Ryssland kärnvapenhotar danska örlogsfartyg

(FÖRSVAR & SÄKERHET) Nu har den ryske ambassadören i Danmark, Mikhail Vanin, åter gjort uttalanden som orsakar rubriker. Denna gång hotar han med krig och förödelse. Nu är det Danmark som står i skottlinjen. Om Danmark, som är en Nato-medlem, beslutar sig för att bli en del av Natos missilförsvar blir konsekvensen, enligt ambassadören, att danska krigsfartyg blir mål för ryska atomvapen. Sina åsikter framförde ambassadören i en debattartikel i Jyllands-Postens lördagsutgåva.

I sommar ska folketinget besluta om Danmark ska bli en del av Natos missilsköld där luftförsvarsrobotar placeras på örlogsfartyg. Inkommande missiler ska upptäckas med radar och mötas av antirobotar. Ryssland motsätter sig planerna. I sin debattartikel i Jyllands-Posten skriver den ryske Danmarksambassadören: ”Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler. Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning – jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem.” Hotet är tydligt och skrämmande.

Den danske utrikesministern, Martin Lidegaard, har vädjat till den ryske ambassadören och till den ryska regeringen att sluta med den hatiska retoriken och att sluta med hot som inte står i proportion till vad det handlar om. I sammanhanget påpekar han också att missilskölden är rent defensiv, den byggs upp i försvarssyfte. I Danmark tas hoten på allvar och nu höjs rösterna för att stärka det danska försvaret.

Till den Berlingska Nyhetsbyrån säger de konservativas utrikespolitiske talesperson Lars Barfoed att hans parti blev förlöjligat när de tidigare varnade för det säkerhetspolitiska hotet från Ryssland. Det har också i Danmark varnats för den upprustning som sker i Ryssland. Rysslands agerande visar att varningarna var befogade.

Många experter och personer kunniga om ryska förhållanden fruktar idag att den kalla-krigs-stämmning som råder mellan Ryssland och västvärlden kan eskalera och leda till ett europeiskt krig.

Det är inte första gången som man från rysk sida hotar med atomkrig. Också i en tidigare inspelad film som visades när Putin var ”försvunnen” förklarar denne att han är beredd att ta till atomvapen för att behålla Krim ryskt.

Retoriken från den ryske ambassadören i Köpenhamn är våldsam. Men den ryska propagandan och de ryska utfallen mot väst har ökat och blir alt vanligare. Ryssarnas tilgång till konventionella vapen ochsoldater är inte lika stor som under kalla kriget. Förmodligen är det därför man allt oftare hotar med kärnvapenattacker.

I Danmark talas nu allt mer om en ny Rysslandspolitik som bygger på att man inte har ett gott förhållande till regimen i Moskva. Man är också övertygad om att den ryske ambassadörens utfall mot Danmark inte kom av en tillfällighet. Det är koordinerat med Moskva.

Till Jyllands-Posten säger Sten Rynning,professor vid Syddansk universitet, att ”Detta är en genomtänkt handling, och ryssarn har en bra känsla för hur de kan påverka opinionen i andra länder. Jag tror uttalandet får effekt på lång sikt.”

Från övriga NATO-länder har inte reaktionera inte uteblivit på ambassadör Mikhail Vanins uttalande. En av de första att reagera var Natos taleperson Oana Lungescu: ”Danmark är en pålitlig Nato-allierad, och Nato ska försvara alla sina allierade mot varje hot. Vi har gjort det helt klart att Natos ballistiska försvarsmissiler inte är riktade mot Ryssland eller något land, men är avsedda so ett försvar mot missilangrepp. Beslutet fattades för länge sedan och vi är överraskade över tidpunkten, tonen och innehållet i uttalandena från Rysslands ambassadör i Danmark. Sådana uttalanden leder varken till förtoende eller bidrar till fred och stabilitet.” Oana Lungescu intervjuades av Jyllandsposten.

Inom Nato betraktas Vanins uttalande som ett led i ”Rysslands aggressiva propaganda överallt i Europa.” Jyllandsposten påminner också om att det inte var länge sedan såväl Polen som Tjeckien fick liknande varningar från ryskt håll som nu Danmark fått. Polen och Tjeckien är båda viktiga länkar i Natos gmensamma missilförsvar.

4 kommentarer

Under Okategoriserade

4 svar till “Ryssland kärnvapenhotar danska örlogsfartyg

  1. Fundersam skåning

    Ambassadörens kommentar kanske var avsedd för Sverige och vår NATO-debatt.

  2. Men detta hotet kommer därför att Ryssland vill få till en ny normallägsbild som inbegriper kärnvapenutnyttjande. Dessutom så är risken stor att även Sverige drabbas vid en kärnvapendetonation mot danska örlogsfartyg.

  3. Utan en sådan normallägesbild kommer de inte att mäkta med att nuka Danmarks flotta, åtminstone inte i Öresund eller Köpenhamn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s