Centerns Natobeslut: Från alliansfrihet till frihetsallians!*

Sverige nato

(KOMMENTAR) Centerstämman har sagt ja till Nato. Med röstsiffrorna 273-157 röstade centerombuden för ett svenskt medlemskap i Nato. Trots att det blev en tydlig majoritet för Nato var ordväxlingen före omröstningen en skrämmande uppvisning i fördomar, antiamerikanism och naivitet. Riktigt förvånad blev jag när argumenten från Nato-motståndarna kunde varit hämtade från Russia Todays hemsida.

Centern har gått en lång väg från 1970-talets politik och partiets ungdomsförbund har vandrat ännu längre. Det är nog inte en allt för vild gissning att tro att åtminstone några av de talare som gick upp och talade sig varma för freden, den svenska neutraliteten och den icke existerande risken att Ryssland skulle vara ett militärt hot mot Sverige gick med i Centerns Ungdomsförbund när det stod närmare de svenska maoisterna i SKP än det egna moderpartiet.

Det var på något vis en självklarhet att den gamle EU-motståndaren och anti-kärnkraftsaktivisten Hans Lindqvist skulle tillhöra skaran som i närmast desperat ton motsatte sig att partiet skulle säga ja till Nato.
En av Nato-motståndarna tog till, som han förmodligen tyckte, tunga argument och citerade åsikter från Skånska Dagbladet-redaktören Lars J Eriksson. Eriksson är sedan länge en av landets mest hängivna Putinkramare och Rysslandsförsvarare. Så också i fredagens Skånska Dagbladet om någon vill stifta närmare bekantskap med hans tankar och påståenden. http://www.skd.se/2015/09/25/c-baklanges-in-i-framtiden/
Jag hade nöjet att debattera mot honom en gång i Uppsala och då gällde det Gazproms gasledning genom Östersjön. Redan då gick det inte att missa sympatierna för Putin, för Ryssland och för gasledningen. Det är oroväckande att dessa åsikter hos den som formar politiken på Skånska Dagbladets ledarsida (den största centertidningen i landet) inte uppmärksammats mer.

Det är märkligt att dessa rena vänsteråsikter som luftades på centerstämman har levat kvar bland medlemmarna i detta alliansparti. Det blev förvisso en mycket klar majoritet som röstade för det svenska medlemskapet i Nato. Men det var också en mycket stor minoritet som motsatte sig det. Det finns uppenbarligen en misstro inom centern när det gäller Nato och när det gäller det atlantiska samarbetet. Frågan är om dessa krafter inom centern kan acceptera partiets ställningstagande när det gäller Nato. Kan centern fortfarande vara deras första val? Jag välkomnar centerstämmans beslut, men skulle inte bli förvånad om det resulterar i att partiet tappar en del av sina gamla väljare och medlemmar.

Det kändes dock mindre bra när centerstämman ställde sig bakom decemberöverenskommelsen. Vad kan man då dra för slutsats av vad som hittills hänt på stämman? Jo, att det råder en viss ideologisk åsiktsförvirring inom centern. Stämman har hittills varit en ideologisk dissekering av centerns samlade tankegods. Och resultatet är – förvirrande.

Får Nato-omröstningen som resultat att Åsa-Nisse marxisterna gör sitt uttåg ur partiet är det en bonus att vara tacksam för.

ROLF K NILSSON

*) ”Från alliansfrihet till frihetsallians!” citat från en av centerombuden från Halland som ställde sig bakom närmandet till Nato.

 

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Centerns Natobeslut: Från alliansfrihet till frihetsallians!*

  1. Hmm. Det är rent kontraproduktivt att ha en centeromröstning, eller för den delen en riksdagsomröstning, om Nato-medlemskap eller inte. Jag är en av folket, och folket vill ha en folkomröstning! Om centern röstar så ökar Putins incitament för att intervenera i Sverige. Detsamma gäller om riksdagen röstar. Men om folket röstar så blir det mycket svårare för Ryssland att ingripa.

    Jag tänker på dårskapen. Först så rustar vi ner till en mycket låg nivå, och SEDAN så ska POLITRUKERNA rösta om Natomedlemskap???!!! Borde vi inte ha gjort precis tvärtom i allt, rustat upp först varefter folket röstar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s