Kan bli svårt för allianshögern att välja efter Almedalen – Kinberg eller Busch

(KRÖNIKA) Jag tror att Anna Kinberg Batra i framtiden ser tillbaka på Almedalen 2015 som då hon hade en möjlighet att göra upp med decemberöverenskommelsen en gång för alla.  Jag tror att Almedalen 2015 kan ha varit det tillfälle då många moderater för första gången riktigt på allvar såg kristdemokraterna med Ebba Busch Thor i ledningen som ett realistiskt valalternativ.

Vid årets Almedalsveckan hade vi två debuterande partiledare. Det var ledarna för alliansens minsta parti och alliansens största; Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra. EBT gjorde succé, det gjorde inte AKB – men hon var långt ifrån dålig. Det var ett bra politiskt tal, men det saknade den tydlighet och kampvilja som Busch Thor förmedlade. Det kan vara en självständigare Kinberg Batra som på allvar börjat marschen bort från det reinfeldtska inflytandet som vi fick se i Almedalen. En hel del tyder på det. Men räcker det för att hålla kvar dem som lockas av Busch Thors rakare och tydligare högerbudskap? Båda partiledarna har problem med sina egna anhängare för att själv helt kunna utveckla den politiska färdvägen. Medan Kinberg Batra måste hålla sin allt för fanatiska nymoderater i schack så måste Busch Thor på något sätt begränsa pingstvänsterns inflytande.

Om Kinberg Batra lyckas manövrera sig själv och sitt parti ut ur sin företrädares skugga, om partistämman i höst tar avstånd från decemberöverenskommelsen och bejakar de försvarspositiva motioner som kommit in kan hon lyckas med att behålla det idag stora antalet missnöjda moderata gräsrötter. Skulle det däremot gå så illa att den moderata partistämman sluter upp kring decemberöverenskommelsen och tycker att vi idag har ett tillräckligt starkt försvar kommer medlemmar och väljare att lämna partiet. Omfattningen och till vem beror till allra största del på hur Ebba Busch Thor positionerar sig i fortsättningen. Fortsätter hon som i Almedalen torde KD ha ljusa tider att se fram emot. Men det finns många ”om” i detta resonemang.

Efter Ebba Busch Thors debutanförande i Almedalen undrade jag om moderaternas debutant Anna Kinberg Batra kunde matcha sin allianskollega – det kunde hon inte. Men det var alls inget dåligt tal och som debutant får hon godkänt. Vi fick en hel del klargörande information. Stora minus, som jag ser det, var att Kinberg Batra inte gjorde upp med decemberöverenskommelsen och att hon inte tog upp det pågående kriget i Ukraina.

Däremot fick hon än en gång det att låta som om Sverige efter överenskommelsen satsar rejält på det svenska försvaret. Detta trots att man vid decemberöverenskommelsens tillkommelse, kom fram till att ge bara hälften av de extra pengar till försvaret som behövs för att nå upp till 2009 års försvarsbeslut.

Mycket bra var hennes tydliggörande om svenskt NATO-medlemskap. Men det räcker inte med att ha uppfattningen. Nu måste det till en gedigen informationskampanj till Sveriges medborgare om vad ett medlemskap innebär. Vänsterns desinformatörer har fått agera allt för oemotsagda.

Att vi kan få se fortsatta skattesänkningar med Kinberg Batra vid rodret kändes också bra.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s