Ett ubåtsfynd planerat i Ryssland

(FÖRSVAR) Vad var det egentligen som hände? Från måndag morgon till tisdag eftermiddag? Från då Expressen rapporterade om ett okänt ubåtsvrak på svenskt territorialvatten tills man från rysk sida krävde exklusivt tillträde till den ryska ubåt som gick till botten för 99 år sedan? Från det att svenska experter uttalat sig om att det förmodligen är en modern rysk miniubåt som är funnen tills det att Försvarsmakten meddelar att det är en rysk ubåt från 1916 och att ärendet avskrivs?
Har det svenska vrakletningsföretaget Ocean X blivit grundlurat av den ”isländska” företagskollegan Ixplorer? Och i så fall varför?
Den svenska försvarsmakten har just nu inga planer på att dyka vid ubåtsvraket eller undersöka platsen. Jag hoppas att det inte är sant. Med tanke på de märkliga turer denna historia har haft är det av största intresse att den svenska marinen så snart det bara är möjligt beger sig till platsen, identifierar ubåtens nationalitet och ålder. Samt gör en noggrann undersökning såväl invändigt som på utsidan av ubåten för att fastställa om det finns kvarlevor av någon besättning och om ubåten använts i något sammanhang under modern tid.
Vi har också fått veta att UD informerat den ryska ambassaden om vad den svenska försvarsmakten vet och hur den ämnar agera. Det dröjde inte länge efter uppgifterna om att det med all sannolikhet är en ubåt från 1916 som den ryska ”Ubåtssjömännens klubb” hörde av sig och lät meddela att man vill att området förklaras som krigskyrkogård, att den svenska militären inte har tillträde till ubåten utan att detta endast tillkommer den ryska krigsmakten. Och givetvis skulle detta  passa de ryska intressena alldeles förträffligt. En rysk undervattensö på svenskt territorialvatten där inte den svenska militären har tillträde.

Visst kan man visa den respekten att förklara det som en gravplats, men då givetvis med oförändrad svensk suveränitet över området. Och ett fastställande av att det finns kvarlevor ombord – en förutsättning för att det ska förklaras som  gravplats.

Från företaget Ocean X säger man att man inte visste vad det var man letade efter när man fick koordinaterna från Ixplorer. Om vi utgår från att detta är en korrekt uppgift, och det finns ingen anledning att tro något annat, så kan vi konstatera följande:
Ryssarna kan ännu en gång förmedla lustiga och nedsättande kommentarer om Sverige och jakten på ryska ubåtar. Vi kan utgå ifrån att Ixplorer, med sina ryska förbindelser, sedan en längre tid känt till platsen där ubåten från 1916 nu officiellt fått hittas av ett svenskt vrakletningsföretag.

Det är inte heller en allt för drastisk slutsats att dra, att om man från rysk sida känt till platsen för ubåten så har man redan kartlagt området och gjort nödvändiga undersökningar inne i ubåten.
Ubåten skulle också, om den nu får ligga kvar som en erkänd gravplats, vara perfekt för att ha installerat varjehanda teknisk utrustning för avlyssning och rörelseregistrering. Därför är det också nödvändigt att svensk militär eller polis gör en kvalificerad undersökning av ubåten.

Personligen tror jag det hela gick lite väl fort för att helt ha passat en möjlig rysk planering. Det gick snabbare än vad man kunde tro att få det officiella Sverige att säga att det är en gammal ubåt från första världskriget. I och med detta snabba konstaterande kunde man inte dra ut på den inhemska medieskandaliseringen av Sverige och det svenska.

Jag är beredd att satsa en slant på att ”upptäckten” av den gamla ryska ubåten är orkestrerat från rysk sida för att håna Sverige och för att få ett i sig okontroversiellt ryskkontrollerat, men dock, krigsminne på svenskt territorium. Ryssarna tar sina krigsminnen på allvar och har dessa under kontinuerlig bevakning. En verklig eller iscensatt skymfning av ett ryskt krigsminne är ett tillräckligt skäl för att kräva rysk kontroll och bevakning av detsamma.

ROLF K NILSSON  

 

Lämna en kommentar

Under Försvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s