Frigör riksdagsledamöterna!

(REFLEKTION) Det finns många åsikter om decemberöverenskommelsen. Personligen tycker jag den borde rivas upp snarast. Den är respektlös mot väljarna, den ställe den parlamentariska demokratin åt sidan, mm, mm,mm.
Blockpolitikens vara eller icke vara finns hela tiden med i resonemanget. För eller emot? Det finns ett mycket enkelt sätt att lätta upp blockpolitiken samtidigt som man kan ha kvar den. Ändra på valsystemet! Majoritetsval i enmanskretsar. Frigör riksdagsledamöterna! Varje ledamot är i första hand ansvarig inför sin valkrets. Gillar inte väljarna vad som ledamoten gjort under mandatperioden så bort med honom/henne.Det blir upp till varje ledamot att möta sitt samvete – kan jag rösta så här? Gynnar det mina väljare? Vill mina väljare det här? Tycker jag så här? Tror jag detta är rätt?
Partiernas makt i Sverige är skadligt stor.Bara tanken att en person som vill syssla med politik, vill få förtroendet att bli vald till Riksdag eller kommunfullmäktige är i praktiken omöjligt om han/hon inte underkastar sig ett partis vilja (där det inte alls är säkert är majoriteten som bestämmer). Större ansvar på de enskilda ledamöterna, större resurser till dem. Plocka bort bidragen till partierna och ge de dem till de folkvalda. Låt ledamöterna själva få anställa sina medarbetare. Idag är det partiledningarna som styr de resurser som egentligen skulle gå till ledamöterna. Vi har i praktiken ett partivälde i Sverige som inte gynnar någon annan än – partierna. Med decemberöverenskommelsen har partier med allt färre medlemmar fått allt mer att säga till om. Det är dags att ändra på det. Hur? Det måste arbetas såväl inom partierna som utanför. I ett system med enmansvalkretsar finns partierna kvar. Men mer som ideologiskt samlande, stödjande och som valorganisationer. Inte som ordergivande och kontrollerande.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/statsvetare-do-inte-hallbar-i-langden_4493563.svd

 

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s