Sverige måste anta Putins underrättelseutmaning – sätt in veteranerna!

(KRÖNIKA) Den ryska underrättelseverksamheten mot Sverige är omfattande. Större än den sovjetiska under kalla kriget, men med många paralleller. Den eviga-freds-hysteri som drabbade västvärlden efter Sovjetunionens fall fick inte konsekvenser bara för den svenska militärens uppgift och numerär utan också de svenska underrättelseorganen. När Ryssland återgick till kallakrigs-verksamhet av sovjetisk modell stod vi där utan resurser, utan kompetens och utan erfarenhet. Om det inte redan är gjort: kalla in våra underrättelseveteraner – aktivera dem och låt dem utbilda sina efterträdare!

Under kalla kriget var de svenska underrättelseorganisationerna en kraft att räkna med. Den kompetens som fanns då behövs idag! Den underrättelsetjänst som planerades från 1990-talet och framåt är otillräcklig för den omvärldssituation vi har idag.

Söndagens Expressen varnar för den nygamla underrättelseverksamhet som bedrivs från rysk sida i och emot Sverige just nu. Och det är en verksamhet som är i ökande. Aktuellt idag och tyvärr säkert också i morgon är vad SÄPO skrev i sin årsrapport för 2014: ”På olaglig väg – och i skydd av diplomatiska skenbefattningar – samlar ryska underrättelseofficerare in information om det svenska försvaret, politik, ekonomi, teknik, vetenskap och politiska flyktingar”.

Det ryska spionaget i Sverige är större än någonsin. Vad SÄPO erfar så är var tredje diplomat på den ryska ambassaden spion. Jan Leijonhielm som är seniorrådgivare på Försvarshögskolan när det gäller underrättelsestudier förklarar för tidningen att de ryska underrättelsetjänsterna är aktiva och verksamma i Sverige. Det militära GRU, det civila SVR och säkerhetstjänsten FSB. Militära mål har åter hamnat i fokus. GRU är precis som på Sovjettiden med sitt huvudintresse inriktat på svenska militära objekt men också vägar, broar, hamnar och andra logistiska mål som kan vara av militärt intresse. Ska bli intressant att denna gång se hur bra man lyckas med att få tillgång till svenska hamnar som uppläggningsområde för den nya gasledningen genom Östersjön. Förhoppningsvis är våra kommunpolitiker mer vakna idag än man var förra gången då man gav Nordstream fritt spelutrymme i svenska hamnar och hamnområden. GRU intresserar sig för allt från direkt militära mål till hur den militära tekniken utvecklas. Detta är underrättelseuppgifter som används för militär planering, för angreppskrig.
FSB har sin verksamhet inriktad på ryssar bosatta i Sverige som kan bedriva för den ryska staten misshaglig verksamhet – som att opponera sig mot president Putin. SVR har på sin svenska agenda att bevaka och påverka människor inom politik och ekonomi. För Expressen förklarar underrättelseexperten Joakim von Braun att man från rysk sida är inriktade på att värva människor som agenter, som sympatisörer med Ryssland. I intervjun förklarar han ryssarna fokuserar på individer som sitter inne med mycket information, som har tillgång till dataregister och kan göra körningar på hundratusentals människor. Den ryska underrättelsetjänsten arbetar för att få tillgång till databaser, bankers kontoregister, socialtjänstens listor, förteckningar över studenter på högskolor och universitet. Men också adresser, inkomstuppgifter och mobiltelefonnummer. Genom kartläggning och sållning kommer man fram till lämpliga individer att värva för ryska intressen. Under sovjettiden använde man kommunismen som ett övergripande gemensamt mål. Joakim von Braun tror att antiamerikanism till viss del har fått ersätta kommunismen. Jag tror att antiamerikanismen är huvudskälet för den ”ideologiska” värvningen. Något som förvånansvärt många svenskar är lyhörda för. Inte minst inom kultur- och mediekretsar.

Vi är mitt uppe i ett nytt kallt krig. På underrättelseområdet råder det full aktivitet från rysk sida. I Sverige har vi börjat stoppa nedtrappningen av det svenska försvaret. Förhoppningsvis pågår det en tydligare upprustning på underrättelsesidan där man tar vara på de mänskliga erfarenheterna från det förra kalla kriget.

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Sverige måste anta Putins underrättelseutmaning – sätt in veteranerna!

  1. Kallt krig?

    Ett kallt krig förutsätter att det aldrig blir riktigt krig, vilket i sin tur förutsätter att vår sida har resurser att avskräcka fienden från att angripa, alltså att vi har en tröskeleffekt med vårt försvar. Annars är det klippt, det är bara en fråga om tid. Men vi kan hinna först med att rusta vårt försvar, det är de goda nyheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s