Trump ett hot mot den fria världen

För varje presidentval i USA har det blivit allt svårare att som svensk konservativ helhjärtat ställa upp på de kandidater det republikanska partiet för fram. Men nu kan man inte lägga karbonpapper mellan amerikansk och europeisk, ja varför inte svensk, konservatism. Det är allt för mycket som skiljer.
Som europeisk, som svensk, konservativ har jag kunnat se mycket hos de republikanska presidentkandidaterna som jag gillat. Men med åren har det blivit allt svårare. Hos mig är fortfarande Ronald Reagans porträtt som hänger på väggen.

Årets republikanske presidentkandidat Donald Trump känner jag överhuvudtaget ingen gemenskap med, inget jag överhuvudtaget kan sympatisera med. Tvärtom. Jag blir rädd för vad Trump säger att han vill göra. Jag blir rädd som konservativ, som svensk, som europé, ja som människa.
Vad jag framför allt är rädd för är att Donald Trump menar precis vad han säger. Och det verkar bara bli värre och värre. Nu senast är det intervjun i New York Times förra veckan då Trump inte gav det självklara svaret ”ja” på frågan om USA skulle bistå Estland militärt om det blev angripet av Ryssland. Istället gjorde han det hela till ekonomisk fråga. Om ett NATO-land – när det gäller sina försvarsutgifter – inte når upp till två procent av BNP ska de inte heller förvänta sig att NATO:s solidaritetsklausul gäller, i alla fall inte för USA. Helt plötsligt har presidentkandidaten Trump gett en möjlig angripare grönt kort för attack. Ingen militär solidaritet från USA:s sida om man inte når upp till tvåprocentmålet! Blås till attack och låt bomberna falla!

Förre republikanske talmannen i representanthuset Newt Gingrich, vars storhet jag aldrig förstått, har i CBS gått ut och försvarat Trumps ovilja att bistå ett litet, demokratiskt, europeiskt land som är medlem i NATO. Kommentaren var dum, okänslig och visar på en amerikansk självbild som ibland är allt annat än sympatisk. Möjligen försökte Gingrich sänka nivån på sitt uttalande för att ligga i samma dumhetsdivision  som presidentkandidaten Trump.

Newt Gingrich förklarade för CBS något i still med: ”Jag är inte säker på att jag skulle riskera ett kärnvapenkrig för några förorter till St Petersburg”. Det är alltså den fria republiken Estland som i Gingrich ögon är ”förorter” till St Petersburg. Förhoppningsvis förblir Gingrich insatser i amerikansk politik historia.

Men för att återgå till Trump. Jag tror inte det finns någonting som är försonligt med Donald Trump. Tyvärr personifierar han i allt för många fall karikatyren på amerikanska politiker – isolationist, dryg, fördomsfull, nedlåtande, okunnig och med en världsbild som allt annat ligger i paritet med verkligheten.

Donald Trump är en fara för hela den fria världen vilken han tycks vara helt beredd på att isolera USA ifrån. Jag är inget större fan av Hillary Clinton. Men står valet mellan Clinton och Trump så föredrar jag Clinton. Trump är ett hot mot hela den fria världen. Förhoppningsvis finns det tillräckligt många amerikaner som i det kommande presidentvalet ser igenom Trumps populistiska politik och vad den skulle leda till. Inte för Clinton, men mot Trump!

ROLF K NILSSON

 

 

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Trump ett hot mot den fria världen

  1. Det finns bara en konservatism, men det finns nyanser av den konservatismen. Många eller alla svenska borgare som hävdar sig ha Reagan som idol är menlösa. För det första så har dessa borgare inte ens ryggrad nog att propagera för dödsstraff. På det sättet är de lika Sverigedemokraterna. Du känner inte Reagans natur eller vad han stod för eller vad som drev honom. Hur kan man tro att man förstår Reagan utan att man också anammar hans kriminalpolitik inkluderat dödsstraffet? Gud och dödsstraff var centralt för Reagan, jag tror att han som guvernör över Kalifornien själv var ansvarig för flera dödsstraffverkställanden av mördare. Borgarna av idag är mer som hippies i kostym. Det är endast skattepolitiken och arbetslinjen som skiljer dem från Miljöpartiet. De kan visserligen besitta mod, som Jan Björklund och Du, och till och med förorda ett starkt försvar i regeringsställning, som Du skulle kunna. Men vad gör ni med detta mod? Inget!

    Ovanstående är min personliga åsikt.

    Roger M. Klang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s