Ge försvaret vad försvaret behöver och sluta sprid dimridåer!

(KRÖNIKA) Det är oroligt i Europa. Två europeiska länder, Ukraina och Ryssland är inbegripna i krig med varandra.  Det ryska intresset för Sverige och svenskt territorium – inte minst Gotland – är större än på mycket länge vilket inte minst alla gränskränkningar och övningsanfall visar. Det ryska intresset för det territorium som en gång var en del av Sovjetunionen men idag har blivit fria och självständiga stater ger anledning till oro i länder som Estland, Lettland, Litauen och Ukraina. Till och med Polen har ifrågasatts från ryskt håll som en självständig och oberoende stat. Också det gamla Östtysklands upphörande och det återförenade Tyskland har från Moskva beskrivits som direkt olagligt. Det är i detta läge våra riksdagspartier – så gott som samtliga – lägger budgetförslag som inte ens täcker upp de behov som försvaret har för att kunna utföra sina uppgifter.

Förutom att Allianspartierna inte vill lägga en gemensam budget för att kunna återerövra regeringsmakten beklagar jag den återhållsamhet partierna visar det gäller det svenska försvaret och dess behov. Det finns dock ett undantag – Liberalerna – som vill ge tio miljarder mer än vad regeringen föreslår. Ett förslag från Liberalerna jag helt ställer mig bakom.
Under sin tid i regering nedmonterade Alliansen det svenska försvaret. Att som borgerlig politiker gå emot Alliansens fullbordande av den s-märkta nedrustningen var inte populärt.  Från statsminister Reinfeldt som menade att försvaret av rikets frihet och oberoende var ett särintresse till den allra senaste värvade nymoderaten som okritiskt anammade påbuden uppifrån var kritiken hård.

Efter Reinfeldts sorti har moderaterna tänkt om när det gäller försvarspolitiken. Det är inte längre nedrustning som gäller och det är inte längre något tassande i frågan om svenskt medlemskap i NATO. Men det är till stor del samma politiker som prisade och försvarade nedskärningarna av det svenska försvaret som idag gärna och ofta talar om att moderaterna arbetar för ett starkare försvar…

Den del av decemberöverenskommelsen som reglerade vem som skulle ha regeringsmakten är åtminstone formellt upphävd. Så icke den del som omfattade försvaret. Dåvarande Folkpartiet hoppade av medan övriga DÖ-partier fortfarande ställer sig bakom. Det gemensamma budskapet om försvaret som fortfarande trummas ut som om det skulle vara en sanning är hur viktigt det är med en bred överenskommelse med ett brett stöd i Sveriges riskdag. Och att detta breda stöd garanterar ett starkare svenskt försvar. Humbug! Den överenskommelse som DÖ-partierna exklusive Folkpartiet ingick betydde att man inte ens finansierade 2009 års försvarsbeslut. Med tanke på vad som har hänt i vår omvärld sedan dess och hur mycket allvarligare situationen är idag är det en mycket dålig och dessutom lögnaktig uppgörelse. Jag kan sträcka mig så långt att det var ett trendbrott, men inte mycket mer.

I vårbudgeten vill moderaterna stärka försvarsbudgeten med 1,3 miljarder 2016, 1,9 för 2017, 2,2 för 2018 och 3 miljarder för år 2019. Det är bra – men låt ingen få leva i tron att det skulle räcka. Försvarsmakten behöver mer för att klara sitt uppdrag. Det uppdrag som riksdagen ålagt den. Beklagligt nog har inte riksdagen nått fram till några beslut som uppfyller vare sig de materiella eller personella behoven försvaret har.

Att så många som möjligt av riksdagens partier finns med i enighet om det svenska försvaret är bra. Om det är en bra överenskommelse. Är den dålig är det förödande. Socialdemokraterna har i den position man nu befinner sig visat upp en försvarsvilja vi inte sett på decennier. Tyvärr har man en regeringspartner som inte är försvarsvänlig och ett stödparti som aldrig velat se ett starkt försvar. Med tanke på den verklighet vi befinner oss i borde det inte vara omöjligt med en ny och bredare försvarsuppgörelse mellan Allianspartierna och Socialdemokraterna.

Att med många ord, långa meningar och muntlig svada förklara och motivera de insatser man gör för att vi ska få ett bättre försvar räcker inte. Det behövs pengar. Allianspartierna och socialdemokraterna skulle kunna lösa detta tillsammans. Om sedan socialdemokraterna kunde komma över sin NATO-rädsla vore det ju ännu bättre.

ROLF K NILSSON

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Ge försvaret vad försvaret behöver och sluta sprid dimridåer!

  1. Politik: USA:s biträdande försvarsminister Robert Work säger: ”Vi hjälper våra vänner”

    Läs ovanstående artikel på Morgonbladet.nu

    Det ger lite perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s