Ubåten ett ryskt propagandanummer?

(FÖRSVAR) Vi känner igen mönstret; larmet går – misstänkt rysk ubåt eller misstänkt rysk undervattensverksamhet – ”experter” uttalar sig – ”allt” tyder på att det är eller har varit rysk undervattensverksamhet men de konkreta bevisen saknas. Som en naturlag går den ryska mediamaskinen igång ”svensk hysteri”, ”svensk ryssnoja”, ”falska anklagelser mot Ryssland”, ”svenskarna ser ryssar överallt”.

Jag är helt övertygad om att det har pågått och att det pågår hemlig rysk verksamhet såväl under vattenytan som på vattenytan i närheten av och i svenska vatten. Tyvärr saknas de konkreta bevisen som skulle kunna visas upp. För varje rysslarm som går och för varje tillfälle som vi inte på något sätt kan bevisa aktiviteterna utnyttjas detta från rysk sida för att bevisa den svenska ”rysskräcken” och den svenska ”fientliga” propagandan mot Ryssland. Detta sker också nu när ett svenskt vrakletningsföretag med hjälp av isländska uppgifter hittat ett ryskt ubåtsvrak på svenskt vatten.

Tack och lov har man från svensk officiellt håll ännu inte sagt eller kommit med självsäkra uttalanden om att det är en samtida rysk ubåt som nu har kunnat lokaliseras. Men det har inte hindrat att tillräckligt många svenska experter uttalat sig för att man från rysk sida ska kunna dra igång ännu en hånfull och i vissa delar aggressiv mediakampanj mot Sverige.

CatfishI nuläget kan inget alternativ uteslutas. Därför måste också alla tänkbara möjligheter vägas in. Vi får inte glömma eller bortse ifrån att det pågår, och en längre tid har pågått, en rysk psykologisk offensiv mot bland annat Sverige. Den pågår i rysk media, den får utrymme i svensk media genom såväl de vanliga ”nyttiga idioterna” som de som gärna av olika skäl gör Ryssland en tjänst.

Tyvärr saknar vi idag i svensk media nästan totalt den granskande och kritiska journalistik som på ett tidigt plan kunnat avslöja den verksamhet som pågår. Sverige är i akut behov av ett fungerande psykförsvar.

Ännu en svensk ubåtsjakt som slutar i ett fiasko är precis vad man vill ha från ryskt håll. Ännu ett fiasko där man från det officiella Ryssland kan säga att ”vad var det vi sa – det var inte vi, och det har aldrig varit vi som kränkt era vatten”. Och så står Sverige där som inkompetent, resurssvagt och opålitligt.

Det svenska försvaret ska ha fått uppgifterna om ubåtsvraket från Ocean X Team på måndagsmorgonen. Företaget har sedan gått ut med ett pressmeddelande.

Man måste ställa sig frågan varför Ocean X offentliggjort uppgifterna om vraket just nu – om det nu förhåller sig så att företaget haft kännedom om det sedan förra året vilket Dagens Nyheter antyder.

Olika uppgifter cirkulerar i media om att det kan vara en rysk ubåt byggd i Vladivostok 1904 eller en ubåt, en Catfish, inköpt från USA före första världskriget (fotot).

Uppgifterna som Ocean X ska ha gått på för att hitta vraket kommer från ett isländskt företag – Ixplorer Ocean Research* (med ryska kontakter) som man tidigare samarbetet med. Men frågan står ännu obesvarad – varifrån kommer de ursprungliga uppgifterna? Varifrån och när fick Ixplorer Ocean Research sina uppgifter? När fick Ocean X uppgifterna från Ixplorer?

Vad som måste hända just nu och vad som förhoppningsvis sker är att det svenska försvaret lokaliserar ubåtsvraket och fastställer såväl ålder som nationalitet. Och att detta snarast offentliggörs för det svenska folket.

ROLF K NILSSON

*) Enligt Skippers artikel om ubåten så drivs det isländska företaget av en ryss som heter Alexey Mikhaylov. Samme ryss ska också vara chef för ett ryskt ubåtsmuseum.  Det är Alexey ”Max” Mikhaylov som lämnar informationen om ubåten till Ocean X. Max är tidigare dykare i den ryska flottan, hans far har varit rysk marinofficer. Och, enligt Skipper, har ”Max” tidigare befunnit sig i Sverige och gjort dykningar på ubåten  S-8 utanför Öland tillsammans med svenska dykare

Lämna en kommentar

Under Försvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s