Nej till vapenavtal med Saudiarabien – gör Sverige till demokratins vapensmedja

(LEDARE-KONSERVATIV) Den senaste veckan har mycket handlat om utrikesminister Margot Wallström och hennes besök i Kairo. Det borde ha reagerats redan innan beslutet kom att hon skulle acceptera inbjudan från Arabförbundet att framträda som hedersgäst. Är Arabförbundet rätt scen för en svensk utrikesminister? Av arabförbundets 22 medlemmar är det endast tre som har vad man kan kalla demokratiska inslag i sitt styre, 19 är att betrakta icke-demokratier.

Saudiarabien är på vissa områden ett modernt samhälle i tiden, på andra det motsatta och genomsyrat av islam. Dessutom med en tolkning av religionen som inte är förenlig med den västerländska synen på människovärde eller mänskliga fri- och rättigheter.

Att ett enigt Arabmöte, på initiativ av Saudiarabien, fördömer Margot Wallström för hennes uttalanden om mänskliga rättigheter och vägrar låta henne tala efter att hon blivit speciellt inbjuden är en grov förolämpning av Sverige. En förolämpning som regeringen måste hantera. Att som utrikesministern gjort tala om mänskliga rättigheter i allmänhet och kvinnors rätt att bli behandlade som människor, av Saudiarabien uppfattas som en inblandning i ett lands inre angelägenheter är svårt för oss att förstå. Men är det som någon expert hävdade i veckan att Saudiarabien är det mest religiösa landet i arabvärlden och att de lagar landet följer är enligt Guds vilja då kan man förstå upprördheten. Men det finns ingen anledning att tiga med kritiken. Det är en mänsklig angelägenhet som inte begränsas av nationsgränser eller religion. När människovärde och mänskliga rättigheter kränks kan det aldrig vara en intern angelägenhet för något land.

Kanske ska man inte blanda ihop regeringens klumpiga hantering av det sk saudiavtalet om militärindustriellt samarbete och behandlingen av Margot Wallström. Kanske var det droppen som fick bägaren att rinna över för saudierna.

Avstå från militärt samarbete
Sverige bör inte ha ett militärt materielsamarbete med Saudiarabien eller något annat land som inte respekterar de mänskliga fri- och rättigheterna. När det gäller Saudiarabien kan vi inte blunda för kvinnoförtrycket eller för de mycket grymma fysiska straff som döms ut i detta land. Vi kan inte bortse från att vi känner till detta och samtidigt med gott samvete samarbeta på områden som ytterligare stärker regimens makt. Vi kan inte blunda för att en bloggare döms till tusen piskrapp för att han kritiserat regimen eller för att kvinnor stenas till döds.

Ska vi från svensk sida överhuvudtaget uttala oss i utrikespolitiska frågor om mänskliga rättigheter, om alla människors lika värde ska vi inte låta landets utrikesminister framträda som hedersgäst inför en internationell sammanslutning som nästan uteslutande består av diktaturer.

Jag blir besviken när man från olika håll i Sverige sätter sysselsättningen i Sverige framför allt annat. Också rätten till mänskliga rättigheter. Argument om att handel främjar demokratin hänvisas det nu ofta till. Är det verkligen så? Är det inte snarare så att handeln stärker regimerna i de auktoritära länder som vi handlar med? Att som ett mantra upprepa att handel påverkar totalitära regimer i demokratisk riktning kanske fungerar som bedövning på samvetet. Men det har inte mycket med verkligheten att göra.

Jag är för svensk export till utlandet och jag vill att den ska öka. Jag vill ha justa regler för den svenska industrin. I förhållande till många andra länder så vill jag tro, och jag tror det också, att vi till mycket övervägande del har bra och hederliga industriledare. Men det finns också de som inte bryr sig så mycket om det där med mänskliga rättigheter. På plats i de stora diktaturerna prisar ofta svenska företagsledare stabiliteten i dessa länder, att det är ordning och reda i landet, att det är lugn och ro på arbetsmarknaden. Att luta sig mot en diktatur för att göra bra affärer är inget jag vill ställa mig bakom. ”Att exporten skapar arbete i Sverige” är ett viktigt argument och något som ska understödjas i största möjliga mån – men det finns gränser.

Fel samarbeta med diktaturer
Att samarbeta med diktaturer, att sälja militärmateriel, vapen, avancerad teleteknik och annat som stärker diktaturen är fel. Att det ger jobb i Sverige är inte ett tillräckligt argument. Att dra ut konsekvenserna av detta ”ger jobb i Sverige”-resonemang är förödande. Tänk om IG Farben legat i Sverige på 1940-talet och Zyklon-B hade varit en lysande exportprodukt…

Vad som måste kännas extra bittert för såväl utrikesministern som den övriga regeringen är Palestinas fördömande av de svenska uttalandena om mänskliga rättigheter. Det är också ett sätt från palestinierna att säga ”tack för erkännandet!”.

Det finns givetvis de som nu passar på tillfället och vill förbjuda all svensk export av vapen och vapenrelaterat materiel. Det är dumt, kortsiktigt, osolidariskt.

Jag hade gärna sett att Sverige idag var den ”demokratins vapensmedja” som USA beskrevs under andra världskriget. Vi ska exportera vapen, vi ska ha militärtekniskt samarbete med andra. Men det ska vara med demokratier, det ska vara med länder som respekterar de mänskliga rättigheterna.

För att summera:
-Regeringen skulle aldrig accepterat en inbjudan till Arabförbundet
-Sverige skulle aldrig tecknat ett samarbete med militära inslag med Saudiarabien. -Sverige skulle haft styrkan att säga upp avtalet när det enligt överenskommelsen var möjligt.

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under ledare

Ett svar till “Nej till vapenavtal med Saudiarabien – gör Sverige till demokratins vapensmedja

  1. Hur naiv kan lilla Margot bli egentligen? Finns det ingen gräns på det? Tydligen inte. Saudi-Arabiens kung stönade något om ‘inblandning i landets inre affärer’. Jag ådrar mig att Saudi-Arabien blandade sig i Sveriges inre affärer med den lama borgerliga regeringens, i.e. de som kallade sig ‘frihandelstalibanernas’ goda minne. Den gången sköt Saudi-Arabien till pengar för bygget av moskéer i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s