Moderata riksdagsmotioner vill ogiltigförklara DÖ och införa författningsdomstol

(RIKSDAGEN)  De fyra moderata riksdagsledamöterna Finn Bengtsson, Anders Hansson, Boriana Åberg och Patrick Reslow har lämnat in två motioner till riksdagen som höjer temperaturen inför den moderata partistämman nästa vecka.  De fyra moderaterna uttalar i motionerna stark kritik mot decemberöverenskommelsen som de menar är ett allvarligt ingrepp på de enskilda riksdagsledamöternas självständighet när det gäller att ta ställning i omröstningar. DÖ strider också mor riksdagsordningen.

De fyra motionärerna vill att den utredning om budgetprocessen som utlovades i decemberöverenskommelsen omedelbart blir verklighet. Om inte så blir fallet vill man att riksdagen ska förklara överenskommelsen som ogiltig och tillkännage detta för regeringen.
I den andra motionen vill de fyra moderaterna att riksdagen ska skicka ett tillkännagivande till regeringen att man överväger att inrätta en författningsdomstol i Sverige vars syfte är att garantera riksdagsledamöternas rättigheter – och skyldigheter – så de inte ställs åt sidan genom t.ex. utomparlamentariska överenskommelser som DÖ. Reaktionerna från den moderata partiledningen torde inte vänta på sig. Fortsättning lär följa.

ROLF K NILSSON

Här är motionerna:

Finn Decemberöverenskommelsen är ofullständig

Finn Hög tid för en författningsdomstol i Sverige

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “Moderata riksdagsmotioner vill ogiltigförklara DÖ och införa författningsdomstol

  1. Kör på! Vi måste få tillbaka vår demokrati. Det går inte att tysta en stor del av folket i eget syfte. Vi väljare förstår inte vad som pågår! Ni har många bakom er! Vi vill ha tillbaka vår frihet! Det som pågår nu är ren katastrof. Alla i Alliansen kommer ut med olika partipolitiska utspel, en del bra en del mindre bra, men de kommer ju ändå att lägga sina/våra röster på Vänsterbudgeten! Hur förklarar man detta för oss väljare på ett pedagogiskt sätt?

  2. Filip Nilsson

    Låt DÖ Döden DÖ!

  3. Björn

    Ska vi ha en fungerande riksdag som ska verka i enlighet med demokratiska principer så måste ledamöterna vara fria att fatta beslut som följer deras egen och väljarnas uppfattning!

    Det är illa nog att vi tillåtit partipiskor, än värre med vad DÖ fört med sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s