Vapenexporten till diktaturer – en modern version av malmtransporterna till Nazityskland?

(KRÖNIKA) Idag, den 8 maj, är det 70 år sedan Nazityskland kapitulerade. Europa låg till stora delar i spillror. Miljoner människor hade dödats och dött och strider, i bombräder, genom mord och massutrotning.
Sverige hade under kriget varit ett av de länder som försett Tyskland med järnmalm till krigsindustrin. Om det var denna export som avhöll tyskarna från att ockupera Sverige får vi nog aldrig veta. Om exporten förlängde den tyska krigsinsatsen diskuteras det. Men att den bidrog till den råder det ingen tvekan om. Var det rätt eller fel att exportera malm till det nazistiska Tyskland? Moraliskt kan det knappast råda någon tvekan om att det var fel.

Just nu pågår en liknande diskussion om svensk vapenexport. Snart ska också regeringen lägga ett förslag om skarpare regler för svensk vapenexport. Ska Sverige kunna sälja vapen till diktaturer? Ja, enligt det förslag som nu kommit fram. Bra tycker många. Dåligt tycker jag.

En gång för alla vill jag slå fast att jag är stark anhängare av en svensk försvarsindustri. Jag anser att den svenska försvarsindustrin är en del av det svenska försvaret. Jag är inte heller någon anhängare av att allt det svenska försvaret behöver ska köpas ”från hyllan”, från utlandet.

Jag tror på, och tycker det är rätt, att Sverige tillverkar och exporterar vapen – men jag tycker inte vi ska exportera vapen till länder där regimerna använder dessa vapen för att förtrycka det egna folket eller andra. Jag är fullt medveten om att vi behöver exportera vapen för att få ekonomi i försvarsindustrin. Men priset får vår frihet, vårt oberoende och vårt utövande av våra mänskliga rättigheter får inte vara andra folks ofrihet, beroende och brist på mänskliga rättigheter. Om vi, för att använda ett gammalt ryskt ordspråk, måste ta djävulen i handen för att gå över bron så må det vara i undantagsfall eller som en sista möjlighet. Det får aldrig bli ett normalläge.

I början av och under andra världskriget blev USA demokratins vapensmedja. Utan tillverkningen i USA, utan långa krigskrediter är det ytterst tveksamt om den demokratiska västvärlden klarat att stå emot nazisterna. Jag skulle gärna se att Sverige blev den demokratiska världens vapensmedja. Att svensktillverkade vapen användes för att försvara friheten och demokratin. Världens demokratier behöver sina vapensmedjor. Det finns demokratier Sverige skulle kunna samarbeta med, men som vi av politiska skäl inte vill göra det. Här finns en utrikespolitisk uppgift för våra politiker. Att exportera vapen till diktaturer långt borta ska tydligen vara helt i sin ordning också i framtiden. Men däremot inte att låta länder i vår närhet som kämpar för sin självständighet och demokrati få göra det är en märklig politik. Det gör att våra stolta deklarationer om solidaritet och allas rätt till frihet, demokrati, självbestämmande och mänskliga rättigheter inte är mer än bara ord.

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Krönika

Ett svar till “Vapenexporten till diktaturer – en modern version av malmtransporterna till Nazityskland?

  1. 2010 såldes krigsmateriel till Pakistan och Förenade arabemiraten för minst 2,3 miljarder kronor, något som Jan Björklund (fp) kritiserade.

    Jan Björklund sade i mars 2011 att vapenexportlagen bör skärpas så att bara demokratier eller länder som är på väg att bli demokratier får köpa svenskt krigsmateriel, inklusive materiel som inte används i strid. De formuleringar som finns i dag 2011 om att mänskliga rättigheter ska beaktas är för vaga, anser Björklund.

    Det finns ett problem med vapenexportsrestriktionslagarna. Man får inte exportera vapen till krigförande länder, men USA är eller i alla fall var ett krigförande land och vi exporterar vapen till USA. Vi bröt alltså konsekvent mot lagen i Sverige, med åklagarnas och regeringens (vänster eller höger kvittar lika) goda minne. Vi borde därför införa en annan definiering på vilka länder vi inte ska exportera vapen till annat än; ”Vi ska inte exportera vapen till länder som befinner sig i krig eller som riskerar att hamna i krig”, nämligen definitionen; ’Vi ska inte exportera vapen till länder som inte bidrar till stabilitet och säkerhet’. På så sätt kan vi exportera vapen till stabila länder som Israel och fortsätta exportera vapen till USA med gott samvete. Det rör sig om hårklyverier av den nuvarande lagen när vi godkänner det krigförande USA som ett exportland men underkänner e.g. Israel. Vi bryr oss inte ens om att linda in motiveringarna för varför USA tillåts köpa vapen av oss helt enkelt därför att det är oss en övermänsklig uppgift att hitta och namnge en ursäkt med gällande lag, annan än att vi är beroende av USA för vårt eget försvar och säkerhet, och att USA tog hänsyn till mänskliga rättigheter före statstortyrens införande i alla fall, och så även idag under Obama har USA avskaffat statstortyren förhoppningsvis. Som tur är så är majoriteten svenskar för att vi bryter mot lagen så att vi kan överleva som stat, i alla fall så länge som lagen om vapenexport är formulerad som den är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s