Dags för en samlingsregering

(VISBY)  Tillståndet i Konungariket Sverige är dåligt. En svag minoritetsregering med inre motsättningar styr landet med godkännande av den borgerliga oppositionen så länge den driver en politik som vänsterpartiet gillar.  Den sittande statsministern är inte starkare än vad hans regering är.

Vi har i landet en flyktingsituation som vi inte mäktar med. Att det har varit ett fritt inflöde av människor som av olika anledningar lämnat sina hemländer har inte gjort situationen lättare att hantera. Ansvariga myndigheter går på knä. Kommunerna har inte de resurser, varken mänskliga eller ekonomiska, som krävs.

IS, den islamistiska terrororganisationen, har utmanat världen och alla som inte håller med dem.  Senast drabbades Paris. Andra städer i såväl Europa som Amerika befinner sig i riskzonen. Ett ryskt passagerarplan störtade efter att en bomb exploderat ombord. En bomb IS har tagit på sig ansvaret för. De senaste morden av IS som man delgivit media var en norrman och en kines. Fler mord utlovas. Vad det ryska bombplan som sköts ned av turkiskt flyg kommer att betyda är nu svårt att bedöma. Det finns de som redan kallar det för tredje världskrigets skott i Sarajevo.

I den svenska regeringen har vi en minister som jämför terroristerna i IS med de frivilliga svenskar som slogs för Finlands självständighet och frihet under vinterkriget. En minister som i utländsk media är betydligt tydligare i sin förståelse för IS än vad han ens kommer i närheten av i svenska nyhetskanaler.

Vi har en säkerhetspolis och underrättelsetjänst som på ett mycket pinsamt sätt visat sin oförmåga – om det inte visar sig vara en genialisk plan för att uträtta stordåd i det dolda. Men då måste vi snart få veta vad som dolde sig bakom en nästan farsartad upplösning. Den man stora delar av den öppna och hemliga polisen jagade kunde gripas med hjälp av en tipsare från allmänheten som sett honom på en buss. Det hade varit enklare med ett telefonsamtal till migrationsmyndigheten eller att söka på nätet. Sedan ett par månader har mannen haft sitt namn på dörren till lägenheten där han bor och har utöver detta haft en aktiv facebooksida i sitt eget namn.

Jag säger inget om beslutet att agera efter varningarna som kom från utländska underrättelsetjänster. Inte heller något om att man tog allmänheten till hjälp och lät publicera en bild av den då misstänkte mannen som man utgick ifrån förberedde en terrorattack någonstans i Sverige.  Däremot – om det var på riktigt – en allvarlig kritik för att de svenska hemliga organisationerna inte kunde hitta en flykting som bott i landet ett par månader trots att det skulle varit ganska enkelt.

Normal politisk verksamhet kan inte bedrivas i Sverige idag på nationell nivå. Vi behöver enighet och samarbete för att klara oss ur såväl inhemska som utrikes problem. Det bästa vore nu en samlingsregering Låt riksdagens två största partier – socialdemokraterna och moderaterna – sätta ihop en lista på vad en samlingsregering ska åstadkomma och vilka mål man måste vara eniga om. Bjud in alla riksdagspartier att delta i samarbetet och låt alla vara med som accepterar de gemensamma målen. Sverige behöver en samlingsregering för att klara de problem landet står i för. Det lär bli värre innan det blir bättre.

ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s