Bra besked om försvaret från regeringen och moderaterna – men fortfarande otillräckligt

(LEDARE-KONSERVATIV) Två positiva försvarsbesked idag. Regeringen beslutar på torsdag att beställa två nya ubåtar till marinen för 8,2 miljarder. Båtarna ska levereras år 2022. Moderaterna gör genom sin partiledare Anna Kinberg Batra ett försvarsutspel utan de övriga allianspartierna och vill nu att försvaret ska få tio miljarder ”extra” under de kommande fem åren (två miljarder per år) och redan i år ska det bli en förstärkning på 500 miljoner om moderaterna får som de vill. Moderaterna tänker också i förhandlingarna med regeringen kräva att det görs en NATO-utredning.

Såväl beskedet från regeringen om de nya ubåtarna som moderaternas uppfattning om att försvaret ska få två miljarder utöver budget om året de kommande fem åren är bra. Men det är fortfarande allt för otillräckligt. Ubåtar år 2022 är sent, mycket sent. Det är bra att vi ska bygga ubåtar i Sverige och det är bra att staten beställer – men tiden är allt för lång. Förstärkningar på marinsidan måste göras – nu.

Moderaternas ändrade inställning till försvaret efter Reinfeldts sorti välkomnas. Men man ligger långt ifrån de 4 – 6 miljarder per år som ÖB anser det vara nödvändigt bara för att fullfölja 2009 års försvarsbeslut.

De satsningar som såväl regering som moderaterna vill göra räcker inte till för att göra den nödvändiga upprustning som omvärldsläget kräver. Måste det hända, som inte får hända för att politiken ska inse vad som behövs? Risken är att det då kan vara för sent.

ROLF K NILSSON

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “Bra besked om försvaret från regeringen och moderaterna – men fortfarande otillräckligt

 1. Det som regeringen gör är en bra början. Men moderaterna har för all framtid förbrukat all sin trovärdighet. Kunde de inte för ett halvår sedan så kan de inte nu eller om de får makten imorgon. För det är det som det är frågan om. M har inte det som krävs av en statsman, en handfull gamla moderater undantagna inklusive du. Dessa moderater är dock för evigt förpassade ut i kylan till förmån för dem nya moderaterna eller ‘gör i blöjan-moderaterna’ som man skulle kunna kalla dem.

  Var jag elak nu? Håller jag inte god ton? Så fort man ska säga sanningen kommer ‘värdegrundsspöket’ fram.

  Roger Klang

 2. Nils

  Jag håller med dig Roger. Det är skrattretande och se hur nymoderaterna svänger, inte bara i försvarsfrågan. Värsta pajaspartiet. Det är svårt att ta dem på allvar. Gäller f ö i högsta grad även Folkpartiet.

 3. Nils

  Är det bråttom med en förstärkning av försvarsförmågan (obs inte Försvaret) bör man inte tala om anslagssummor i femårstermer.
  Mentalt leder det fel. Vi vet alla att statsbudgeten spikas varje år och att det under våren görs en tilläggsproposition. Det är vad som budgeteras under året som är intressant och verkligt.
  Försvaret verkar dock vara i sådant skick att även en årlig anslagsökning på ett par miljarder, behandlas som ett oöverstigligt problem att arbeta upp.
  Envisas dessutom Fömin med att detaljstyra ÖB (som ansvaret med varm hand kommer att läggas) med 150 man hit och dit (Gotland) så är soppan fulländad. Statssekreterarens hämnd kanske.

  Man kan svårligen ta den politiska och professionella hanteringen av försvaret på allvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s