Alliansen måste söka regeringsmakten

Onsdagens opinionsundersökning i Aftonbladet kommer som en ovälkommen bekräftelse på att alliansens, och kanske framför allt moderaternas, sätt att tackla problemet Sverigedemokraterna har varit ett gigantiskt fiasko. Ingen av de åtgärder som vidtagits för att isolera, frysa ut, ignorera eller utestänga SD har lyckats. Och det räcker inte med att det har misslyckats. Strategin har i sin direkta förlängning hjälpt SD att växa, att få allt fler väljare att ställa sig bakom partiet.

Enligt Aftonbladet/Inizios opinionsundersökning är nu SD Sveriges näst största parti med sina 22,2 procent. Endast en procentenhet efter socialdemokraterna. Moderaterna har förpassats till en tredjeplats med 21,3 procent. Miljöpartiet backar, vänsterpartiet går fram och kristdemokraterna ökar från 3,7 procent förra månaden till 4,4. För KD:s del kan man ana att det är den nya tydliga högerlinjen som ger utslag i opinionsmätningen. Ett inte allt för vilt tips är att en del av de väljare som lämnat moderaterna gjort det till förmån för kristdemokraterna.

För varje dag som går blir det allt tydligare att alliansen just nu uppenbarligen inte vill ta över regeringsansvaret även om man skulle ha möjlighet att fälla regeringen. Någon gemensam alliansbudget finns det inget större intresse av i något av allianspartierna förutom kristdemokraterna.

Den uppenbara oviljan att inte ens försöka ta över regeringsmakten, att inte ens försöka rädda det alliansregeringen lyckades åstadkomma under åren 2006-2014 är ett exempellöst svek mot de egna väljarna. Protesterna inom moderaterna börjar dock bli allt ljudligare. Förbunden i Skåne, Dalarna och Östergötland är inte bekväma med den tandlösa oppositionsroll alliansen gett sig själv. Också det moderata ungdomsförbundet har nu övergett sin partiledningsdevota hållning då man kräver en gemensam alliansbudget.

Det största misstaget allianspartierna hittills gjort när det gäller SD är att man valt att positionera sin politik efter vad Sverigedemokraterna tycker. Nu är inte allting SD tycker inte rasistisk eller främlingsfientligt. I vissa frågor har flera eller något alliansparti samma eller ungefär samma uppfattning som SD. Men beröringsskräcken med SD har varit så stor att man inte vågat hålla fast vid dessa uppfattningar. Detta gör att man tappar i trovärdighet. Man har släppt fram SD och låtit det bli det parti som lyssnar på människors oro. Det är inget vinnande koncept att ignorera väljarnas oro. Lyssna på väljarna och kom med förslag till lösningar som är bättre än de SD erbjuder. Att tiga vinner endast Sverigedemokraterna på.

Alliansen måste göra vad den kan för att påverka regeringspolitiken. Att lämna denna uppgift därhän på grund av egoistiska partitaktiska skäl är att missbruka det förtroende väljarna gett.

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Alliansen måste söka regeringsmakten

  1. Göte Nordlander

    På pricken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s