Oberättigad kritik mot Busch Thor: Allvarlig kris kräver samlingsregering – inte frikort för socialistisk återställarpolitik

(LEDARE) Ebba Busch Thor (KD) har fått utstå mycket kritik från såväl sina partiledarkollegor i Alliansen som från tidningarnas ledarsidor, socialdemokratiska och borgerliga om vartannat. Efter det kristdemokratiska Rikstingets beslut om att partiet inte längre skulle vara en del av DÖ fick hon kritik från såväl den rödgröna regeringen som från allianskollegorna. Men det hindrade inte att moderatledaren Anna Kinberg Batra inför offentligheten förklarade DÖ:s död nästan innan klubban fallit hos kristdemokraterna.

För många av Busch Thors kollegor blev det tydligen för mycket när hon (som inte sitter i riksdagen) under kammarens partiledardebatt uttryckte en önskan om att det nu borde läggas fram en gemensam alliansbudget så snart som möjligt. Intresset hos de borgerliga kamraterna var svalt. Trots att DÖ hade dödförklarats skulle tydligen överenskommelsen fortsätta att ”hedras”.

Många av de borgerliga tidningarnas ledarsidor lät sig uppröras över Busch Thors agerande. Argumenten varierade. Många har gått på kaosmyten. Att om inte DÖ finns så blir det kaos i ekonomin och det blir kaos i riksdagen. Andra menade att med den situation Europa och Sverige befinner sig med hundratusentals flyktingar som söker uppehälle så ska oppositionen hålla sig lugn och låta regeringen regera.

Ebba Busch Thor har kommit in som en frisk fläkt i svensk politik. Hon har agerat som en oppositionspolitiker ska agera. DÖ har inte bara paralyserat oppositionen och gjort riksdagen till ett potemkinparlament, den tycks också ha medfört en kollektiv glömska om vad som oppositionspolitik är.

Skälet att Sverige befinner sig i en sådan kris att oppositionen inte ska bråka utan låta regeringen regera faller på sin egen orimlighet. Är vi inne i en sådan kris att normal oppositionspolitik måste ställas in då har det gott så långt att vi på allvar måste fundera på en samlingsregering. En samlingsregering vars uppgift är att hantera krisen och lägga allt annat åt sidan förutom det som behöver ett omedelbart handläggande för att Sverige ska fungera.
Uttalanden från moderatledaren Kinberg Batra tyder på att hon inte vill gå i verklig opposition på ännu ett par år. En gemensam alliansbudget kan hon möjligen fundera på hösten 2016. Med den inställningen har vi ingen opposition. Krisen får inte ge den rödgröna regeringen frikort att driva igenom en socialistisk återställarpolitik!

ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s