DÖ – ett politiskt misstag – eller gjord med öppna ögon?

(KRÖNIKA) För mig och många, med mig, är decemberöverenskommelsen – i bästa fall – det allvarligaste politiska misstag som begåtts på flera decennier. I värsta fall är överenskommelsen gjord med öppna ögon, i full medvetenhet och i nonchalans av våra demokratiska institutioner. Om decemberöverenskommelsen följs innebär det ett exempellöst förakt för såväl folkvalda som för väljare. Därför är det ingen vanlig politisk dispyt det handlar om. Det handlar om vår demokrati och respekten för densamma. Det handlar om vad det är som ska prioriteras; väljarna eller partierna.För min del handlar det också om mitt medlemskap i, och engagemang för moderaterna. Ett medlemskap och ett engagemang som pågått utan uppehåll sedan 1970. Jag har haft förtroendeuppdrag på föreningsnivå, jag har i olika omgångar varit anställda av ungdomsförbundet och partiet. Jag har haft kommunala nämnd- och styrelseuppdrag, jag har varit folkvald i kommunfullmäktige och i Sveriges riksdag. Det är med sorg jag ser på den toppstyrning av partiet som i det närmaste fullkomnats under de senaste mandatperioderna och som gett partiet en falsk stabilitet. Det är med lika stor sorg jag ser partiets avlägsnande från ideologi och värdegrund till förmån för tillfälliga trender och mediauppmärksamhet.

Jag har en förhoppning att vi på den kommande stämman i oktober ska få se en tillnyktring inom partiet. Jag hoppas på ett stämmobeslut om att DÖ ska rivas upp, jag hoppas på ett återvändande till ideologi och värdegrund då man som medlem och aktiv inte ska behöva vänta tills partiledaren uttalat sig för att veta vad partiet tycker. Med en gemensam grund att stå på är det naturligt att nå ställningstaganden som ligger nära varandra. Utan gemensam idé- och värdegrund blir toppstyrning den enda möjligheten att ena partiet.Det största sveket mot partiets grundvärden har varit sveket mot försvaret med en nedrustningspolitik under två mandatperioder och en vägran att se den omvärldsutveckling som vi idag står, till synes handfallna, inför.Vad partiet behövde efter katastrofvalet 2002 var en förnyelse. Det var en stor majoritet av partiets medlemmar överens om. Vad partiet absolut inte behövde var den revolution som svepte över partiet med partiledarstyre, oförankrade beslut, toppstyrning och kontroll av förtroendevalda.

Jag har stor respekt för många av partiets riksdagsledamöter. För deras engagemang och hängivenhet. Många räknar jag som goda vänner och jag hoppas att vi förblir så också i framtiden.

Det ligger nu ett antal motioner till partistämman som kräver skrotandet av decemberöverenskommelsen. Jag hoppas och jag tror att stämman tar avstånd från DÖ. Skulle så emellertid inte vara fallet har jag svårt att se mig själv som fortsatt medlem i ett parti som tar så lätt på demokratin, som sätter partiets väl före väljarnas. Ett parti som tror mer på toppstyrning än delaktighet. Om partistämman accepterar DÖ är jag uppriktigt rädd för vad som kommer härnäst. Jag vill ha, och jag tror på, ett parti som sätter demokratin och väljarna i centrum.

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “DÖ – ett politiskt misstag – eller gjord med öppna ögon?

  1. Thomas Johansson

    Ja du Rolf, vi har tidigare jobbat tillsammans i pliktutredningen och jag delar helt din uppfattning. Att låta sig styras av en omöjlig parlamentarisk situation leder inte mot framtiden. Att låta vänsterfalangen styra på grund av beröringsskräck för SD är ingen framkomlig väg. Jag har svårt att se en borgerlig regering med stöd av SD men alternativet ser trots allt sämre ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s