”…ett styre av folket, genom folket, för folket”

(LEDARE)Den av regeringen och allianspartierna ingångna pakt – decemberöverenskommelsen, gör att riksdag och väljare sätts på undantag till förmån för partiintresse. Ett flagrant brott mot det hederskontrakt som åtminstone borde finnas mellan väljare och valda.

Skälen till paktens tillkomst varierar beroende på för vem den förklaras. Dock är inga av de påstådda eller förklarade skälen tillräckliga för att på något vis rättfärdiga den.

Den officiella förklaringen, från båda sidor, är att det ska bli lättare för en minoritetsregering att få sin budget godkänd och därmed möjlighet att regera landet efter sin vilja – trots att den har en majoritet i riksdagen är emot sig. Och detta gör man därför att man inte vill driva igenom sina förslag med hjälp av röster från Sverigedemokraterna.

Att paktpartierna inte vill regera tillsammans med SD eller förhandla med dem har jag både förståelse och respekt för. Men nu handlar det om att passivt ta emot röster i riksdagen för förslag som majoriteten av svenska folket indirekt står bakom genom sina valda ombud. Precis som under förra mandatperioden.

Ett bra förslag från alliansen, eller om det skulle vara från S+MP, gör det inte sämre för att SD:s ledamöter skulle rösta på det. Om SD någon gång gör rätt – kan inte vara fel,

Det är milt uttryckt demokratiskt tveksamt att agera som om SD:s ledamöter inte fanns. I en förlängning betyder det att det är SD:s 802 000 väljare som inte existerar. Det gör de och detta innebär problem. Vad man än tycker, går det inte att i en demokrati agera som om ett parti som stöds av runt 15 procent av väljarna inte skulle finnas. Det går inte att arbeta i riksdagen som om de inte fanns. De existerar lika mycket som vänsterpartiet gör med sina kommunister. Och det gäller att agera därefter – att hålla sig till de demokratiska riktlinjerna.

Att ta passivt stöd av SD:s röster när det gäller budget och regeringsunderlag går inte för sig. Men det fungerar utan invändningar när det gäller att samla en majoritet för utskottstillkännagivanden. Vari ligger skillnaden?

Sedan har vi en annan förklaring som cirkulerat inom alliansen. Att man har gått med på överenskommelsen för den innebär att regeringen med stöd av vänsterpartiet driver politiken till vänster. Så mycket till vänster att väljarna blir missnöjda och i valet 2018 väljer att rösta på något av allianspartierna. Det är det partiegoistiska skälet som ser det vara mer angeläget att ett parti får fler röster i ett val 2018 än att här och nu rädda väljarna från en rödgrön politik kraftigt påverkad av vänsterpartiet. Skattehöjningar, avgifter, regleringar, socialiseringar… Allt kan accepteras för att väljarna – möjligen – i frustration över den sittande regeringen istället väljer alliansen. En svag plan. En dålig plan. En plan som gör väljarna och Sverige till pjäser i ett spel. Ett spel där man är beredd att offra en politik som man tror är bäst för och Sverige och som väljarna vill ha. Men väljarna ska inte få uppleva detta eftersom det då skulle minska chansen för partiet, eller partierna, att stå som segrare i valet om tre och ett halvt år. Här ställer man förtroendeuppdraget i partiets tjänst istället för att vara ombud för väljarna, för det svenska folket.

Abraham Lincoln 16th President of the United StatesAlla folkvalda, även i Sverige, borde fundera både länge och väl varför de sitter där de sitter och på vems uppdrag de befinner sig där.
Abraham Lincolns rader i Gettysburgtalet där han lyfter fram ”…ett styre av folket, genom folket, för folket” borde vara ledord också för våra svenska parlamentariker.

Winston

Lämna en kommentar

Under ledare, Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s