöst. Det är att från början bygga ett försvar som är anorektiskt. Det stapplar fram, men skulle en del försvinna så rasar allt.

ROLF K NILSSON

7 kommentarer

Under Okategoriserade

7 svar till “Behåll Archer, skrota inte Jas C/D!

 1. Ja, men framförallt så är den allra viktigaste faktorn för våra egna styrkors moral och framgång, att man vet att man vet vad man gör, och att man har bra utrustning och operativt relevant materiel.

  Vad det gäller JAS C/D. Det finns idag 96 JAS Gripen i C/D-versionen på landets flottiljer. Men med den nya E/F-versionen går antalet ner till 60 stridsflygplan. Både den nuvarande versionen av, och nästa version av JAS Gripen, utrustas med radarjaktroboten Meteor med bitvis scramjetframdrivning.

  Meteor är en ny mycket kvalificerad radarjaktrobot, men för att kunna användas optimalt så kräver den en bättre flygradar med längre räckvidd än vad JAS Gripen C/D-versionen har. Ingen radarjaktrobot till dags dato kan låsa på mål helt på egen hand, det kan göras endast i slutfasen under de sista 20 kilometrarna.

  Framförallt på grund av det så har man varit tvungen att förlänga JAS-planet i en version E för att få rum med den förbättrade radarn.

  JAS C/D kan dock fortfarande göra ett bra jobb som Close Air Support till marktrupperna, tror jag.

 2. Men JAS C/D enbart i rollen som CAS-plan blir dyrt.

 3. Det är faktiskt så dyrt att man kan optimera många gånger bättre med operativt relevanta system för armén, typ Archer med ammunitionsfordon. Så det är rätt.

 4. Markus

  @Roger Klang, vv se planerade uppgraderingar för radarn för C/D, den räcker till för Meteor och mer där till!

 5. Tinhead

  Häromdagen så skrevs det om att Flygvapnet har problem med skolflyg….
  Dom behöver tvåsits med mera avancerade funktioner än SK60…
  Således om dom behåller dom 12 flygplanen som finns i JAS D version så har dom löst 1 problem.”nästan gratis!”

  Att skrota C versionen bara för den kan inte nyttja en vapentyp är oxå att skjuta sig i foten.
  Nu har Sverige inte köpt speciellt mycket vapen att hänga på balkarna men det går mer än väl att nyttja deras andra funktioner.
  Det stora problemet är att skaka fram pengar så att det finns officerare, piloter, tekniker osv att hålla alla flygplan i luften och underhålla dom på marken..
  Så ifall riksdagen inte skakar fram mer pengar till HELA försvarsmaken så är det nog lika bra att skrota dom, och ångra sig bittert nästa gång han där i öst kliver upp på fel sida av sängen och får för sig att hoppa på ett grannland.. 😦

  /Tinhead
  ps. ställa vapenslag/förvarsgrenar mot varandra är ungefär lika dumt som att ställa försvarsmakt mot skola och dagis.. BÅDA behövs .ds

 6. Man kan uppgradera radarn till version mk4 vilket ger C/D-planens radar fördubblad räckvidd.

 7. Ok Markus och Thomas Björklund. Jag har för mig att motivet till att bygga nytt och förlänga JAS till en version E framförallt var det jag skrev ovan. Men det har tydligen ändrats under tidens gång. Vilket är då motivet, och finns det något nytt motiv? Låt mig gissa, det har förvandlats till en budgetfråga. Om det inte varit en budgetfråga till att börja med. Det finns många som förvrider och utelämnar information med skumma syften. Tyvärr är den svenska öppenheten i dålig kondition. Landsförrädare finns överallt. Men även, och kanske framförallt, kognitiva brister och dåligt förutseende bland dem lojala och insatta, är orsaken till mycket förvrängd och utelämnad information.

  Det är bra att det kommer fram det ni förklarade ovan.

  Fast man kan kanske inte hänga KEPD 350 på vapenbalkarna på version C/D? Hur är det med övrig vapenlast? Ökar den märkbart med JAS E? I så fall så kanske svenska plan kan använda sig av s.k. pushers. Det kan de knappast idag när ryska och amerikanska plan kan hänga det dubbla antalet radarjaktrobotar på sitt flyg. Men jag tycker definitivt att det vore fel att avveckla JAS C/D om man kan klämma in en ny radar med dubbla räckvidden mot den gamla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s