Sverige idag: Lärare får inte säga emot elev som förnekar förintelsen – fegheten har nått en ny topp

(DEBATT) Det pågår mycket otrevliga, för att inte säga osmakliga, processer i vårt land. Det som hände i Helsingborg förra veckan då en elev i en sfi-klass (svenska för invandrare) ifrågasatte förintelsen och, enligt läraren, hävdade att ”judarna bara ljuger” har fått en ovärdig efterhantering.

Problemet för skolledningen i Helsingborg är inte att en elev under en pågående lektion kommer med åsikter som starkt ifrågasätter att förintelsen ägt rum och i sammanhanget hävdar att ”judarna” bara ljuger. Läraren menade att det inte gick att ifrågasätta den fakta som finns och menade att klassrummet inte var en lämplig plats för en fortsatt diskussion. Eleven gav sig inte utan fortsatte uttrycka sina åsikter om förintelsen och om judar. Läraren bad eleven lämna klassrummet om han inte slutade. Här kunde historien varit slut. Men det är den inte. Den har fått en efterföljd.

Skolledningen i Helsingborg tar avstånd från läraren och menar, enligt DN, att ”vad som är historia för oss är inte historia för andra”. En inte bara besynnerlig utan klart klandervärd uppfattning. Detta ställningstagande kan inte annat än kopplas till det aktuella fallet. Är skolledningen i Helsingborg förintelseförnekare? Jag tror inte det. Men den rädsla och totala ryggradslöshet som man uppvisar kan inte tydas på annat sätt än att man framställer förintelsen som en åsikt – inte som en realitet. Skolledningen i Helsingborg ifrågasätter koncentrationslägrens och förintelsens existens.

Eleven som ifrågasatte förintelsen och hävdade att judarna ljuger känner sig kränkt.

Den av skolledningen kritiserade läraren tycker att skolan har svikit honom när det enda han gjort är att försvara den svenska skolans värderingar om jämställdhet, demokrati och alla människors lika värde.

Skolans företrädare säger till Helsingborgs Dagblad att läraren inte skulle tagit diskussionen i klassrummet utan efteråt. Det var fel av läraren att i klassrummet hävda att förintelsen verkligen ägt rum när eleven hade en annan uppfattning. Arma enfald!

Vad håller på att hända i vårt land? Rädslan att stöta sig med individer och grupper med uppfattningar som vi i Sverige generellt inte ställer upp på därför att vi har andra grundvärderingar när det gäller mänskliga fri- och rättigheter, demokrati och jämställdhet resulterar i att vi öppnar för ett samhälle vi definitivt inte vill ha.

Det får vara nog. Våga stå upp för demokrati, för yttrandefrihet, för mänskliga fri- och rättigheter, för jämställdhet oavsett om förtrycket är politiskt eller religiöst. Nog nu!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s