Måste Gotland bli ett svenskt Krim innan Riksdagen vaknar?

(KOMMENTAR) Folkpartiet har hoppat av försvarsuppgörelsen med regeringen och övriga allianspartier. Rätt eller fel? Helt rätt tycker politiske redaktören på NWT – Henrik Barvå. Oftast en klok man. Så också denna gång.

Regeringen vill förstärka försvarsbudgeten med 6 miljarder – vilket i praktiken blir 4,2 miljarder för att år 2020 nå upp till de försvarsbeslut som fattades 2009. Skall försvaret klara de åtaganden riksdagen beslutat om krävs enligt riksrevisionen cirka 20 miljarder.

Moderaterna som tyvärr litat mer på sina kampanjrådgivare än sett till rikets säkerhet under Alliansens regeringsår vill nu öka på med tio miljarder kronor. Det vill säga hälften så mycket för att nå upp till det sex år gamla riksdagsbeslutet.

Folkpartiet som framstått som det klart mest försvarsvänliga partiet inom Alliansen nöjer sig med 17,5 miljarders påslag. Också det under behovet.

Hur kan en ansvarig regering och en opposition som borde vara ansvarig tycka det är helt i sin ordning att man fattar ett beslut om försvaret och sedan inte är beredd att finansiera det? Ansvarslöst! Till detta kommer då omvärldsläget. Ett allt militärt starkare Ryssland som inte tvekar att ta till vapen för ett genomdriva politiska mål.

Barvå konstaterar att det inte finns något egenvärde i en bred men dålig försvarsuppgörelse. Det har han rätt i. En uppgörelse där man går med på något som är helt fel ger en felaktig signal till väljarna. En signal att uppgörelsen är ok eftersom man gått med på den. Folkpartiets avhopp är ärligt och visar just väljarna att de summor som regeringen är beredd att gå med på är för låga. Det är också ett tydligt besked till moderaterna och övriga borgerliga partier att deras bud är allt för låga för att ens kunna accepteras som en kompromiss.

Om det blir så att de kvarvarande allianspartierna lyckas få de rödgröna att höja försvarsanslaget med 13,7 miljarder, som är en siffra som cirkulerat, då är det givetvis bättre än regeringens sex miljarder. Men det är fortfarande inte tillräckligt för att finansiera försvarsbeslutet från 2009.

Givetvis är det bra om de politiska partierna i Riksdagen kan enas om hur mycket pengar det svenska försvaret ska ha. Men att enas bara för att det ska vara så, och då på en allt för låg nivå är att lura väljarna.

Partiernas ovilja att satsa vad som behövs sätter Sverige i fara. Uppenbarligen måste det otänkbara hända innan tillräckliga resurser sätts in – men då kan det vara för sent. Måste Gotland bli ett svenskt Krim innan Riksdagen vaknar?

ROLF K NILSSON

 

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Måste Gotland bli ett svenskt Krim innan Riksdagen vaknar?

  1. ”Måste Gotland bli ett svenskt Krim innan riksdagen vaknar” säger du. Jag hyser inga illusioner. Riksdagen kommer inte att vakna även om Gotland blir ett svenskt Krim, riksdagen kommer bara att anpassa sig och se efter sitt eget hus. Det finns ett ord för det – ”Landsförräderi”.

    Kunde inte Alliansen när de hade regeringsmakten så kan de inte sedan heller. Eller vill inte, kvittar lika. Sådan är den banala ondskan.

    Jag tror att Alliansen inte hade, inte har och inte kommer att få de egenskaper som krävs för att man ska kunna vara en statsman. Men de vill inte inse det och lämna över till de som har sådana egenskaper. De vill få en ny chans att misslyckas.

    Och det är inte konstigt. Vem vill se sig själv i vitögat om man är en odugling? Det är oerhört förödmjukande för Alliansen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s