Bra jobbat av Lööf – men hukade om Ryssland och försvaret

(KRÖNIKA) Centerpartiets Annie Lööf var först ut i år bland partiledarna i Almedalen. (Nu ska det uppenbarligen heta centerpartiet, och inte bara centern.) Och där stod hon glittrande glad som politikens Sickan Carlsson – om det nu är någon som kommer ihåg henne. Och ikväll lär vi få se motsatsen – Stefan Löfven. Ler till och med mer sällan än Fredrik Reinfeldt. Nu var det inte politikernas leenden eller gladhetsgrad som jag ville diskutera. Men nog lyssnar man mer på en politiker som är glad, positiv och energisk än en som är sur, problemtyngd och trött. Eller?
Efter att ha hört nästan hela Annie Lööfs tal – några icke planerade avbrott på nätet kan ha gjort att jag missat en del – så finns där några saker jag vill lyfta. För det första den höga angelägenhetsgraden att måna om alliansen och borgerligheten. Tänk att det fanns en tid då centerpartiet inte ville kalla sig borgerligt. Och gamla kds ville inte ens placera sig i ett block. Idag väljer Ebba Busch Thor utan att tveka att kalla sig höger. Det skulle Alf Svensson aldrig gjort.
Alliansen finns och alliansen lever kan man, nog, med stor säkerhet slå fast efter Lööfs tal. Spontant känns det bra. Och vid närmare eftertanke ännu bättre. Utan alliansen skulle det vara mycket svårt att åter hoppas på en borgerlig regering.
Det torde knappast heller råda någon tveksamhet om att Annie Lööf vill se sig själv som alliansens ledare. Det är en utmaning som Kinberg Batra måste hantera. Som ledare för ett alliansparti som ensamt är större än de tre övriga tillsammans borde det inte finnas någon annan lösning än att det största partiets ordförande också är alliansens statsministerkandidat. Den rollen har Kinberg Bartra ännu inte axlat. Och frågan är hur lätt det blir med Lööf som utmanare.
Men på det sätt som Lööf lyfte fram alliansen, såväl under sitt tal som i den efterföljande intervjun i SVT:s Debatt, och med den moderate partisekreteraren Tobé i publiken, applåderandes hennes oneliners så finns det all anledning att tro att allianspartierna gjort en överenskommelse om att just lyfta alliansen i sina tal i Almedalen för att visa sin motståndare, sina egna väljare, media och TV-publiken att alliansen lever, att den är starkt och att den tänker ta över regeringsmakten efter valet 2018.
Men så har vi det där med decemberöverenskommelsen… Att lägga ner sina röster i budgetomröstningar för att säkra den rödgröna regeringen är ingen bra politik. Det är extremt dålig politik. Har allianspartierna en möjlig chans att sätta stopp för den rödgröna ekonomiska politiken då ska de också göra det. (Och för vilken gång i ordningen vet jag inte nu: Nej jag förespråkar inget samarbete med SD, däremot finns det inte något som borde hindra att acceptera ett passivt röststöd.)
I stort tycker jag Annie Lööf var bra och att hon till största delen kom med bra förslag. Det var ett tal som riktade sig till de egna väljarna och till de politiskt överintresserade. Mycket detaljer och krav på lyssnarna att vara lite mer insatta in frågorna än de flesta. Det är bra att hon håller fast vid linjen att sänka skatterna. Att ta bort arbetsgivaravgiften för den förste anställde i två år i enmansföretag skulle innebära mycket för många småföretagare.
Direkt besviken är jag på att Annie Lööf inte gick in på det faktum att det pågår ett krig i Europa, i Ukraina. Ingenting om försvaret trots att hon befinner sig på Gotland i Almedalen. Trots avslöjandena om omfattande ryska militära övningar riktade mot bland annat Gotland. Gotlands utsatthet i en framtida konflikt där de baltiska länderna är inblandade är en realitet för majoriteten av försvarsintresserade och debattörer. Jag hoppas övriga partiledare inte hukar för den fråga som borde stå högst upp på våra politikers aktuallitetslista. Risken för väpnade konflikter eller pågående krig försvinner inte för att man tiger.

ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under Krönika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s