Ville Batra lagstifta om ett nytt DÖ redan under partistämman?

(KRÖNIKA) Den 26 oktober kunde vi läsa en mycket lång intervju med moderatledaren Anna Kinberg Batra i Dagens Nyheter. Bland annat fick vi veta att hon vill ha en lagstiftning så att minoritetsregeringar garanteras kunna regera med en egen budget. Alltså – n annan variant av den hastigt avlidna Decemberöverenskommelsen fast denna gång lagfäst. Några förhoppningar om att alliansen skulle kunna samlas till en gemensam budget, eller en gemensam budgetreservation redan i december gick inte att spåra. Inte en antydan om något intresse att försöka rädda vad som räddas kan av alla de bra reformer som klubbades i riksdagen under alliansens åtta år. Istället ska moderaterna agera som om DÖ fortfarande gäller och släppa igenom en socialistisk återställarpolitik som den rödgröna regeringen kommit överens med de gamla kommunisterna i vänsterpartiet om. När man trodde eländet var över gör den moderata partiledningen nya djupdykningar

Motståndare till DÖ Många upprördes med rätta av det budskap som Batra förmedlade via intervjun i DN.  Det borde inte vara okänt för henne att en mycket stor del av hennes väljare och grästrotsmedlemmar är starka motståndare till DÖ.

Säkert kom beslutet på KD:s riksting att gå emot DÖ som en överraskning för Batra och hennes strateger. Här såg man risken att partiledningens envisa uppbackning av DÖ skulle kunna sopas bort av den kommande partistämman om ärendet kom på bordet. Då var det bättre att förekomma än förekommas. Batra gick ut i media och förklarade att decemberöverenskommelsen var död. Uppmärksamma lyssnare har upplyst om att budskapet från Batra mycket väl kunde tolkas som om det endast gällde den variant som partiledarna enats om den 27 december. DÖ skulle alltså mycket väl kunna återkomma på något annat sätt. I efterhand är det också av intresse att lyfta upp de rykten som cirkulerade i det moderata partihögkvarteret att man inför stämman intensivt arbetade för att de motioner som behandlade DÖ på något vis skulle lyftas bort från föredragningslistan. Nu behövdes det inte konstrueras några skäl att få bort denna diskussion. Istället blev beslutet som KD tog (och som man egentligen inte tyckte om) den räddarkrans man kunde klamra sig fast vid. Att gå ut som Batra gjorde, så snabbt efter KD:s beslut och säga att Decemberöverenskommelsen var död, lugnade kritikerna. Det gjorde också att de motioner som skrivits i ämnet, och som ville att moderaterna skulle lämna uppgörelsen, inte längre var aktuella eftersom ”DÖ inte längre existerade”. Därmed hade stämman inte heller fattat något beslut som låste Batra för att i intervjun med DN lägga fram sina tankar om en kommande lagstiftning som skulle permanenta DÖ.

Ingen dementi
I skrivande stund har det inte kommit någon kommentar från Batra om att hon skulle vara felciterad eller missförstådd i intervjun i DN. Ingenting från vare sig henne eller hennes pressavdelning. Ingenting förrän den 29 oktober i Expressen; tre dagar efter intervjun, men då som en reaktion på statsminister Löfvéns tonläge i hans negativa respons på Batras lagstiftningsförslag i DN. Till Expressen säger Batra, uppenbarligen i ett SMS, att hon att hon aldrig föreslagit några nya regler eller att det ska lagstiftas om DÖ. På torsdagen lägger moderaterna ut en länk till artikeln i Expressen på sin hemsida. I övrigt inga kommentarer till intervjun i DN. Och som då detta inte skulle räcka kom så i fredags partisekreteraren Tobés uttalande i DI på fredagen. Om det skulle bli så att statsminister Löfvén bryter samarbetet med vänsterpartiet de gamla kommunisterna är moderaterna beredda att fälla regeringen. Detta därför att man från moderaterna kräver att vänsterpartiet ska vara ett regeringsunderlag för den rödgröna koalitionen. Fortsätter inte vänsterpartiet att påverka regeringen i socialistisk riktning är moderaterna beredda att fälla den(sic).

Man kan inte tolka Tobés uttalande annat än att den moderata partiledningen tycker det är rätt att släppa igenom regeringens återsocialiseringsförslag i riksdagen även om det finns en majoritet som är mot dem. För moderaterna är det uppenbarligen viktigare att satsa allt på ett kort; att den svenska väljarkåren blir så skadad och Sverige så illa behandlat att väljarna 2018 eller möjligen 2022 hellre väljer att rösta på Alliansen än det rödgröna alternativet. (Och då har vi ingen aning om hur Alliansen ser ut när vi väl har nått dit.) Att skatterna höjs, att företag tvingas lägga ner och att i princip allting blir mycket dyrare tycks inte spela någon som helst roll. Vi behöver ett nytt politiskt ledarskap, snarast!

Det finns också ett antal frågor som Anna Kinberg Batra borde svara på. Bland annat om lagstiftningstanken fanns där  när hon i  samband med KD:s beslut förklarade att  DÖ inte längre existerade.  Om så var fallet borde inte de moderata partistämmoombuden fått veta detta med tanke på hur motionerna om att säga upp DÖ handlades då överenskommelsen enligt partiledaren inte längre existerade?

ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s