Hur reagerar Löfven om Kina ockuperar Taiwan?

(LEDARE) Sveriges statsminister Stefan Löfven befinner sig i Kina. En kommunistisk enpartistat utan allmänna val, med politiska fångar och stora inskränkningar i vad vi betraktar som mänskliga rättigheter. Men ändå vill inte Konungariket Sveriges statsminister kalla Kina för en diktatur. Kina som tillsammans med Ryssland och Iran bedriver den mest omfattande spionverksamheten i Sverige.

På en fråga i Riksdagen för inte så länge sedan debatterade den moderate riksdagsledamoten Hans Rothenberg från Göteborg och Konungarikets utrikesminister Wallström Taiwan. Han fick då beskedet att Sverige idag har den officiella inställningen att man står bakom ”Ett-Kina-politiken”. Det finns bara ett Kina. Man kan inte ha diplomatiska förbindelser med både den kommunistiska Folkrepubliken Kina med sin regering i Peking och det demokratiska Republiken Kina med regering i Taipei på Taiwan. Från svensk sida är man inte heller beredd att ge Taiwan någon form av observatörsstatus i FN. Diktaturen sätts före demokratin.

För en utomstående är det svårt att se problemet. Vad vore enklare än att erkänna Folkrepubliken Kina som ett land och Republiken Kina som ett annat? Men det finns många problem med det. Om ett land erkänner Republiken Kina och utväxlar ambassadörer bryter Folkrepubliken Kina omedelbart förbindelserna. Det ska bara finnas ett Kina. Det hela förenklas inte heller av att Kuomintangregeringen i Taipei är av samma uppfattning. Det finns bara ett Kina…

Men alla på Taiwan har inte samma uppfattning. Oppositionspartiet, det demokratiska progressiva partiet, vill ha ett självständigt Taiwan som kan ta plats i FN, som kan ta upp diplomatiska förbindelser också med länder som har det med Folkrepubliken. Hur blir det om det demokratiska partiet återfår makten? Får vi då se en regim som utropar det självständiga Taiwan? Och hur reagerar man då från svensk sida? Eller blir det som regimen i Peking hotar med? Att om man i Taipei utropar det självständiga Taiwan kommer Folkets Befrielsearmé och sätter stopp för detta. Hur reagerar vi då? Om den stora enpartistaten utan allmänna val och kraftigt inskränkta mänskliga rättigheter ockuperar det demokratiska Taiwan?

Just nu ser det inte så bra ut för Kuomintang på Taiwan. I det just genomförda så kallade mellanårsvalet fick det styrande partiet endast 6 av 22 platser. För fyra år sedan vann man 15 platser. Partiet förlorade sina borgmästare i såväl Taichung som Taipei.

Det finns mycket som människorna på Taiwan är missnöjda med. Det talas om långsam eller stillastående tillväxt, ökande klassklyftor och fastighetspriser som blir allt högre. Men det största skälet till det folkliga missnöjet anses allmänt vara närmandet till folkrepubliken Kina. Man ser från Taiwan också med oro på hur Folkrepubliken allt mer kringskär den förhållandevis stora självständighet som Hong Kong haft sedan britterna lämnade.

Kuomintangregeringen på Taiwan överraskade när man kom till makten med ett mycket långtgående handelsavtal med Folkrepubliken som inte mottagits väl av taiwaneserna. Avtalet har inneburit ökat kinesiskt inflytande över Taiwan. Kritiken har också varit mycket hård mot att det i första hand har varit storföretag som står Kuomintang nära som tjänat på avtalet. Hundratusentals taiwaneser har deltagit i demonstrationer med budskapet att ”Taiwan är inte till salu”.

Oppositionen på Taiwan förvänts vinna såväl valet till parlamentet som det kommande presidentvalet. Ju mer det talas om självständighet på Taiwan och desto mer man distanserar sig från inflytandet från Folkrepubliken desto hotfullare blir Pekingregimen. En invasion av Taiwan kan långt ifrån uteslutas i ett läge inför eller precis efter en självständighetsförklaring. Hur ställer sig Sverige då? För det demokratiska Taiwan eller för den kommunistiska enpartistaten Folkrepubliken Kina utan allmänna val som Sveriges statsminister inte vågar kalla diktatur? Kina flyttar fram sina positioner i hela världen. Varför då låta Taiwan var ifred?

1 kommentar

Under ledare

Ett svar till “Hur reagerar Löfven om Kina ockuperar Taiwan?

  1. Det är härska genom att söndra som gäller för kineserna. Deras största tillgång är att de är fler människor och har en större ekonomi än nästan alla länder. Det är samma sak med Ryssland fast i lite mindre utsträckning. Men USA är fortfarande mäktigare både militärt och ekonomiskt än vad dessa stater är var för sig. Om EU hade haft ryggrad så hade dessa två länder inte varit ett problem. Men som sagt; ‘härska genom att söndra’. Tyvärr så är det likadant med arabvärlden på grund av oljan. Kort sagt, hela den onda världen håller varandra bakom ryggen. Därför ligger Västvärlden lågt. Pragmatistiska politiker regerar i omvärlden, precis som det tvingande måste vara på ett eller annat sätt. ‘Frihandelstalibanerna’ var inte pragmatister, bara ryggradslösa vindflöjlar av eget val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s