Säg upp decemberöverenskommelsen!

(LEDARE) Från moderaterna i skånska Kävlinge ställs frågan ”Är det verkligen rimligt att moderaterna utfärdar en fullmakt till S, V och MP att kunna införa eller höja vilken skatt de än önskar fram till och med 2022?” Svaret är givet – nej, det är inte rimligt. Och det är inte rimligt av moderata politiker att försvara överenskommelsen som resulterat i denna ”fullmakt”.

Varje vecka som kommer förslag från regeringen på nya skatter och på skattehöjningar. Den ena orimligare än den andra. Från den moderata partiledningen har man gjort allt man kunnat för att få moderata förtroendevalda, fritidspolitiker och väljare att, om inte gilla, åtminstone acceptera decemberöverenskommelsen som ”den enda möjliga lösningen”. Men allt fler protesterar nu öppet mot fullmakten som ska gälla över valet 2018 fram till 2022.

I takt med att opinionen mot decemberöverenskommelsen växer i de moderata länsförbunden och partiföreningarna vill media förmedla en bild av splittring och ifrågasättande av den nya partiordförandens auktoritet. Det är inte fråga om splittring eller Anna Kinberg Batras auktoritet. Det handlar om att partiledningen har fattat ett beslut som inte var förankrat vare sig i partiets riksdagsgrupp eller ute i partiorganisationen. Ett beslut som fattades då Fredrik Reinfeldt inte längre ville vara med men samtidigt inte ville lämna sin ordförandepost. Ett felaktigt beslut som fattades i ett ledarvakuum som aldrig borde ha uppstått.

Det är inte heller något ifrågasättande av Kinberg Batras partiledarroll. Hon har suttit alldeles för kort tid för en sådan analys. Frågan kan däremot bli aktuell att ta upp till höstens partistämma. Vad Kinberg Batra däremot behöver göra är att ta ett rejält steg bort från sin företrädares skugga som vilar tungt över både henne och det moderata partiet. Ska hon bli en partiledare med positiv auktoritet så kan hon bli det om hon ser till att ha partiet med sig. Men hon har ett val att göra. Hon kan också fortsätta i den Reinfeldtska traditionen och bli en partiledare som toppstyr, straffar ut avvikare och belönar de lydiga. Hur hon handlägger decemberöverenskommelsen kan mycket väl bli avgörande. Hur bunden är hon till den? Det lär ju trots allt ha varit Reinfeldt som var huvudarkitekten bakom den.

Det har också höjts röster nära den nya moderata partiledningen som vill göra gällande att de som är kritiska till decemberöverenskommelsen också vill att moderaterna ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är endast ett sätt att försöka sätta kritikerna i dålig dager. Kritiken mot överenskommelsen har inte med SD att göra – den handlar om grundläggande moderat politik och möjligheten att stoppa för Sverige dåliga förslag när man har en möjlighet.

I Riksdagen återfinns de båda moderata ledamöterna Finn Bengtsson och Isabella Hökmark som öppet går ut med sina åsikter och vägrar ställa sig bakom den utomparlamentariska överenskommelsen som ska styra Riksdagens arbete. Jag hoppas att vi får se fler moderata riksdagsledamöter som tar steget och ansluter sig till kritiken.

Finn Bengtsson har i media uttryckt att han tycker att det är fel att 279 av riksdagens ledamöter fått sina mandat, som väljarna gett dem, begränsade genom en överenskommelse gjord utanför Riksdagen av några få personer från varje ingående parti. I en intervjuer i SvD den 29 mars säger Finn Bengtsson om överenskommelsen att den på ett cyniskt sätt främjar en socialistisk ekonomisk utveckling framför en borgerlig.
Finn Bengtsson: ”Politiska broilers tycker att det här är intressant spelteoretiskt. Det är cyniskt och verklighetsförvänt. Jag upplever på gräsrotsnivå ett massivt uppror mot det tänkandet”. Det är hög tid att montera ner decemberöverenskommelsen.

ROLF K NILSSON

2 kommentarer

Under ledare

2 svar till “Säg upp decemberöverenskommelsen!

  1. Ja, bryt upp DÖ (=Destruktiva överenskommelsen) nu!
    Häng me´ oss på Facebook:
    https://www.facebook.com/groups/919931084724639/

  2. Elisabeth Karlén

    Ja, efter denna överenskommelse, känns det helt meningslöst att över huvudtaget rösta i något politiskt sammanhang.

    EK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s