DÖ logisk fortsättning på moderat toppstyrning

(KRÖNIKA) Som moderat partimedlem, som moderat med uppdrag inom och för partiet och som tidigare moderat ledamot av Sveriges Riksdag, kan jag inte stå neutral och oberörd inför de uppgifter som kommit fram i den intervju som på onsdagen publicerades i Östgöta Correspondenten med moderate riksdagsledamoten Finn Bengtsson.

Det Finn Bengtsson i intervjun vittnar om är ett parti som på absolut högsta nivå har hamnat helt fel när det gäller den interna demokratin och respekten för sina medlemmar och förtroendevalda.

Själv valde jag att inte kandidera för omval i valet 2010 eftersom toppstyrningen inom partiet blev för mycket för min del. Intervjun med Finn Bengtsson visar att det blivit värre. Det finns all anledning att känna sig bekymrad för utvecklingen inom moderata samlingspartiet och för partiets framtid.

Åskmoln över moderaterna
Decemberöverenskommelsen ligger som ett svart moln över moderaterna. Om detta moln ska blåsa bort eller om det ska utvecklas till ett rejält åskväder återstår att se. Svaret har vi förhoppningsvis efter partistämman i oktober. Som det ser ut idag kan vad som helst hända. Det kan bli det som kritikerna kallar en ”tillnyktring”. Att partiet på ett objektivt sätt analyserar hela projektet ”Nya Moderaterna”. Vad var bra? Vad var mindre bra och vad var katastrofalt? Eller så fortsätter man på den inslagna vägen även med ny partiledare.

Ledarintervjun med Finn Bengtsson i Östgötacorren är avslöjande. Med vad jag själv upplevde och kunde bevittna under den period jag satt i Riksdagen finns det ingen anledning att ha några tvivel om riktigheten i uppgifterna. (Läs gärna hela intervjun i tidningen:   http://www.corren.se/asikter/ledare/do-ar-fredrik-reinfeldts-verk-8032659.aspx  )

Intervjun ger en bitter eftersmak. Decemberöverenskommelsen är mer än en utomparlamentarisk överenskommelse mellan ett antal partier i Riksdagen som sätter riksdagsordningen på undantag. För moderaternas del är DÖ en logisk fortsättning på den toppstyrning som tog sig allt märkligare former under Fredrik Reinfeldts ledarskap.

Vuxenmobbning
Behandlingen av Finn Bengtsson har nu kommit ut till allmän kännedom. Men det finns fler som drabbats av partiledarens och partietablissemangets vrede för att de inte stått stilla i ledet.

Jag kan inte, som många nu av olika skäl säkert gör, avvisa intervjun med Finn Bengtsson och säga att uppgifterna inte stämmer, att det är smutskastning av partiet och dess ledning. Finn Bengtsson är en lugn och sansad person som sällan eller aldrig använder de allt för starka orden för att hävda sina åsikter eller återberätta en händelse. En trovärdig, sansad och klok människa.

Det som endast kan beskrivas som vuxenmobbning av riksdagsledamöter som inte håller med vad partiledningen beslutat, och som många trodde skulle försvinna när partiet hamnade i opposition, har uppenbarligen fortsatt. Det är få som öppet vill stå upp mot decemberöverenskommelsen då de då får vara beredda att åka på verbalt kompanistryk under riksdagsgruppens slutna tillställningar.  De får veta hur dåliga kamrater de och hur illojala de är med sitt parti. Dessa, ofta plumpa, angrepp blandas med betydligt mer sofistikerade varianter som är svåra för utomstående att se, men som slår hårt mot de drabbade.

Undantagstillståndet DÖ
Decemberöverenskommelsen innebär ett läge med undantagstillstånd, där de överenskommande partiernas riksdagsledamöter tvingas avsäga sig sina rättigheter och skyldigheter som folkvalda till och med valdagen 2022. Det vill säga också de som ännu inte är nominerade eller valda. Det är ett demokratiförakt, ett medlemsförakt och ett väljarförakt av sällan skådat slag.

Härskarmetoderna har varierat i uppfinningsrikedom. När det gäller DÖ är det vanligaste att hävda att motståndarna inte har läst överenskommelsen. Och skulle motståndarna ha läst den men fortfarande inte håller med ja, då är argumentet att motståndarna inte förstått innehållet. Och skulle motståndarna lyckas övertyga sina belackare att det förstått innehållet ja, då kommer argumentet emot dem i form av en fråga: Vad är ert alternativ till DÖ? Och svaret vill man inte acceptera, att alternativet är – inget DÖ.

Kritikerna vill inte ha samarbete med SD
Ett påstående som partiledningen och dess budbärare gärna vill sprida är att DÖ-kritikerna förespråkar ett samarbete med SD. Finn Bengtsson vill inte ha något samarbete med SD vilket han mycket tydligt uttrycker i tidningsintervjun. Jag vill inte ha något samarbete med SD. Men trots detta upprepas lögnen gång på gång ”dom vill samarbeta med SD”. För de absolut flesta kritikerna av DÖ är detta en ren lögn. Vad kritikerna säger är att det inte går att driva politik som bygger på att man positionerar sig i förhållande till SD. För moderaternas del gäller det att driva sina åsikter oavsett vad SD tycker.

Det är dags att sluta knyta nävarna i byxfickorna och öppet ta upp de problem som finns till diskussion. Moderaterna har en stämma i höst. Låt den bli vändpunkten för den ohälsosamma toppstyrningen.  Det är på tiden att påståendet att ”det är högt i taket” hos moderaterna inte bara beskriver förhållandena i förstakammarsalen där riksdagsgruppen träffas utan också när det gäller åsikter, idéer och debattklimat.

ROLF K NILSSON

2 kommentarer

Under Krönika

2 svar till “DÖ logisk fortsättning på moderat toppstyrning

  1. Finn Bengtsson är tydligen en hederlig och rakryggad politiker. 7-klövern i
    övrigt har mitt förakt.

  2. akelaslair

    Det verkar som om Moderaterna i praktiken endast består av sin ledningsgrupp. Resten av medlemmarna är boskap som i egenskap av sin numerär endast är till för att generera medlemsavgifter och partistöd. Och det här har man röstat på sedan myndighetsdagen fram till pension. Nästa val vet jag uppriktigt sagt inte hur jag skall välja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s