DÖ-zombien styr Sverige

Sverige styrs av en katastrofalt dålig rödgrön regering. En regering som saknar majoritet i riksdagen. En minoritetsregering med stora inre slitningar.
Någon vision för framtiden som skulle göra Sverige bättre finns inte. Huvudlinjen tycks vara att riva upp de reformer som Alliansregeringen lyckades genomdriva. Socialdemokraterna blickar tillbaka och dammar av Olof Palmes ”arv”. Skattehöjningar, statlig klåfingrighet och en allt mer aggressiv retorik med statsminister Löfven som en ständigt påslagen förstamajmegafon är vad som nu gäller. Alliansregeringen var förvisso inte felfri på något viss. Där gjordes misstag, stora såväl som små. Något som till stor del det största partiet i alliansgruppen måste lastas för. Ideologilösheten fick ett allt fastare grepp om de nya moderaterna vilket gjorde politiken oförutsägbar och i flera fall totalt utan förankring i de egna leden. Det största misstaget som Alliansregeringen gjorde sig skyldig till var nedmonteringen av det svenska försvaret. Men Alliansregeringen visade att det fanns ett alternativ till den socialistiska politiken. Ett mycket bättre alternativ. Alliansregeringen hann med många reformer som gjorde Sverige bättre. Reformer som borde fått fortsätta verka.
Men så kom Decemberöverenskommelsen där den rödgröna minoriteten kom överens med alliansminoriteten att man inte skulle utnyttja de röster som möjligen Sverigedemokraterna skulle kunna bidra med i en omröstning för den ena eller andra sidan. Man gjorde upp utanför riksdagen där oppositionen, allianspartierna, gick med på att släppa fram en rödgrön budget även om den inte skulle få majoritet i riksdagen. Fanns det risk för att Sverigedemokraterna skulle rösta med alliansen skulle riksdagsledamöterna lägga ner sina röster heller än att driva igenom den egna politiken med ett kravlöst, passivt stöd från SD. Något som hade kunnat rädda reformerna som Alliansregeringen genomfört. Något som hade varit till fördel för både enskilda och företag i landet.
Tack vare ett ihärdigt motstånd från moderate riksdagsledamoten Finn Bengtsson direkt från Decemberöverenskommelsens tillkomst, och genom omröstningen i riksdagen den 16 juni 2015 då han tillsammans med partikamraten Anders Hansson vägrade avstå från att rösta utan röstade på det egna partiets budgetförslag hölls debatten om Decemberöverenskommelsen levande. En överenskommelse som fråntog riksdagsledamöterna rätten att agera utifrån det mandat väljarna gett dem.
Genom KD:s stämmobeslut att inte längre stå bakom DÖ dog överenskommelsen. Något som den moderata partiledaren efter KD:s beslut skyndsamt informerade allmänheten om. Inför den moderata partistämman hösten 2015 kunde de motioner som kommit in och krävde överenskommelsens likvidering plockas undan därför att DÖ inte längre fanns. Efter stämman dröjde det inte länge förrän samma partiledare gick ut i media och ville lagstifta om DÖ:s innehåll… Det var nog då många av oss för första gången såg den zombie som DÖ förvandlats till. DÖ var död men den fanns ändå och respekterades av Alliansledarna. (KD undantaget.)
Från Alliansledningens sida är den uppfattning förhärskande att det är bättre att låta den rödgröna regeringen få fortsätta med återsocialiseringen av Sverige än att, även om det finns en majoritet för det, ersätta den rödgröna budgeten med en borgerlig. Oppositionspolitiken har bestått av terapeutiska övningar utan målsättning att rädda det bra som Alliansregeringen genomförde, utan målsättning att driva igenom en egen budget, utan målsättning att få bort en regering som driver en för Sverige katastrofal ekonomisk politik. Även om det svider att göra konstaterandet så sviker oppositionen.
Trots att såväl väljare som medlemmar i de borgerliga partierna tagit avstånd från och inte vill ha någon DÖ är det zombien som leder vägen för partiledningarna.
En förutsättning för att en gemensam Alliansbudget ska kunna få en majoritet bakom sig i riksdagen är att det finns en allians. Moderatledaren Kinberg Batra ställde på onsdagen (16 mars) ultimatum till övriga borgerliga partier när det gällde lägsta löner. Att behandla sina partiledarkollegor så gynnar inte alliansbygget. Det blir allt tydligare att partiegoistiska synpunkter får företräde framför vad som är bäst för Sverige. Det är sorgligt att vi har hamnat i en sådan politisk situation. Och det är direkt skadligt för Sverige.
Sverige behöver en politisk opposition som både vågar och vill ta ansvar för såväl budget som regeringsmakt. Det har funnits tillfällen sedan valet 2014 och det lär komma fler. Men då gäller det att Alliansen fungerar. Och för att den ska göra det har alla partiledare inom alliansen ett ansvar. Anledningen till den politiska situation vi befinner oss i nu kan till stor del hittas i partiernas toppstyrning, ett allt för stort avstånd mellan de valda och väljare, att allt för många politiker ser sitt förtroendeuppdrag som ett ”jobb” vilket som helst. Det är det inte. Därför bör mandattiden på politiska heltidsuppdrag begränsas. Politiker ska aldrig få bli ett yrke.

ROLF K NILSSON
(Texten ursprungligen publicerad i 16 juni-stiftelsens nyhetsbrev nr 2 /2016 den 17 mars som ordförandekrönika)

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “DÖ-zombien styr Sverige

  1. Detta och en hel del annat har gjort att min (M)edlemsavgift ännu inte betalats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s