Bryt partiväldet – återinför folkväldet!

(LEDARE) ”Partierna upphör att vara medborgarnas röst, och blir i stället representanter för statsmakten. Resultatet blir självgående partiapparater som säljer in sig till medborgarna med argument om regeringsduglighet, effektivitet och partiledares trovärdighet. Det känns igen, eller hur?”

Citatet kommer från en bloggledare av Per Gudmundson på Svenska Dagbladet. Hela texten finns att läsa här: http://www.svd.se/det-verkliga-problemet-med-partistoden/om/ledarbloggen Det är nog fler än jag som får direkta associationer till decemberöverenskommelsen.

Per Gudmundson har rätt i sin analys och i de exempel han tar upp. Det är så det ser ut idag. Men jag håller inte med om att det är de statliga partibidragen i sig som är problemet. Demokrati kosta och ska få kosta. Jag ser inte heller någon lösning i att minska antalet ledamöter i riksdagen – det ger inte ökad demokrati. Och synnerligen marginellt skulle det spara på statens utgifter. Ett minskat antalet ledamöter skulle dessutom betyda att mycket stora delar av vårt avlånga land inte skulle vara representerat i riksdagen.

Det stora, övergripande problemet är att våra riksdagsledamöter sätts under sina respektive partiers förmyndarskap när de blir invalda i riksdagen. De pengar som ska gå till stöd för riksdagens arbete, riksdagsledamöternas arbete som valda företrädare för Sveriges folk, går till allt större del till tjänstemän anställda och underställda respektive partiledning. Det är dags för partiledningarna att flytta ut ur riksdagens lokaler. Partisekreterare och högre partitjänstemän ska inte ha sina arbetsplatser i riksdagen. Och än mindre ska de bekostas av riksdagens budget.

Vad som måste ske om vi vill se en verklig demokrati och ”valda företrädare för Sveriges folk” är att de pengar som är avsatta för riksdagen också går till den folkvalda organisationen. Beslutanderätten över de pengar som går till riksdagen måste ligga hos riksdagens ledamöter. Inte hos partiorganisationerna. Det är de 349 männen och kvinnorna i riksdagen som är valda av medborgarna – inte partiledarna eller partiernas tjänstemän.

Den politiska makten i Sverige har förskjutits från de folkvalda till de av få valda partiledningarna och deras anställda personal.

Det ska t.ex. var riksdagsledamöterna själva som beslutar vilka som ska vara deras närmasta medarbetare, inte anställda tjänstemän som fördelar på partiledningens direktiv.

Riksdagens ledamöter måste erövra den makt som är deras enligt de lagar och förordningar som finns och inte längre acceptera att partiledare och anställda tjänstemän styr hur de ska utföra sina förtroendeuppdrag. Det finns länder som separerat partiernas politiska ledningar och de organisatoriska. Det är kanske något vi borde göra i Sverige också.

ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under ledare, Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s