Spricka i regeringen + spricka i Alliansen = S + M – regering?

(VISBY) Mycket tyder på att Alliansen drygt ett år efter att man förlorade makten inte längre existerar även om de närmast berörda inte vill inse eller erkänna det. I onsdags röstades det om ramarna för statsbudgeten. Hade Allianspartierna varit enade om en budget är det inte en allt för avancerad gissning att tro att den fått SD:s stöd vilket nu moderaternas budgetförslag fick. Riksdagen hade då hindrat den rödgröna regeringen att driva sin kostsamma socialistiska återställarpolitik. SD röstade på moderaternas budget utan att man förhandlat om det eller att moderaterna tvingats gå med på några SD-krav. Vad man än tycker om SD så hade en Alliansbudget stödd av SD:s röster gjort att landet regerades med en budget indirekt stödd av en folkmajoritet. Idag är det en minoritetsregering som företräder en minoritet av väljarna som bestämmer i landet. DÖ förlamar fortfarande den politiska oppositionen.

Folkpartiet, förlåt – Liberalerna – vill göra upp med socialdemokraterna om skattepolitiken. Centern går hellre ihop med vänstern och miljöpartiet i flyktingfrågan. Trots ett politiskt lyft med en betydligt tydligare linje än tidigare ser det svårt ut för kristdemokraterna att lyfta och ta sig över fyraprocentsspärren – åtminstone i opinionsundersökningarna.

Efter åtta års regeringssamarbete verkar alliansen ha nått så långt den kan i den beslutade samarbetsformen. När man nu befinner sig i opposition ser vi tydligt hur samarbetet har börjar krackelera. Intresset att utveckla alliansen till något mer tycks emellertid vara minimalt hos partierna.

Att ta det naturliga utvecklingssteget, efter att ha styrt Sverige i åtta år, och gå ihop och bli ett parti tycks vara allt för svårt. Däremot skulle man kunna stärka samarbetet till alla partiers fördel och gå till val under en gemensambeteckning ”Allians för Sverige”. Det skulle inte förändra förhållandet att man har olika listor för de olika partierna – men med gemensam beteckning. Detta skulle innebära att ingen röst som läggs på alliansen riskerar att bli betydelselös om det parti som får den hamnar under fyraprocentsspärren. Det är inte bara KD som riskerar att hamna där, både Liberalerna och Centern ligger i riskzonen. Men detta är givetvis ett samarbete som bara kan utvecklas om man verkligen vill regera Sverige.

Om miljöpartiet verkställer sitt hot och lämnar regeringen när socialdemokraterna vill gå ytterligare några steg för att komma till rätta med den situation som råder i landet så kan det bli sista spiken i allianssamarbetet.  Det enda realistiska alternativet, även om det bara skulle vara för en kortare tid och för att lösa vissa specifika frågor skulle vara en s + m regering. Den skulle ha egen majoritet i riksdagen. Men skulle den ha väljarnas stöd? Skulle S och M straffas av väljarna vid nästa val? Troligen. Kanske skulle det gå om man lanserar en sådan regering som en ”nationell räddningsregering” för att snabbt kunna få igen de beslut som krävs i riksdagen utan att förhandla ihjäl sig för att få de nödvändiga majoriteterna. Jag förespråkar inte en sådan lösning. Men det är kanske en nödvändighet.

ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s