Ryssland är här – upprustning nu, inte om flera år

SVR(SÄKERHET) Med SÄPO:s rapport om året 2014 i handen blir den politiska tafattheten när det gäller att upprusta det svenska försvaret allt ynkligare. Många vackra ord om vad som behöver göras, men allt för lite och det mesta ställt på framtiden – en framtid flera år härifrån. Den ryska verksamheten riktad mot Sverige pågår här och nu… När SÄPO presenterade sin årsbok för 2014 var det klarspråk som gällde. Det pågår ett massivt underrättelsearbete från utlandet i Sverige. Ett underrättelsearbete som sträcker sig över lagens gränser och övergår till spionage. I topp ligger Ryssland. Enligt SÄPO är det främst på tre platser i Sverige som den ryska underrättelsetjänsten är verksam; på den ryska ambassaden i Stockholm, på den ryska handelsrepresentationen på Lidingö och på generalkonsulatet i Göteborg. Till detta kommer specialinsatser som görs bla genom närvaro på plats under Almedalsveckan. Underrättelseoperationer mot Sverige genomförs oftast av underrättelseofficerare som befinner sig i landet med ett officiellt uppdrag som diplomater. På den ryska ambassaden beräknas var tredje diplomat vara underrättelseofficer. I SÄPO:s årsrapport konstateras att ”Rysslands spionage i och mot Sverige är mycket omfattande. Det har dessutom ökat i anslutning till krisen i Ukraina.” Olagligt samlar ryska underrättelseofficerare in uppgifter om svenska förhållanden; försvaret, politik, ekonomi, teknik, vetenskap och om politiska flyktingar. GRUDen ryska militär underrättelsetjänsten GRU är speciellt intresserad av teknisk utrustning som är hemlig eller som inte får exporteras till Ryssland. Ryssland har fyra officiella underrättelseorganisationer. Av dessa är det belagt att tre har personal stationerade i Sverige. Det är FSB (den federala säkerhetstjänsten), SVR (civila utrikesunderrättelsetjänsten) och GRU (den militära underrättelsetjänsten. Till detta kommer underrättelsepersonal som skickas till Sverige för tillfälliga specialuppdrag. På SÄPO:s presentation av årsboken förklarade man att det är vanligt att det i de ryska delegationerna i samband med något Östersjösamarbete ingår underrättelsefolk. Ofta utmärker sig dessa att vara mindre intresserade av det ämne som officiellt står programmet och mer av flygplatser och hamnar. Under 2014 stoppade SÄPO flera försök från GRU att köpa utrustning som antingen är hemlig eller som är belagd med embargo. Under 2014 har också GRU försökt värva agenter och göra dataintrång. GRU har ett stort intresse av personal inom polisen och militären samt svenskar med utlandstjänst. GRU-personalen i Sverige är väl utbildad inom en rad områden. Personer aktiva inom den civila ryska underrättelsetjänsten, SVR, har lång utbildning med ämnen som psykologi, språk, litteratur och konst. Detta förutom underrättelseutbildningen. Genom sin diplomatiska täckmantel har de ryska underrättelseagenterna immunitet mot åtal. SÄPO vet att det idag är ett tiotal länder som bedriver olaglig underrättelseverksamhet i och mot Sverige eller mot svenska intressen i utlandet. Det pågår också försök att påverka svenska politiska beslut. FSBDen underrättelseverksamhet som pågår mot Sverige är både systematisk och långsiktig. Många länder har underrättelseofficerare placerade i Sverige. Vissa av dem är i landet helt öppet och be driver en laglig verksamhet. Men det finns andra som är här under falska förutsättningar. Deras uppgift är att samla information som är till skada för Konungariket Sverige. Inte sällan utger sig dessa personer för att vara diplomater, journalister eller affärsmän. För att få tillgång till denna för riket skadliga information använder sig dessa underrättelseofficerare av agenter i landet. Människor som de lyckats värva för gå deras ärenden – spioner. Dessa spioner kan hittas på många olika platser och inom många olika verksamhetsområden. I sin årsbok nämner SÄPO anställda eller konsulter inom skyddsvärda verksamheter, forskare på svenska universitet eller anställda inom polisen eller militären. I dagsläget är det Ryssland, Iran och Kina som är mest aktiva när det gäller underrättelseinhämtning i Sverige. Enligt SÄPO kränker de ryska underrättelsetjänsterna Sverige varje dag. SÄPO hymlar inte i sin analys vad det är Ryssland sysslar med. Ryssland förbereder sig för krig. Med detta som bakgrund blir de svenska politiska tafattheten när det gäller att upprusta det svenska försvaret allt ynkligare. Många vackra ord vad som behöver göras – men det mesta är ställt på framtiden, en framtid flera år härifrån. Den ryska verksamheten riktad mot Sverige pågår här och nu.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s