100 000 ryssar på Röda torget: ”Olé, olé, olé, Krim är vårt! Ge oss nu Polen och Finland!”

(FÖRSVAR & SÄKERHET) Nu börjar kretsar närstående den ryske presidenten varna för det hot Finland utgör mot moder Ryssland. Det är den förre FSB-chefen Nikolaj Patrusjev som hävdar att ”finska nationalister” infiltrerar Karelen. Och att man nu i Ryssland måste ”se upp” med finnarna eftersom Finland håller på att bli allt mer ”revanschistiskt och antiryskt”. Artikeln om det finska hotet läser jag i Hufvudstadsbladet. En tidning fler borde läsa för att ha bättre koll på vårt östliga grannland bortom Finland.

”Mot en fond av antirysk retorik i väst ser vi de nationalistiska och revanschistiska organisationerna i Finland har aktiverat sig. Deras inflytande i Karelen växer. Det verkar genom olika medborgarorganisationer.” Den förre FSB-chefens uttalande refereras i Hufvudstadsbladet som tagit del av den ryska nyhetsbyrån TASS nyheter.

Varnar för Finland
Guvernören i Karelen Aleksandr Chudilainen ”varnade” redan förra året om Finlands planer och att man från rysk sida måste följa de finska aktiviteterna i Karelen. Enligt tidningen Karelska Gubernija delade guvernören då också med sig av sin visdom och lät oss förstå att ”Idag är Finland ett vänligt inställt land. Men så fort demonstrationerna på Majden började vägrade den finländska försvarsministern träffa den ryska. Det är helt klart att Storebror dikterar villkoren inte bara för Europa, utan också för lilla Finland.”

I onsdags firade man i Ryssland annekteringen av Krim. President Putin tog emot folkets hyllning på Röda torget. Nationalsången avsjöngs gemensamt med en synnerligen engagerad Putin. Den ryska nyhetsbyrån RBC kunde rapportera vad folkmassan skanderade: ”Olé, olé, olé, Krim är vårt! Ge oss nu Polen och Finland!” Detta efter att ha mjukat upp med ”Ryssland! Ryssland! Putin! Putin!”

Hufvudstadsbladet skriver också att människorna på Röda Torget var utvalda och att dessa fått instruktioner om vad man skulle ropa.

Kaliningrad rustas
Samtidigt som Ryssland firar ettårsdagen av annekteringen av Krim fortsätter den ryska upprustningen i Östersjöområdet. Uppgifterna kommer från Sputnik News som refererar till en källa i det ryska utrikesministeriet. Enligt denna källa ska nu nya jakt- och bombplansdivisioner stationeras i Kaliningrad. Den ryska armén som finns runt de baltiska länderna ska utrustas med Iskandermissiler – precisionsmissiler som kan bära kärnspetsar. I veckan har över tio ryska transportplan med avstängda transpondrar flugit genom internationellt luftrum på väg mot Kaliningrad. Planen kunde identifieras av Nato-jaktplan. Samtidigt kom rapporter från den lettiska armén som upptäckt ryska ubåtar och andra krigsfartyg nära lettiskt vatten. I veckan har också inletts ryska övningar i Ishavet där 41 krigsfartyg, 15 ubåtar och 40 000 soldater deltar. Och i Sverige planerar vi för en möjlig satsning på försvaret – i framtiden…

ROLF K NILSSON

Lämna en kommentar

Under Försvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s