Enad allians för NATO ett första steg – sedan krävs en kampanj

(KSverige natoOMMENTAR) Då kom centerns partistyrelse fram till samma slutsats som folkpartiet och moderaterna – Sverige bör bli medlem i NATO. Men centern skulle inte vara centern om man inte hade en släpvagn på detta ställningstagande – Norden ska bli en kärnvapenfri zon. Ett krav som kan ställa till stora problem för de inblandade länderna och ett löfte som i sig är till intet förpliktande. En deklaration ger i praktiken ingen garanterad säkerhet för de länder som tror sig vara skyddade och den går aldrig att kontrollera. Man kan också ställa sig frågan vad en ”zon” är.

Också från kristdemokraternas styrelse kom beskedet någon dag senare att man ställer sig bakom uppfattningen om ett svenskt NATO-medlemskap. Kristdemokraternas styrelse var dock inte enig i beslutet. Centern tar upp frågan om svenskt NATO-medlemskap på sin partistämma i Falun den 24-27 september och kristdemokraterna på sitt riksting i Västerås den 8-11 oktober. Det är bra att man från center- och kd-ledningarna nu tar detta steg. Även om det hade känts bättre och ärligare om man gjort det under allianstiden i regeringen. Moderaterna ointresse av NATO-medlemskap under sina åtta år i regeringen finns det också all anledning att kritisera.

Men det räcker inte för allianspartierna att slå fast en åsikt. Ska ett svenskt medlemskap i NATO kunna förverkligas måste det vara förankrat hos svenska folket. Från NATO är man inte heller beredd att ta emot nya medlemmar med ett mycket svagt parlamentariskt stöd.

Det behövs en informations- och upplysningskampanj i Sverige om vad ett medlemskap i NATO i praktiken innebär. NATO-motståndarna har i flera år drivit sina kampanjer på många olika arenor. Det finns mycket för NATO-vännerna att ta igen. Och det är hög tid att detta arbete tar sin början. Men en enad allians är ett bra steg i rätt riktning.

Den artikel försvarsminister Peter Hultqvist hade i DN för några dagar sedan där han förespråkar ett närmare samarbete med USA och inte räds att tala klarspråk om Ryssland. Det känns befriande att läsa försvarsministerns ord, men samtidigt svagt att dessa ord inte kom från någon av alliansens två senaste försvarsministrar. Vilket de borde ha gjort. Precis som många gånger tidigare när det gäller alliansregeringens försvars- och säkerhetspolitik ställer jag mig frågan ”varför”. Varför rustade alliansen ner försvaret och var undfallande mot Ryssland? Varför? Allianspartierna har i opposition blivit märkbart bättre när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken, men ligger fortfarande efter för att den ska kunna beskrivas som ”bra”. En skillnad då mot nu är Fredrik Reinfeldt. Då var han med, nu är han det inte. Är Fredrik Reinfeldt skälet?

För några dagar sedan släpptes förre statsministerns memoarer. Kanske finns där någon förklaring. Jag återkommer med en recension.

ROLF K NILSSON

 

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s